Παίζει τα ρέστα του ο Μητσοτάκης

Παίζει τα ρέστα του ο Μητσοτάκης

Υπό το κράτος του πανικού από την κατάρρευση στις δημοσκοπήσεις

-Εξαγγέλλει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τάζει φθηνά σπίτια, σκάβει για… φυσικό αέριο
-Εκλογικός αιφνιδιασμός το φθινόπωρο στα σχέδια του Μαξίμου

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αναστρέψει το δυσμενές για την κυβέρνηση πολιτικό κλίμα και να αποτρέψει το «μοιραίο» στις επόμενες εκλογές έχει επιδοθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν αργά και βασανιστικά την κατάρρευση, ενώ μαύρα σύννεφα να συσσωρεύονται πάνω από τη Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός καταφεύγει στην προσφιλή μέθοδο όλων σχεδόν των προκατόχων του: Τις υποσχέσεις και την παροχολογία. Ούτως ώστε στο διάστημα που απομένει μέχρι να στηθούν οι κάλπες να καταφέρει να αμβλύνει την απογοήτευση και την αγανάκτηση που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Την ίδια στιγμή και παρά τις διακηρύξεις περί προσήλωσης στις θεσμικές διαδικασίες και για εξάντληση της τετραετίας, στο Μέγαρο Μαξίμου εκπονούν σχέδια για εκλογικό αιφνιδιασμό το προσεχές φθινόπωρο, καθώς εδραιώνονται οι εκτιμήσεις (μαζί και οι φόβοι) ότι τα… χειρότερα είναι μπροστά.

Σε διάστημα ολίγων μόνο ημερών η κυβέρνηση, είτε διά στόματος του πρωθυπουργού είτε μέσω των αρμόδιων υπουργών, προχώρησε σε ένα… μπαράζ εξαγγελιών και υποσχέσεων, με το βλέμμα στραμμένο προς τις… δημοσκοπήσεις. Εντελώς ξαφνικά κι εκτός κεντρικού προγραμματισμού, ο Κυρ. Μητσοτάκης προανήγγειλε έρευνες για φυσικό αέριο σε έξι περιοχές της χώρας, μιλώντας εμμέσως πλην σαφώς για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων. Επαναβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) να ανακοινώσει και νέα αύξηση, που θα ισχύσει από 1/1/2023. Ακόμη υποσχέθηκε τη διανομή φθηνών σπιτιών σε νέους, μέσω ΟΑΕΔ. Σε χρόνο παράλληλο οι αρμόδιοι υπουργοί προανήγγειλαν αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και στις συντάξεις από τις αρχές του 2023.

Το πακέτο με τα «δώρα» της κυβέρνησης περιλαμβάνει και διαγραφές χρεών για εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες. Είναι προφανές ότι το κρεσέντο των παροχών δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, αλλά θα έχει και συνέχεια, με τερματικό σταθμό τις εκλογές. Στα πλάνα υπάρχουν ακόμη μέτρα που απευθύνονται στους νέους (18 – 25 ετών), όπου η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας κινείται σε μονοψήφια ποσοστά, αλλά και προς τους δημοσίους υπαλλήλους (μπόνους), όπου κι εκεί υστερεί το κυβερνών κόμμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κλίμα εκλογών
Αντίθετα με την εικόνα περί εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας που –για ευνόητους λόγους– επιχειρεί να δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου, στη Νέα Δημοκρατία έχουν μπει σε κλίμα εκλογών. Το προγραμματισμένο για τις 6 – 8 Μαΐου συνέδριο αναμένεται να εξελιχθεί σε μια προεκλογικού χαρακτήρα φιέστα, με μοναδικό σκοπό την προβολή των επιτευγμάτων της κυβέρνησης. Οι υπουργοί θα παρουσιάσουν με τον πλέον αναλυτικό τρόπο το έργα που ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη τρι­ετία αλλά και όσα είναι προγραμματισμένα να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός θα κάνει τον δικό του απολογισμό, θα υπογραμμίσει τις διαφορές σε σχέση με τα κυβερνητικά κατορθώματα του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπογραμμίσει έτσι την… ανάγκη παραμονής της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. Σημάδι δεύτερο ότι στο Μαξίμου έχουν μπει σε τροχιά εκλογών: Στα μέσα προηγούμενης εβδομάδας ο Κυρ. Μητσοτάκης μετείχε στην προσυνεδριακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στη διάρκεια ομιλίας του ζήτησε ο κομματικός μηχανισμός να τεθεί σε «απόλυτη εγρήγορση» και σε κατάσταση «δυναμικής αναμονής» και να προετοιμασθεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας εκλογικής αναμέτρησης. Οι αναφορές του αυτές προξένησαν την έκπληξη ακόμη και των στελεχών, καθώς αν οι εκλογές διεξαχθούν την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023 είναι πολύ νωρίς να μπει από τώρα ο κομματικός μηχανισμός σε εγρήγορση. Το πιθανότερο είναι να ε­πέλθει κάποια στιγμή η κούραση και το ενδιαφέρον του κόσμου να ατονήσει.

Φτιάχνουν ψηφοδέλτια
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς έχουν κινήσει τις διαδικασίες για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια της παράταξης στις επόμενες εκλογές. Στην παρούσα φάση η συζήτηση γίνεται για πρόσωπα που θα θέσουν για πρώτη φορά υποψηφιότητα, μεταξύ αυτών και αρκετούς τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικούς που σήμερα κατέχουν κυβερνητική θέση. Το βάρος της επεξεργασίας και της τελικής πρότασης προς τον πρωθυπουργού, ο οποίος θα πάρει τις τελικές αποφάσεις, έχουν αναλάβει ο γενικός διευθυντής του κόμματος Γ. Μπρατάκος και από το Μαξίμου ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρ. Δημητριάδης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ