Η Κύπρος πάλι «κείται μακράν»; – Προβληματικοί οι χειρισμοί της Αθήνας

–Απίστευτο: Διέρρευσαν τα σχέδια αντίδρασης – Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης
Η ανακούφιση της Αθήνας με τις πληροφορίες ότι το τουρκικό γεωτρύπανο θα πάει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Λάθος μηνύματα στέλνει για μία ακόμη φορά η Αθήνα, δίνοντας την εντύπωση ότι εάν η Τουρκία κινηθεί εναντίον της Κύπρου και στείλει τελικά το γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα αυτό θα είναι κάτι που δεν αφορά την Ελλάδα.

Η βεβαιότητα και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ήρεμα νερά στο Αιγαίο και η ανακούφιση που αισθάνονται οι κυβερνώντες στην Αθήνα για το ότι τελικά το τουρκικό γεωτρύπανο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, θα κινηθεί είτε σε τουρκικά χωρικά ύδατα, στον κόλπο της Αττάλειας, είτε στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, για παράνομη γεώτρηση, δημιουργεί σοβαρό προβληματισμό.

Και το 2020, όταν το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis» έφτανε στο όριο των χωρικών υδάτων του Καστελλόριζου, είχε προηγηθεί συστηματική παραβίαση της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία και η τότε κυβέρνηση αντιμετώπιζε εξ αποστάσεως, θεωρώντας ότι δεν την αφορούν οι πειρατικές κινήσεις της Τουρκίας και ότι «η Κύπρος κείται μακράν».

Σε μια πρωτοφανή μάλιστα δήλωση, κυβερνητικό στέλεχος είχε φτάσει στο σημείο να δηλώνει ότι η «κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι τα χωρικά της ύδατα» των 6 ν.μ. Μια δήλωση… κορυφαία ένδειξη κατευνασμού της Τουρκίας, τη στιγμή που παραβίαζε κατάφωρα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, με την Ελλάδα να κοιτάζει από την άλλη πλευρά, ώστε να αποφύγει τη σκληρή πραγματικότητα.

Στην κυβέρνηση ίσως ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλα όσα συμβαίνουν και στην Κύπρο είναι η προετοιμασία για επανάληψή τους δυτικότερα, επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πληροφορίες από την Κύπρο («Φιλελεύθερος») αναφέρουν ότι η Τουρκία, μετά την Αττάλεια, θα επιλέξει να κινηθεί σε περιοχή της μη οριοθετημένης κυπριακής υφαλοκρηπίδας, δυτικά του νησιού, όπου και στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει παράνομη γεώτρηση, και θα αποφύγει σε αυτήν τη φάση είσοδο σε οριοθετημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Όμως και αυτή η κίνηση δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορη την Ελλάδα. Μια παράνομη γεώτρηση στη μη οριοθετημένη κυπριακή υφαλοκρηπίδα θα είναι επιβεβαίωση της ακραίας τουρκικής θέσης, που θέλει όλη την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου να ανήκει μόνο στην ίδια και στην Αίγυπτο, εξαφανίζοντας την κυπριακή και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Και μάλιστα οι όποιες κινήσεις της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή είναι η υλοποίηση της παράνομης μονομερούς οροθέτησης της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως έχει καταγραφεί με επιστολή της στον ΟΗΕ, με την κατάθεση συγκεκριμένων συντεταγμένων.

Συνεπώς, η αποστολή του γεωτρύπανου στη μη οριοθετημένη κυπριακή υφαλοκρηπίδα κάθε άλλο παρά θα πρέπει να ικανοποιεί ή να ανακουφίζει την Αθήνα, γιατί πρόκειται για κίνηση που στρέφεται και εναντίον των ελληνικών συμφερόντων. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η εμπειρία έχει δείξει ότι… τρώγοντας της ανοίγει η όρεξη. Έτσι, αφού μετρήσει αντιδράσεις, θα προχωρήσει και στο επόμενο βήμα.

Μια πρώτη κίνηση στην περιοχή αυτή το πιθανότερο είναι ότι θα προκαλέσει ήπιες αντιδράσεις από την ΕΕ και τους συμμάχους, καθώς η παρότρυνση θα είναι για αποφυγή μονομερών ενεργειών και έναρξη διαλόγου για το θέμα των οριοθετήσεων. Και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περιορισμένες δυνατότητες αντίδρασης, καθώς απλώς θα διαμαρτυρηθεί, χωρίς όμως να μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, έστω και νομικά, εναντίον της Τουρκίας.

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η αδράνεια τουλάχιστον 20 ετών, όπου το φοβικό σύνδρομο απέναντι στην Τουρκία έχει εμποδίσει Αθήνα και Λευκωσία να προχωρήσουν σε συμφωνία οριοθέτησης των υφαλοκρηπίδων τους, που θα αποτελούσε, και νομικά, ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα και στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Όμως και ο τρόπος διαχείρισης των καθημερινών ζητημάτων είναι προβληματικός. Μόλις το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» απέπλευσε από το λιμάνι του Tasucu, στα νότια παράλια της Τουρκίας, προκειμένου να κάνει εργασίες προετοιμασίας για τις γεωτρήσεις του, με τη βοήθεια των ευφάνταστων ΜΜΕ στην Αθήνα κηρύχθηκε συναγερμός και τα ΜΜΕ έσπειραν τον πανικό ότι το γεωτρύπανο απέπλευσε με κατεύθυνση δυτικά. Και είναι πολύ πιθανό, καθώς υπήρξαν ταυτόχρονα δημοσιεύματα ότι η διαρροή έγινε από πηγές του υπουργείου Άμυνας, καθώς αναφερόταν ότι οι ελληνικές δυνάμεις παρακολουθούν την κίνηση του τουρκικού γεωτρύπανου. Τελικά, το γεωτρύπανο κινήθηκε για 10 μίλια έξω από το λιμάνι του και αφού έμεινε στο ίδιο σημείο για δύο ημέρες επέστρεψε στη βάση του προκειμένου να προετοιμασθεί για το μεγάλο ταξίδι του. Όμως οι τούρκοι ιθύνοντες μπόρεσαν να μετρήσουν και να σταθμίσουν πόσο ευαίσθητα και μη εξοικειωμένα είναι τα ελληνικά ΜΜΕ στη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, κάτι βεβαίως που διευκολύνει τους τουρκικούς χειρισμούς και τις υβριδικές επιχειρήσεις της Άγκυρας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ενώ ακόμη το γεωτρύπανο ήταν στο λιμάνι του, διαρροές σε μεγάλα ελληνικά ΜΜΕ αποκάλυπταν το «άκρως απόρρητο» σχέδιο αντίδρασης του ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση του τουρκικού γεωτρύπανου. Αν δεν επρόκειτο για φαντασιώσεις του δημοσιογράφου, τότε υπάρχει σοβαρότατη ευθύνη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας για τη διαρροή των σχεδίων αντίδρασης.

Είναι το ίδιο ακριβώς που είχε συμβεί προ δύο εβδομάδων, όταν μεγάλη και έγκριτη ελληνική εφημερίδα αποκάλυπτε το επίσης «μυστικό σχέδιο» για την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού και την εγκατάστασή του στα νησιά για την αντιμετώπιση των τουρκικών drones. Διαρροές που μπορεί να ενισχύουν το προφίλ του διαρρεύσαντος στην εσωτερική κοινή γνώμη, αλλά δυστυχώς προξενούν πολύ σοβαρό πρόβλημα στα εθνικά συμφέροντα.

Με λογικές κατευνασμού, θο­λών κόκκινων γραμμών, με διαρροές για εσωτερική κατανάλωση και απροθυμία να αντιμετωπισθεί κατάματα το πρόβλημα του τουρκικού επεκτατισμού, απλώς δίνονται παρατάσεις στην αναμέτρηση, η οποία καθίσταται αναπόφευκτη όσο η Τουρκία αποθρασύνεται και θεωρεί ότι έχει ελεύθερο πεδίο να κάνει ένα βήμα μπροστά κάθε φορά. Και τα τελευταία χρόνια δεν έχει κάνει απλώς βήματα, αλλά πραγματικά άλματα προκειμένου να επιβάλει στην πράξη τον αναθεωρητισμό της. Και αυτό δεν μπορούν να το κρύψουν ούτε οι διαρροές ούτε τα αυτολιβανίσματα των κυβερνητικών παραγόντων…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ