Ανάλεκτα: Αντίθετος

Ανάλεκτα: Αντίθετος

Τη στάση τόσο της Περιφέρειας όσο και των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου σχετικά με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό δημιουργίας υπερδομών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετέφερε ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΕ για το Μεταναστευτικό Μπεάτε Γκμί­ντερ.

Ανέτρεψε την εικόνα που είχε η Ευρώπη για τη γνώμη των νησιωτών, σημειώνοντας ότι οι αντιδράσεις είναι καθολικές, αφού η βούληση των τοπικών κοινωνιών έρχεται σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό.

Το πλάνο Μηταράκη

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης το τονίζει με κάθε ευκαιρία: «Βασική προτεραιότητα είναι ο έλεγχος της παράνομης μετανάστευσης και η καταπολέμηση των δικτύων λαθροδιακινητών, που ως χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε έντονα. Φαινόμενο που οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση των συστημάτων μετανάστευσης και ασύλου όχι μόνον των χωρών μας αλλά και όλης της ΕΕ». Επισημαίνει συνεχώς ότι «μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε τρεις πτυχές, την εξωτερική διάσταση, την προστασία των συνόρων και τις επιστροφές, ήδη με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο».

Πρέπει να βελτιωθεί η Ελλάδα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) δημοσίευσε τον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας για το 2021. Αξιολόγησε τα επίπεδα καινοτομίας σε 130 οικονομίες εστιάζοντας σε έναν μακρύ κατάλογο κριτηρίων, όπως το ανθρώπινο κεφάλαιο, τα ιδρύματα, η τεχνολογία και η δημιουργική παραγωγή, η πολυπλοκότητα της αγοράς και των επιχειρήσεων κ.ά.

Η Ελλάδα είναι στην 47η θέση. Στη σχετική δε αναφορά για τη χώ­ρα μας επισημαίνεται πως είναι μεταξύ των 31 οικονομιών που οι επιδόσεις τους σε θέματα καινοτομίας είναι χαμηλότερες των προσδοκιών, μαζί με τη Λιθουανία και τη Ρουμανία, σε ό,τι αφορά τις υψηλού εισοδήματος χώρες της ΕΕ.

Μειοψηφία

Τον έλεγχο της EasyJet, της αεροπορικής εταιρείας την οποία ίδρυσε πριν από 26 χρόνια, έχασε ο Στέλιος Χατζηιωάννου, έπειτα από την αύξηση κεφαλαίου των 1,2 δισ. λιρών. Ο ελληνοκύπριος επιχειρηματίας επέλεξε να μη συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, με αποτέλεσμα το ποσοστό του να υποστεί dilution. Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας και η οικογένειά του είδαν το ποσοστό τους στην Easy Jet να μειώνεται στο 15,3% από 25,2%.

Οι εισηγμένες

Ποσά που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ λιμνάζουν στα ταμεία τριάντα εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, καθώς τόσος ήταν ο αρνητικός καθαρός δανεισμός (διαθέσιμα συν χρηματοοικονομικά προϊόντα μείον υποχρεώσεις προς τράπεζες) που είχε διαμορφωθεί γι’ αυτές στο τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου. Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένες 30 εταιρείες θα μπορούσαν να εξοφλήσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και να τους απομείνουν και ποσά.

Οι κληρονόμοι

Σε λειτουργία τέθηκε η ειδική πλατφόρμα στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ προκειμένου, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, οι κληρονόμοι 14.600 συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι απεβίωσαν προτού εισπράξουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, να λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν. Η διαδικασία αφορά τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων των συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που απεβίωσαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2019. Υπάρχουν παράπονα πάντως για το πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.

Η ανακάλυψη

Έλληνας ερευνητής στον Καναδά δημιούργησε ένα καινοτόμο μεταϋλικό, το οποίο μπορεί να ενισχύσει κατά πολύ το ασύρματο σήμα Wi-Fi. Ανακλαστήρες φτιαγμένοι από αυτό το υλικό μπορούν να επιτρέψουν στο φως να μεταδώσει περισσότερα ασύρματα δεδομένα μέσω μίας μόνο συχνότητας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Ελευθεριάδη, έκαναν και τη σχετική δημοσίευση και η Google τους ψάχνει ήδη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ