Κώστας Παπαδάκης στο “Π”: Η λαϊκή κατοικία στην ΕΕ και η αλήθεια πίσω από την εκτόξευση των ενοικίων

Κώστας Παπαδάκης στο “Π”: Η λαϊκή κατοικία στην ΕΕ και η αλήθεια πίσω από την εκτόξευση των ενοικίων

Του
ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Ευρωβουλευτή & Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ


Διανύουμε μια περίοδο όπου οι λαϊκές οικογένειες βρίσκονται αντιμέτωπες με την ακρίβεια, κομμάτι της οποίας είναι η δραματική αύξηση των ενοικίων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προκλητικά «νίπτει τας χείρας της», ενώ έχει την πρώτη ευθύνη, και τα άλλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, κλαψουρίζουν για την ακρίβεια στα ενοίκια, στο ρεύμα και σε άλλα είδη, ενώ όλοι μαζί επέβαλαν Μνημόνια, σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, φόρτωσαν αβάσταχτα φορολογικά βάρη στον λαό. Στην πραγματικότητα, σήμερα, οι δαπάνες για τη στέγαση μπορεί να φτάνουν ακόμα και στο 50% του εισοδήματος μιας λαϊκής οικογένειας στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα των ενοικίων είναι βαθύ, καθώς η ίδια τάση επικρατεί σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τράπεζες, κατασκευαστικοί όμιλοι και funds, με εφόδιο τον πακτωλό δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, εισβάλλουν στην «πράσινη» αγορά κατοικίας, αναζητώντας αποδοτικότερη κερδοφορία σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια στα πλαίσια και του Airbnb, οδηγώντας σε ράλι τιμών και ελλείψεις φτηνών λαϊκών κατοικιών. Είναι ενδεικτικό ότι σε χώρες όπως η Σουηδία τα νέα ζευγάρια κάνουν ουρές για να βρουν σπίτι να νοικιάσουν, περνώντας από διαδικασία συνέντευξης στον ενοικιαστή, που προσομοιάζει με συνέντευξη… για δουλειά!

Πρόσφατα, το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε τις εξαγορές κατοικιών από τράπεζες και funds στη δευτερογενή αγορά. Σε άλλη έκθεσή του προκρίνονται «εξώσεις με εγγυημένη μεταστέγαση», που δεν είναι άλλο παρά η μετατροπή των λαϊκών νοικοκυριών σε ενοικιαστές των ίδιων των σπιτιών τους, εάν και εφόσον μπορούν να πληρώνουν το νοίκι στους τραπεζίτες.

Αυτήν την περίοδο μάλιστα το πρόβλημα της στέγασης πυροδοτεί λαϊκές κινητοποιήσεις –όπως στο Βερολίνο–, τα αιτήματα των οποίων παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, με τους δύο μεγάλους ομίλους κατασκευαστές κατοικιών στην πόλη να συγχωνεύονται και στην πράξη να ισχυροποιούνται. Η δε κρατιδιακή κυβέρνηση («αριστερή» και αυτή!) Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Linke ψήφισε το καλοκαίρι νέες αυξήσεις στα ενοίκια, για να στηριχθεί η επιχειρηματική δράση και η εμπορευματοποίηση της στέγης με τη συμμετοχή και του δήμου…

Ταυτόχρονα, στο πρόβλημα της στέγης πολυδιαφημίζονται λύσεις όπως οι μόλις 6.800 επιδοτούμενες κατοικίες στην Πορτογαλία ή το «Εξοικονομώ» στη χώρα μας. Οι επιδοτήσεις, π.χ., του «Εξοικονομώ» αποτελούν δόλωμα για τον βίαιο εξαναγκασμό εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών σε δυσθεώρητες δαπάνες, για να πετύχουν ικανοποιητική αξιολόγηση στα ενεργειακά πιστοποιητικά, με τον εκβιασμό να εκμηδενιστεί η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, ζώντας και για τα επόμενα χρόνια σε ακατάλληλο σπίτι. Το ψευτοδίλημμα που τίθεται στα λαϊκά νοικοκυριά είναι αν θα πληρώσουν τεράστια ποσά για την ενεργειακή αναβάθμιση –ένα μικρό κομμάτι της οποίας καταβάλλεται μέσα από τέτοιες επιδοτήσεις– ή αν θα πληρώσουν το τεράστιο, τεχνητά διογκωμένο, «πράσινο» ενεργειακό κόστος, λόγω των πανάκριβων ΑΠΕ και του φυσικού αερίου. Επιπλέον, οι μεγάλες αυξήσεις στις πρώτες ύλες για την κατασκευή νέων κατοικιών κάνουν ακριβότερη την αγορά νέων κατοικιών και οδηγούν σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών ενοικίων.

Η κατάσταση είναι δεδομένο ότι θα επιδεινωθεί δραματικά.

«Πράσινο» για την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της είναι τελικά ό,τι συμφέρει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η κλιματική αλλαγή αξιοποιείται ως πρόσχημα για να αθωωθεί ο μεγάλος ένοχος, η ίδια η καπιταλιστική οικονομία, η κατοικία-εμπόρευμα, η απελευθέρωση της ενέργειας. Γι’ αυτό χρειάζεται ο λαός, σε σύγκρουση με τους ομίλους, να διεκδικήσει ανακούφιση και απαλλαγή απ’ τον βραχνά των χρεών, των πλειστηριασμών, των «πράσινων» φόρων, του ΕΝΦΙΑ και με τη δική του εξουσία και οικονομία να εξασφαλίσει σύγχρονη, ασφαλή, υψηλής ποιότητας, φιλική στο περιβάλλον κατοικία, στη βάση των σύγχρονων αναγκών του.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ