Στο τραπέζι ξανά οι πρόωρες κάλπες

-Στελέχη της ΝΔ φοβούνται ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει να βγάλει τον χειμώνα

Στο προσκήνιο επανήλθαν με ένταση τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, προκαλώντας αναταράξεις στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας και αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως πιθανό διάστημα δε προσδιορίζεται το 20ήμερο από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς θα έχει μεσολαβήσει και η ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με τις σχετικές εξαγγελίες.

Η πυροσβεστική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη από το βήμα του Συνεδρίου και η διαβεβαίωσή του ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την άνοιξη του 2023 άντεξε μόλις δύο εβδομάδες. Η φωτιά που καίει από τις αρχές του χρόνου φούντωσε εκ νέου. Το σκεπτικό το ίδιο: Ότι η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τις αντοχές, αλλά ούτε και το πολιτικό κεφάλαιο για να τα βγάλει πέρα τους επόμενους δέκα και πλέον μήνες. Ότι ο χειμώνας που θα έρθει θα είναι ακόμη χειρότερος, καθώς το κύμα της ακρίβειας θα συνεχίσει να σαρώνει τη χώρα και να επιτείνει το αδιέξοδο για τα εκατομμύρια των Ελλήνων.

Από την άλλη, οι προσδοκίες που υπήρχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι από το τέλος του 2022 θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας θα μείνουν… προσδοκίες. Οι εκτιμήσεις όλων κάνουν λόγο για μακρά περίοδο ύφεσης που θα τρέξει ενδεχομένως και όλο το 2023.Τις παραπάνω εκτιμήσεις συμμερίζονται ορισμένοι υπουργοί και πολλοί περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που είναι υπέρμαχοι της ιδέας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το αργότερο μέχρι το τέλος του ερχόμενου φθινοπώρου. Τονίζουν, δε, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τις θετικές επιδόσεις που, όπως όλα δείχνουν, θα καταγράψει φέτος ο τουρισμός και να στήσει κάλπες.

Προειδοποιούν ότι αν περάσει το φθινόπωρο ίσως δεν υπάρξει άλλη ευνοϊκή συγκυρία για την κυβέρνηση προκειμένου να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού.

Από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν άγνοια για όλα όσα συζητούνται σε πολιτικά και όχι μόνο γραφεία και επαναλαμβάνουν ότι ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θέμα πρόωρων εκλογών δεν υφίσταται. Πλην, όμως, διαχρονικός είναι ο κανόνας ότι οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται αλλά χρησιμοποιούνται ως όπλο από την εκάστοτε κυβέρνηση, προκειμένου να αιφνιδιάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιδεικνύει μια δραστηριότητα που παραπέμπει σε… προεκλογική περίοδο. Κάνει περιοδείες εκτός λεκανοπεδίου (προχθές πήγε στη Μαγνησία), δίνει το «παρών» σε εγκαίνια κ.λπ.

Τις επόμενες μέρες δε κλιμάκια βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα ξεκινήσουν εξορμήσεις στην περιφέρεια προκειμένου να ενημερώσουν τον λαό για το έργο της κυβέρνησης τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Σενάρια ανασχηματισμού
Εκτός από τις εκλογές, δεν προαναγγέλλεται και ο ανασχηματισμός. Τα τελευταία 24ωρα έχουν ενταθεί οι φήμες που θέλουν τον πρωθυπουργό να μελετά σειρά αλλαγών στο κυβερνητικό σχή­μα, τις τελευταίες πριν από τις εκλογές. Με βάση όσα λέγονται, δεν θα πρόκειται για σαρωτικό ανασχηματισμό αλλά για χειρουργικού χαρακτήρα επεμβάσεις, για να διορθωθούν δυσλειτουργίες και να βελτιωθεί η επίδοση συγκεκριμένων υπουργείων. Οι αλλαγές θα αφορούν δύο με τρεις υπουργούς, ενώ πιο ευρείες θα είναι οι αλλαγές στο επίπεδο των υφυπουργών. Άλλες πάλι πληροφορίες μιλούν για αλλαγές «εκ βάθρων» προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να πάει σε εκλογές με μια εντελώς νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν ο κ. Μητσοτάκης προσανατολίζεται για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, οι κυβερνητικές αλλαγές δεν θα καθυστερήσουν πολύ.

Και αυτό προκειμένου οι νέοι υπουργοί να ενημερωθούν γρήγορα και να προωθήσουν το έργα και τις πολιτικές στον τομέα τους. Αν ο πρωθυπουργός μείνει σταθερός στη θέση του να στήσει κάλπες την προσεχή άνοιξη, ο ανασχηματισμός θα… μετατεθεί για το φθινόπωρο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: protothema.gr


Σχολιάστε εδώ