Νικόλαος Φαραντούρης στο “Π”: Γιατί να πληρώνουμε ακριβότερους λογαριασμούς από τη Βουλγαρία;

Νικόλαος Φαραντούρης στο “Π”: Γιατί να πληρώνουμε ακριβότερους λογαριασμούς από τη Βουλγαρία;

-Αγοράζουμε φυσικό αέριο 30% ακριβότερα συγκριτικά με τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου στη γειτονική Βουλγαρία

Του
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ*


Οι υψηλές τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου επηρεάζουν όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και φυσικά ευθύνονται για τις υψηλές τιμές ρεύματος σήμερα λόγω της υψηλής συμμετοχής του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Ωστόσο, είχαν υπάρξει έγκαιρα προειδοποιήσεις –ήδη από το καλοκαίρι– για τις διεθνείς εξελίξεις.

Είχαν προταθεί έγκαιρα συγκεκριμένα μέτρα –ήδη από τον Σεπτέμβρη– για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας. Και είχαν εγκαίρως ειδοποιηθεί οι αρμόδιοι για τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ – Gazprom για τις τιμές εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου, που κατέληξαν στο φιάσκο της χριστουγεννιάτικης αποχώρησης Μητσοτάκη από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν «με άδεια χέρια» (για την ακρίβεια: συμφωνήθηκε η παράταση του έτους ελληνορωσικής φιλίας…).

Η ενεργειακή κρίση, που σοβεί διεθνώς και ιδιαιτέρως στην Ευρώπη, επηρεάζει ακόμη πιο έντονα τη χώρα μας λόγω διαφόρων παραγόντων (οικονομικών, πολιτικών, θεσμικών) και ενδεχομένως εσωτερικών στρεβλώσεων και άλλων ρυθμιστικών ατελειών στη λειτουργία των αγορών. Γι’ αυτό προτάθηκε ήδη από τον Σεπτέμβρη από φορείς, επιμελητήρια, αναλυτές και πολιτικές δυνάμεις η λήψη δέσμης μέτρων: α) δημοσιονομικών, β) ρυθμιστικών, γ) ελεγκτικών, ενάντια στις ανατιμήσεις.

Ωστόσο, πέρα από όσα μέτρα προτάθηκαν, το ενεργειακό κόστος και η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία και αλλού παραμένουν οι βασικές παράμετροι της ενεργειακής εξίσωσης. Παρά τις διάφορες ανακοινώσεις για εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα μας «σε ανταγωνιστικές τιμές για την περιοχή μας», η αλήθεια είναι ότι σήμερα αγοράζουμε φυσικό αέριο 30% ακριβότερα συγκριτικά με τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου στη γειτονική Βουλγαρία (114,31 λέβα ή 68 ευρώ / MWh…).

Είναι προφανές ότι οι μακρές (ήδη από το καλοκαίρι) διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazprom δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, παρά τη γενναιόδωρη επικοινωνιακή καμπάνια. Για παράδειγμα, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία και αναλύσεις διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων (Reuters, Argus κ.λπ.), οι Βούλγαροι πέτυχαν πολύ πιο ισορροπημένη αναλογία σύνδεσης χρηματιστηριακών κόμβων / πετρελαίου στην τιμή αερίου αγωγού κατά τις διαπραγματεύσεις τους με την Gazprom, με αποτέλεσμα η αγορά και τα νοικοκυριά να απολαμβάνουν σήμερα χαμηλότερες και ασφαλώς πιο ανταγωνιστικές τιμές από τις αντίστοιχες ελληνικές.

Τον Οκτώβρη είχα προειδοποιήσει ότι το ενεργειακό κόστος θα απειλήσει σοβαρά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Δυστυχώς, επιβεβαιώνομαι. Αλλά για αυτά που όλοι εκεί έξω γνωρίζουν περιττεύουν περισσότερα λόγια. Οι λογαριασμοί που καταφθάνουν μιλούν από μόνοι τους. Και αποδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος αλλά και την ελλιποβαρή στελέχωση κρίσιμων θέσεων ευθύνης σήμερα.

* O κ. Νικόλαος Φαραντούρης είναι Καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας και Ανταγωνισμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Διετέλεσε επί 10ετία Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών και Νομικός Σύμβουλος στη ΔΕΠΑ και Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της ένωσης ενεργειακών εταιρειών EUROGAS στις Βρυξέλλες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ