Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Ο κ. Μητσοτάκης των ευάλωτων και των αδύναμων

Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Ο κ. Μητσοτάκης των ευάλωτων και των αδύναμων

Της
ΘΕΑΝΩΣ ΦΩΤΙΟΥ
Αναπληρώτριας Τομεάρχου για την Κοινωνική Αλληλεγγύη,
Βουλευτού Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χτυπηθεί από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και το 50% του πληθυσμού βρίσκεται σε στεγαστική κρίση (ευρωπαϊκός μέσος όρος 9,2%), επειδή η χώρα μας έχει τους τρίτους χαμηλότερους μισθούς στην Ευρώπη και από τις υψηλότερες δαπάνες διαβίωσης, η κυβέρνηση παίρνει καθυστερημένα και αναποτελεσματικά μέτρα και ταυτόχρονα πλαγιοκοπεί επιδόματα και παροχές, τιμωρώντας τους ευάλωτους και τους αδύναμους. Τους οποίους, βέβαια, θυμάται σε κάθε επικοινωνιακή φιέστα, προσπαθώντας να φιλοτεχνήσει το προφίλ του «φιλόστοργου» και «φιλοανάπηρου» πρωθυπουργού. Στην πράξη, όμως, αρκεί κανείς να δει τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης για να καταλάβει:

1.Έκοψε τα προνοιακά επιδόματα και τα ΚΟΤ Α και Β από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών και απέρριψε σχετική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 20%, μεσοσταθμικά, στο 55% των περιοχών της χώρας, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χάνουν τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια (ΚΟΤ) Α και Β αλλά και τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ: Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής για τους Ανασφάλιστους Υπερήλικες και το Επίδομα Στέγασης.

Με τις φετινές ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, εκείνοι που ευνοήθηκαν ήταν οι μεγαλοϊδιοκτήτες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δεν είδε εκπτώσεις και αν είδε, ήταν της τάξης των 50 – 60 ευρώ. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ισοφαρίσει τη μείωση των εσόδων με το κόψιμο των επιδομάτων και παροχών των φτωχών και ευάλωτων πολιτών. Διότι οι λαϊκές γειτονιές έχουν πολύ μεγάλες αυξήσεις (π.χ. Μοσχάτο από 29% στο 50%, Νέα Χαλκηδόνα από 31,5% στο 43%, Άγιοι Ανάργυροι από 37% στο 40%, Αιγάλεω από 19% στο 36%, Περιστέρι από 12% στο 35%, Κερατσίνι από 19% στο 39%, επέκταση Ευόσμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη από 23% στο 33%). Σε αυτές τις περιοχές, όσοι έπαιρναν επιδόματα ή ήταν ενταγμένοι στα ΚΟΤ είδαν τις παροχές τους να κόβονται, χωρίς μάλιστα να έχουν φέτος καμία αύξηση της περιουσίας τους. Διότι οι νέες αντικειμενικές αύξησαν τα περιουσιακά τους όρια, με βάση τα οποία δίνονται οι παροχές.

Η μόνη λύση, όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι να εισάγονται από την εφορία στις ψηφιακές πλατφόρμες αιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ τα στοιχεία από τον ΕΝΦΙΑ του 2021. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τη σχετική τροπολογία μας, επιδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το «προσόν» του κυνισμού του απέναντι στους ευάλωτους.

2.Εξαίρεσαν τους ανάπηρους και τους γονείς ανάπηρων παιδιών από το fuel pass, διότι η πλατφόρμα του κ. Πιερρακάκη δεν αναγνωρίζει ότι απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας και τους απορρίπτει.

3.Η κυβέρνηση κόβει όλα τα επιδόματα των φτωχών οικογενειών, αν έστω και ένα παιδί τους επαναλάβει την τάξη λόγω απουσιών.

Πρόσφατα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας ενεργοποίησε σχετικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων ειδικής αγωγής για τα ανάπηρα παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι αν έστω και ένα παιδί χάσει την τάξη λόγω απουσιών, κόβονται όλες οι παροχές (ΕΕΕ, επίδομα παιδιού, επίδομα στέγασης) για όλη την οικογένεια. Πρόκειται για ένα μέτρο τιμωρητικό, αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό, που κυρίως στοχοποιεί τους Ρομά, με τους οποίους το 2018, για επικοινωνιακούς λόγους, ο κ. Μητσοτάκης έπαιζε ποδόσφαιρο.

4. Κινδυνεύουν να μειωθούν δραστικά τα vouchers για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, οδηγώντας σε κλείσιμο δομών και απολύσεις εργαζομένων. 

Επειδή φέτος η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να συνεχίσει τα vouchers για βρεφονηπιακούς και ΚΔΑΠ με το ίδιο πρόγραμμα, στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, τα ενέταξε στο πρόγραμμα Child Guarantee, που αφορά φτωχά και ευάλωτα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν προσθέσει γενναίους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα μείνουν χωρίς δωρεάν vouchers για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ δεκάδες χιλιάδες παιδιά, επιπλέον των 50.000 – 60.000 που αφήνει εκτός κάθε χρόνο τις δύο τελευταίες χρονιές.

Τα παραπάνω είναι τέσσερα μόνο πρόσφατα παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι επικίνδυνη και ανάλγητη. Οι πολιτικές της, βαθιά νεοφιλελεύθερες, υπονομεύουν συνεχώς το κοινωνικό κράτος και τους θεσμούς που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύοντας ότι είναι υποχρέωση του κράτους να χορηγεί δωρεάν υπηρεσίες και παροχές στην κοινωνική πλειοψηφία και όχι μόνο σε ευάλωτους και αδύναμους. Η χώρα πρέπει να αλλάξει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό και να αναλάβει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα εξασφαλίσει ότι κάθε πολίτης θα έχει τη φροντίδα που χρειάζεται από το κράτος.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ