Γιώργος Καββαθάς στο “Π”: 3,5 δισ. ευρώ έχασε ο κλάδος της εστίασης!

Γιώργος Καββαθάς στο “Π”: 3,5 δισ. ευρώ έχασε ο κλάδος της εστίασης!

-Η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει την επαναφορά των μέτρων στήριξης

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΒΒΑΘΑ
Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ


Είναι κοινός τόπος ότι ο κλάδος της εστίασης συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που επλήγησαν με σφοδρότητα από την πανδημική κρίση. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας περίπου το 80% των επιχειρήσεων εστίασης ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν.

Στους 20 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την έναρξη του πρώτου lockdown η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου δεν λειτούργησε για τουλάχιστον εννιά μήνες. Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπου η απώλεια του τζίρου σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία των ερευνών κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ φαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης κατέγραφε δραματική πτώση του τζίρου. Οι 7 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραφαν συνεχώς μείωση του κύκλου εργασιών, περισσότερο του 50%. Η δραματική πτώση του τζίρου έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και υπερχρέωσης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων του κλάδου.

Από τις έρευνες του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ γνωρίζουμε ότι περίπου 1 στις 3 επιχειρήσεις εστίασης επανεκκίνησαν τη δραστηριότητά τους το καλοκαίρι του 2021 με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα. Επιπλέον, περισσότερες από 1 στις 2 επιχειρήσεις έχουν τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή, ενώ περισσότερες από 1 στις 3 είναι υπερχρεωμένες, έχουν δηλαδή πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές κυρίως προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).

Από την άλλη μεριά, τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων, όπως η αναστολή συμβάσεων εργασίας, η μείωση / απαλλαγή καταβολής ενοικίου, οι επιστρεπτέες προκαταβολές και το σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης ήταν προφανώς θετικά και βοήθησαν στο να αποφύγουμε τα μαζικά λουκέτα. Ωστόσο, το παρατεταμένο διάστημα κατά το οποίο πολλές επιχειρήσεις εστίασης παρέμειναν κλειστές έχει επιβαρύνει δυσανάλογα την κατάστασή τους, κυρίως γιατί δεν έγιναν αρκετά στο πεδίο των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα, όπως προανέφερα, την υπερσυσσώρευση οφειλών.

Οι τρεις – τέσσερις καλοί μήνες που προηγήθηκαν δεν είναι αρκετοί για να καλύψουν τις απώλειες 16 μηνών. Ιδιαίτερα όταν από τις 13 Σεπτεμβρίου ο κλάδος της εστίασης τελεί υπό καθεστώς «μίνι lockdown» δεδομένης της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να φιλοξενούν στους εσωτερικούς τους χώρους μόνο εμβολιασμένους ή πελάτες που έχουν νοσήσει. Οι περιορισμοί αυτοί μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία των επιχειρήσεων του κλάδου, που έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφουν μείωση τζίρου έως και 50%, επιβαρύνοντας περαιτέρω τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Είναι συνεπώς αναγκαία η επαναφορά κάποιων από τα μέτρα στήριξης που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη περίοδο. Το μέτρο της απαλλαγής ενοικίου και η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας είναι από τα πιο σημαντικά που θα μπορούσαν να επανέλθουν για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και την αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας. Επιπλέον, όσον αφορά την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μη μετακυλισθεί το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή.

Τέλος, παραμένει ακόμα ζητούμενο το πώς θα επιλυθεί ρεαλιστικά το μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν αφενός η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών και αφετέρου η απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών για εύλογο χρονικό διάστημα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ