Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός από ΠΟΥ – Γ. Οικονόμου: 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο

Μετάλλαξη Όμικρον: Συναγερμός από ΠΟΥ – Γ. Οικονόμου: 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής “ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις” σε κάποιες περιοχές, προειδοποίησε το πρωί της Δευτέρας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

“Ήδη μετά τα πρόσφατα μέτρα υπάρχει σημαντική αύξηση των εμβολιασμών. Τις τελευταίες 16 μέρες είχαμε αύξηση 10% στους συμπολίτες μας που επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο. Πλέον 7.135.000 πολίτες άνω των 12 ετών έχουν κάνει το εμβόλιο” είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο briefing των πολιτικών συντακτών.

“Η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολυμέτωπη προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές, να στηριχθεί το Σύστημα Υγείας και να παραμείνουν ανοιχτές η οικονομία, η εκπαίδευση και η κοινωνία μας. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις και συνεχίζει την εφαρμογή της δυναμικής στρατηγικής που έχει χαράξει. Εστιάζει στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην εφαρμογή των μέτρων που ήδη ισχύουν και στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο με την πρώτη όσο και με την τρίτη δόση” τονισε.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε “ότι πέρα από τα στοιχεία των νοσοκομείων, που επισημαίνουν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι διασωληνωμένοι στις Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι, πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέδειξε ότι χάρη στους εμβολιασμούς αποφεύχθηκαν στη χώρα μας, στο διάστημα Δεκεμβρίου 2020- Νοεμβρίου 2021, πάνω από 12 χιλ. θάνατοι.

Σε ό,τι αφορά το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού «Όμικρον», που εντοπίστηκε σε χώρες της Νότιας Αφρικής και προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη, αποφασίστηκαν ήδη -ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής- και εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού και ελέγχου των πολιτών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα μας, από αυτές τις περιοχές. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει απευθείας πτήσεις από τις χώρες αυτές”.

ΠΟΥ: “Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της”

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, στις τεχνικές της συμβουλές προς τα 194 μέλη της, τα κάλεσε να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.

«Η Όμικρον έχει έναν πρωτόγνωρο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

«Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Όμικρον εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός», τόνισε.

Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Όμικρον, αν και χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να εκτιμηθεί η ικανότητά του να διαφεύγει της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια και οι προηγούμενες μολύνσεις, σημείωσε ο ΠΟΥ.

paron.gr με πληροφορίες ακι απο το news247.gr


Σχολιάστε εδώ