Μονoδρομος οι πρόωρες εκλογές

Μονoδρομος οι πρόωρες εκλογές

Ο Μητσοτάκης θέλει να προλάβει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την κοινωνική κατακραυγή

–Κάλπες εδώ και τώρα ζητούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης
18, 25 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου οι πιθανές ημερομηνίες

Στη δίνη της εκλογολογίας περιέρχεται προϊόντος του χρόνου η χώρα, με ευθύνη πρωτίστως του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος σταθερά το τελευταίο διάστημα εκπέμπει αμφίσημα μηνύματα ως προς τις προθέσεις (επιδιώξεις) του.

Τα διαδοχικά «ναι μεν, αλλά» του όσον αφορά το πότε θα στηθούν κάλπες και θα κληθεί ο ελληνικός λαός να επιλέξει την επόμενη κυβέρνηση ενισχύουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και τροφοδοτούν την πολιτική αβεβαιότητα.

Οι υπουργοί, στην πλειονότητά τους, έχουν κατεβάσει τα μολύβια και οργανώνουν την προεκλογική εκστρατεία τους, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις κυβερνητικές υποχρεώσεις τους. Ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές οργώνουν τις εκλογικές τους περιφέρειες και έχουν ξεκινήσει το… σαφάρι ψήφων.

Διαμορφώνεται έ­τσι μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι η προκήρυξη των εκλογών είναι θέμα χρόνου. Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς καμία εξαίρεση, ζητούν επιτακτικά την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη διενέργεια εκλογών εδώ και τώρα.

Ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι πρόθεσή του είναι να ε­ξαντλήσει την τετραετία, με την υψηλή επίβλεψη του πρωθυπουργικού επιτελείου, ολοκληρώνεται η κατάρτιση των ψηφοδελτίων με τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας.
Κλιμάκια, δε, βουλευτών και κομματικών στελεχών περιοδεύουν στην επικράτεια με σκοπό να προβάλουν το κυβερνητικό έργο. Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στην εκτίμηση (διαπίστωση) ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προτιμούσε μεν οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν την άνοιξη του 2023, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του, αλλά υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να επισπεύσει τις διαδικασίες και τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης.

Οι δυσμενείς εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα και η προοπτική η κατάσταση στη χώρα να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες καθιστούν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών μονόδρομο για την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί, η ενεργειακή κρί­ση και η ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης και βασικά αγαθά σαρώνουν τη χώρα και οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο μεγά­λα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, επιδεινώνεται και όλα δείχνουν ότι η χώρα –μαζί και οι πολίτες– οδεύει προς έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, τον δυσκολότερο ίσως των τελευταίων ετών.

Υπό αυτό το πρίσμα, με την πάροδο του χρόνου, η οργή και η αγανάκτηση της κοινωνίας κατά της κυβέρνησης θα φουντώνουν και η φθορά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά, θα αυξάνεται αργά αλλά σταθερά, πλησιάζοντας στην κατάρρευση. Οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο θα μπορούσαν να φρενάρουν τον κατήφορο. Η ακρίβεια δεν είναι το μοναδικό φλεγόμενο μέτωπο για την κυβέρνηση. Από το φθινόπωρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα έχουμε νέο κύμα της πανδημίας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια μέτρα θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση για να ανακόψει την επέλαση του ιού.

Στις τελευταίες τοποθετήσεις του ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να υποχρεωθεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Όπως τόνισε, η χώρα δεν μπορεί (αντέχει) να βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, που σημαίνει ότι οι δέκα μήνες που μεσολαβούν μέχρι την άνοιξη του 2023 είναι μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το δεύτερο που –κατά τον πρωθυπουργό– δεν αντέχει η χώρα είναι η πόλωση στην πολιτική ζωή και η τοξικότητα στην αντιπαράθεση των κομμάτων. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα άλλα κόμματα έχουν καταστήσει σαφές ότι θα ακολουθήσουν πολιτική υψηλών τόνων έναντι της κυβέρνησης μέχρι την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες.

Οι πιθανές ημερομηνίες αποτελούν ήδη αντικείμενο συζήτησης όχι μόνο στα επιτελεία των κομμάτων αλλά και στα ενδότερα της κοινωνίας. 18, 25 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου λένε οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις. Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις στη διάρκεια των θερινών διακοπών στην Κρήτη. Αν επιλέξει τη 18η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να προκηρύξει εκλογές μέσα στον Αύγουστο, καθώς με βάση τον εκλογικό νόμο πρέπει να μεσολαβήσει διάστημα το λιγότερο τριών εβδομάδων.

Δεδομένου ότι, εκτός απροόπτου, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές, η 2η Οκτωβρίου παρουσιάζει ορισμένες δυσκολίες, καθώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι καιρικές συνθήκες θα επικρατούν εκείνη την περίοδο. Ειδικότερα δε προς το τέλος του μήνα (Οκτωβρίου), οπότε και θα στηθούν κάλπες για δεύτερη φορά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πλέ­ον, το μόνο που μπορεί να ανατρέψει τους σχεδιασμούς τους πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόω­ρων εκλογών μέσα στο φθινόπωρο είναι μια ενδεχόμενη έξαρση των πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την οργή της κοινωνίας και θα απομακρύνει τον… χρόνο των εκλογών.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ