Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας: «Κάντε κάτι τώρα πριν να είναι αργά»

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας: «Κάντε κάτι τώρα πριν να είναι αργά»

–Ζητούν από τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλίες για να σταματήσει ο κατήφορος

Σημάδια αποσυσπείρωσης καταγράφονται (εκδηλώνονται) στη βάση της Νέας Δημοκρατίας, παράπλευρη απώλεια των τελευταίων εξελίξεων που σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Στην περίπτωση, δε, που το φαινόμενο συνεχισθεί (παραταθεί) για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε είναι βέβαιο ότι θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο το αφήγημα (στόχο) του Κυρ. Μητσοτάκη για τις εθνικές εκλογές. Εξ ου και πέρα από τις γκρίνιες και τις ενστάσεις ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη ο πρωθυπουργός να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της παράταξης. «Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά», είναι η… κοινή διαπίστωση.

Πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας κατέγραφε σημαντική υποχώρηση, σύμφωνα με τις έρευνες βρισκόταν κάτω από το 70%. Ήτοι, τρεις στους δέκα πολίτες που το 2019 είχαν ψηφίσει την κυβερνητική παράταξη είχαν διαχωρίσει τη θέση τους και είναι αβέβαιο πόσοι εξ αυτών στις εκλογές του 2023 θα… επιστρέψουν βάση τους!

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ποσοστό αυτό των απογοητευμένων (δυσαρεστημένων) θα αυξηθεί μετά τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα. Και θα συμπαρασύρει έτσι όλους τους δείκτες στις δημοσκοπήσεις, μη­δέ εξαιρουμένης και της πρόθεσης ψήφου, καθώς και της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.

Το κλίμα στο εσωτερικό της παράταξης είναι βαρύ και τα μηνύματα που φτάνουν στα κεντρικά κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, με μόνιμη ε­πωδό «να κάνει κάτι ο πρωθυπουργός πριν να είναι πο­λύ αργά».

Δεν φαίνεται δε να πείθο­νται από τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις που παίρνουν, σύμφωνα με τις οποίες «η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σταδιακά» και ότι «ο κόσμος θα αναγνωρίσει το έργο που φέρνει σε πέρας η κυβέρνηση». Δεν λείπουν φυσικά και εκείνοι (από τους ψηφοφόρους) που ζητούν από τον Κυρ. Μητσοτάκη να στρέψει το βλέμμα του προς τα δεξιά της παράταξης. Σύμφωνα με τις έρευνες, αυτήν τη στιγμή το ποσοστό των δεξιών ψηφοφόρων που έχουν γυρίσει την πλάτη υπολογίζεται κοντά στο 10% – 12%.

Σημαντικό ποσοστό, που με κατάλληλους χειρισμούς και κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσε να αποτελέσει τη χρυσή εφεδρεία για τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται διατεθειμένος να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παρότι, όπως δείχνουν τα πράγματα, χάνει τη… μάχη του Κέντρου, είναι αποφασισμένος να επιμείνει στη στρατηγική της διεύρυνσης προς τα… αριστερά, με βαθιά την πεποίθηση ότι η μάχη των εκλογών θα κερδηθεί στον χώρο του Κέντρου.

Πρόθεσή του, δε, είναι στα ψηφοδέλτια της παράταξης να συμπεριλάβει και άλλα πρόσωπα εκτός Νέας Δημοκρατίας. Το ερώτημα που εύλογα τίθεται από ορισμένους είναι «πόσοι και κυρίως ποιοι, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, θα θελήσουν να ρισκάρουν τη φήμη τους, συ­μπορευόμενοι πολιτικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη;».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ