Μηδέν εις το πηλίκον το πόρισμα για τη Θράκη – Απουσιάζουν προτάσεις για ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας

Μηδέν εις το πηλίκον το πόρισμα για τη Θράκη – Απουσιάζουν προτάσεις για ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας

-Για την ομαλή συμβίωση όλων (Ρομά, Πομάκων, τουρκογενών και χριστιανών)

Μετά την ανάγνωση του πορίσματος της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας στη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη μας μένουν πολλές απορίες και ερωτηματικά.

Δεν βλέπουμε κανονικές, ουσιαστικές προτάσεις, που θα οδηγήσουν στην ενσωμάτωση και όχι στην αφομοίωση της μουσουλμανικής μειονότητας σε κάθε κοινωνική, πολιτική, οικονομική δραστηριότητα. Πάλι ακούμε και διαβάζουμε για επιδοτήσεις επενδύσεων στην περιοχή, ξεχνώντας προφανώς τη δυσάρεστη εμπειρία της χρηματοδότησης ημετέρων, που απλώς άφησαν τα κουφάρια εργοστασίων να στοιχειώνουν μέχρι σήμερα, γεμίζοντας όμως τους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

Δεν βλέπουμε να υπάρχουν προβλέψεις για την ομαλή συμβίωση όλων, Ρομά, Πομάκων, τουρκογενών και χριστιανών, κα­θώς ακόμη οι διακρίσεις παραμένουν και είναι κυρίως εις βάρος όχι των τουρκογενών, όπως θέλει να πείσει η τουρκική προπαγάνδα, αλλά εις βάρος των Ρομά.

Στην εκπαίδευση υπάρχουν γενικόλογες διαπιστώσεις, αλλά σε ό,τι αφορά τα δημόσια νηπιαγωγεία στις μειονοτικές περιοχές, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για ύπαρξη νηπιαγωγού που διευκολύνει τη συμμετοχή των παιδιών και μιλά τη μητρική τους γλώσσα, αυτό περιορίζεται και πάλι στην τουρκική γλώσσα και αγνοείται πλήρως η πομακική…

Όσον αφορά τη διαδικασία ανάδειξης των μουφτήδων, υπάρχει η πρόβλεψη για το εκλεκτορικό σώμα, αλλά θα πρέπει συγχρόνως να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε να συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι πολίτες και να συνεχισθεί η προσπάθεια αναβάθμισης των μουφτειών.

Η ίδρυση μειονοτικών σχολείων σε όλο τον ορεινό όγκο αλλά και στα αστικά κέντρα, όπου θα διδάσκεται ως πρώτη ξένη γλώσσα η τουρκική, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην προσπάθεια να απεγκλωβισθεί η νέα γενιά της μειονότητας από την αναχρονιστική μειονοτική εκπαίδευση.

exofrenikos@hotmail.com

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ