Προβλέψεις-φωτιά με τον κορονοϊό να συνεχίζει ακάθεκτος…

Προβλέψεις-φωτιά με τον κορονοϊό να συνεχίζει ακάθεκτος…

…για 108 θανάτους την ημέρα!

-Στις 450 καθημερινά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
-Ποιες περιοχές είναι στο «βαθύ κόκκινο»
-Γιατροί στα νοσοκομεία ζητούν «φακελάκι» από συγγενείς ασθενών για… προτεραιότητα
-17.779 έχουν φύγει από τη ζωή

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Tα τρία πρώτα κύματα της πανδημίας φαίνεται ότι δεν μας δίδαξαν τίποτα. Ο κορονοϊός και πάλι έχει βγει εκτός ελέγχου, πλήττοντας κυρίως ανεμβολίαστους ηλικιωμένους. Τα νοσοκομεία μας ζουν δραματικές στιγμές, ενώ οι γιατροί και οι νοσηλευτές, πέρα από την εργασιακή εξουθένωση, βιώνουν και ψυχολογική φόρτιση, προσπαθώντας να σώσουν όσους περισσότερους μπορούν.

Δυστυχώς, όμως, από όσους καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λίγοι έχουν την τύχη να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Συγκεκριμένα, από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ μόνο 3.474 ασθενείς, ενώ περισσότεροι από 17.700 συνάνθρωποί μας «έφυγαν» από τη ζωή (αρκετοί έχουν καταλήξει πριν προλάβουν να μπουν σε ΜΕΘ). Ειδικά τους τελευταίους μήνες περίπου το 82% από αυτούς είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και μόνο το 18% είναι εμβολιασμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός από ΠΟΥ – Γ. Οικονόμου: 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο

Καθημερινά έχουμε κατά μέσο όρο περίπου 450 εισαγωγές νέων ασθενών (κάποιες μέρες έφθασε και τους 600), που προστιθέμενες είναι ικανές να δημιουργήσουν ασφυξία στα νοσοκομεία της χώρας, γεμίζοντας τις διαθέσιμες κλίνες σε κλινικές κορονοϊού, τις Μονάδες Εντατικής θεραπείας και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Υπάρχουν μάλιστα κάποια νοσοκομεία τα οποία στην εφημερία τους δεν έχουν χώρο να βάλουν τους ασθενείς με κορονοϊό, με αποτέλεσμα η αναμονή να είναι στο ασθενοφόρο (όπως συνέβη στο Νοσοκομείο Λαμίας την Τετάρτη) ή να τους στέλνουν σε άλλο νοσοκομείο.

Ήταν αναμενόμενη η έκδοση οδηγίας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα για τον περιορισμό των τακτικών χειρουργείων μέχρι και 80%. Ήδη η εφαρμογή παρόμοιας οδηγίας τον περασμένο Φεβρουάριο δημιούργησε μια πολύμηνη αναμονή για τη διεξαγωγή των χειρουργείων, που σε κάποια νοσοκομεία ξεπερνά και τα τρία χρόνια. Η κ. Γκάγκα έσπευσε να διευκρινίσει ότι η οδηγία ισχύει με προϋποθέσεις, επισημαίνοντας ότι «δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων, απλώς δίνουμε την άδεια στις διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν –εάν μπορούν– τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη». Από τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού κ.ά.) σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Για την απόφαση αυτή η ΕΙΝΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας, επισημαίνο­ντας ότι «η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη, ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί».

Ζητούν «φακελάκι»

Κάποιοι όμως βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα από την ακύρωση πολλών χειρουργικών επεμβάσεων. Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, γιατροί ζητούν από συγγενείς ασθενών «φακελάκι» για να θέσουν την επέμβασή τους σε προτεραιότητα, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία και τον πόνο των ασθενών.

Τι θα γίνει τα Χριστούγεννα

Στο μεταξύ οι προβλέψεις για τα Χριστούγεννα είναι δυσοίωνες. Τα μαθηματικά μοντέλα υποστηρίζουν ότι περίπου στα μέσα του Δεκεμβρίου θα έχουμε κορύφωση με υψηλό αριθμό κρουσμάτων –που μπορεί και να ξεπεράσει και τα 10.000 καθημερινά–, κατόπιν θα αρχίσει η ύφεση, αλλά θα υπάρξει ισχυρή πίεση στο σύστημα υγείας από τη μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων.

«Στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε ε­βδομαδιαίο μέσο όρο θανάτων περίπου 108 άτομα, που σημαίνει ότι κάποιες η­μέρες οι ασθενείς που καταλήγουν από κορονοϊό θα είναι πάνω από 100. Είμαστε ακόμα σε αναπτυξιακή πορεία της πανδημίας, αρχίζουμε να πλησιάζουμε την κορύφωση που περιμένουμε να δούμε στις αρχές του Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πιο αργά την κορύφωση στους θανάτους και στις διασωληνώσεις», εκτιμά ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Η πρόβλεψη του καθηγητή για τους συνολικούς θανάτους από κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας μέχρι το τέλος του χρόνου είναι συγκλονιστική, καθώς ισχυρίζεται ότι θα φτάσουν τους 20.700.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες ζητούν και άλλα μέτρα για τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από όλες τις δραστηριότητες. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν την αναγκαιότητα ενός ολιγοήμερου lockdown για όλους τους πολίτες. Ωστόσο η κυβέρνηση απεύχεται μια τέτοια εξέλιξη, γιατί, όπως υποστηρίζει, «αφενός δεν το αντέχει η εθνική μας οικονομία, αφετέρου δεν είναι δυνατόν οι εμβολιασμένοι να πληρώνουν το τίμημα».

Ελπίζει ότι τα τελευταία νέα μέτρα και η αύξηση του εμβολιασμού της πρώτης δόσης θα φρενάρουν τη διασπορά του κορονοϊού πριν από τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, η κ. Μίνα Γκάγκα δήλωσε: «Δεν είναι σε θέση κανείς από εμάς να κάνει μια πρόβλεψη για τα Χριστούγεννα αυτήν τη στιγμή. Τα μέτρα ξεκίνησαν μόλις τώρα και αυτό που μπορώ να πω είναι ότι παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τι γίνεται, για να μπορούμε να παρέμβουμε όπου χρειαστεί». Στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι στο συρτάρι υπάρχει και plan B, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει καθολικό αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους χώρους εστίασης και τις εκκλησίες.

Το ECDC (ο ευρωπαϊκός ΕΟΔΥ) εξέδωσε νέες εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη εν όψει της εορταστικής περιόδου. Οι κοινωνικές συναθροίσεις και τα ταξίδια την περίοδο των εορτών θα επιδεινώσουν τον κίνδυνο της διασποράς. Ιδιαίτερα σε χώρες σαν τη δική μας, όπου η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από 80%, το επιδημιολογικό φορτίο θα είναι ιδιαίτερα αυξημένο κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Οι ειδικοί του ECDC επισημαίνουν ότι για να διατηρηθεί το επιδημιολογικό φορτίο χαμηλά, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με πρώτη όσο και με τρίτη δόση.

54.000 τα ενεργά κρούσματα!

Την τελευταία εβδομάδα η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια σταθεροποίηση, αλλά σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με το μέσο κυλιόμενο του τελευταίου επταημέρου στα 6.700 κρούσματα. Υπολογίζεται ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας αγγίζουν σήμερα τα 54.000. Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, 27 περιφερειακές ενότητες είναι πια στο «βαθύ κόκκινο». Νέες αυξητικές τάσεις εμφανίζονται σε Σάμο, Γρεβενά, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Πρέβεζα, Χανιά, Άρτα και Έβρο.

Η νοσηρότητα και η θνητότητα διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των διαφόρων περιφερειακών ενοτήτων, με την υψηλή θνητότητα να κυριαρχεί σε περιοχές με αυξημένο αριθμό ανεμβολίαστων ηλικιωμένων και ιδιαίτερα στις περιοχές με γερασμένο πληθυσμό.

Παρακολουθώντας προσεκτικά την πορεία της θετικότητας των εργαστηριακών τεστ, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρεί κανείς μια μικρή μείωση της θετικότητας στο 1,75% με 1,8%, με αυξημένο όμως τον συνολικό αριθμό των ελέγχων στα 2,6 εκατομμύρια ελέγχους την εβδομάδα. Η θετικότητα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων παραμένει σταθερή.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες (4.500 ασθενείς νοσηλεύονται συνολικά στην επικράτεια σήμερα) και θα αργήσουμε να δούμε κάμψη του αριθμού των καθημερινών θανάτων. Συγκεκριμένα, εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 5% περίπου περισσότερες διαγνώσεις απ’ ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων, ωστόσο, δείχνει μέτρια επιδείνωση, με αύξηση της τάξης του 16% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα της πανδημίας, αφού καταγράφει περίπου το 40% των καθημερινών κρουσμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης ΥΠΕ, οι ανεμβολίαστοι ασθενείς που καταλήγουν στις ΜΕΘ φτάνουν το 92,9% και στις απλές κλίνες το 75,7%.

20.000 εμβολιασμοί την ημέρα

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 6.550.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 62,3% επί του γενικού πληθυσμού και 71,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 3η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο επταήμερων εμβολιασμών, στη 17η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στη 18η θέση στους εμβολιασμούς πρώτης δόσης.

Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, αυτήν τη στιγμή οι δικαιούχοι είναι 2.827.574, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 43,1% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί και περίπου 700.000 άτομα έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Όσον αφορά τα ραντεβού της πρώτης δόσης, τις τελευταίες επτά μέρες έχουν κλειστεί 150.000 ραντεβού. Ο ρυθμός εμβολιασμών είναι 20.000 την ημέρα, από τις 7.000 που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Η εμβολιαστική κάλυψη με νέες πρώτες δόσεις έχει αυξηθεί κατά μόλις 4% σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, υψηλή νοσηρότητα, υψηλή θνητότητα και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (κάτω από το 55%), όπως είναι η Πέλλα, το Κιλκίς, η Πιερία, η Ημαθία, η Δράμα, οι Σέρρες και η Λάρισα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων από 22-26 Νοεμβρίου ήταν 35.662 και των θανάτων 453. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε 914.824 κρούσματα και 17.779 θανάτους.


Κι άλλη επιτυχία…

Στους θανάτους από Covid-19 η Ελλάδα έχει τα… πρωτεία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παραθέτει ο πρώην υπουργός Στέφανος Μάνος. Οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού στη χώρα μας είναι 8,09 έναντι 4,68 στην Αυστρία, 2,40 στη Γερμανία, 2,16 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 2,06 στην Ολλανδία, 1,13 στη Δανία, 1,04 στην Πορτογαλία, 1,01 στην Ιταλία, 0,52 στη Γαλλία, 0,39 στη Σουηδία και 0,35 στην Ισπανία.

Στα κρούσματα την πρωτιά έχει η Αυστρία με 1.562,02, με δεύτερη την Ολλανδία με 1.258,66 και τρίτη τη Δανία με 668,47.


Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer: Πάνω από 2 δισ. δόσεις σε 150 χώρες μέχρι τώρα

«Μέχρι σήμερα, η Pfizer και η BioNTech έχουν στείλει πάνω από 2 δισ. δόσεις σε περισσότερες από 150 χώρες ή περιοχές σε όλο τον κόσμο. Από αυτές, πάνω από 634 εκατ. δόσεις έχουν πάει σε περισσότερες από 80 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Έχουμε επιπλέον δεσμευτεί να παρέχουμε τουλάχιστον 2 δισ. δόσεις του εμβολίου μας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος το 2021 και το 2022, ένα δισ. κάθε χρόνο. Έχουμε ήδη ξεπεράσει τη δέσμευση αυτή το 2021, έχοντας ήδη συνάψει συμβάσεις για πάνω από 1,1 δισ. δόσεις για αυτές τις οικονομίες».

Πολιτικοποίηση του ιού!
«Πιστεύω πως η επιστήμη και η πολιτική δεν αναμειγνύονται. Νομίζω ότι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτόν τον δισταγμό είναι, δυστυχώς, η πολιτικοποίηση του ιού. Έχουμε δει εμβόλια, μάσκες, κατευθυντήριες γραμμές κυβερνήσεων, ακόμη και τις πολιτικές εμπορικών εξαγωγών να πολιτικοποιούνται έντονα με τρόπο που έχει δημιουργήσει χώρο για θεωρίες συνωμοσίας, παραπληροφόρηση και σύγχυση. Ενθαρρύνω όποιον είναι αναποφάσιστος για να εμβολιαστεί να σκεφτεί ξανά και να δει την επιστήμη. Αυτή είναι μια απόφαση που δεν θα επηρεάσει μόνο τη ζωή σας, αλλά και αυτούς με τους οποίους περνάτε τον περισσότερο χρόνο, την οικογένειά σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ