Βασίλης Κεγκέρογλου στο “Π”: Η εκλογή του νέου προέδρου, εφαλτήριο για τη Νέα Αλλαγή

Βασίλης Κεγκέρογλου στο “Π”: Η εκλογή του νέου προέδρου, εφαλτήριο για τη Νέα Αλλαγή

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Γραμματέα ΚΟ Κινήματος Αλλαγής,
Βουλευτή Ηρακλείου


Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι εκλογικές διαδικασίες για τον νέο πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Είναι γεγονός ότι, μετά την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά και την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, αυτές οι εκλογές έχουν συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας και έχουν προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους στο πολιτικό σκηνικό. Οι εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής και οι εκλογικές διαδικασίες για τον νέο πρόεδρο αφορούν και ενδιαφέρουν πλέον όλους τους πολίτες και θα επηρεάσουν την πορεία και το μέλλον της χώρας.

Διάγουμε μια περίοδο που σημαδεύεται από την κρίση στο κλίμα, την πανδημία και τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Οι ηγεσίες της Δεξιάς και του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να δώσουν λύσεις. Η ΝΔ παραμένει βαθιά συντηρητική και πελατειακή και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να μετατραπεί σε ένα κόμμα της σύγχρονης Κεντροαριστεράς, απαλλαγμένο από ιδεοληψίες, που να μπορεί να ασκήσει με υπευθυνότητα και επάρκεια τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δυστυχώς, η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη στις ανεπάρκειες της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενός ιδιότυπου δίπολου ισορροπίας και αδράνειας. Η κοινωνία, όμως, στενάζει και οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, με τον πλούτο να κατευθύνεται σε όλο και λιγότερα χέρια. Το αίτημα για μια Νέα Αλλαγή, για βιώσιμη ανάπτυξη, που θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο, με κοινωνική δικαιοσύνη και σεβασμό στο περιβάλλον, αποτελεί όρο επιβίωσης της χώρας. Το αίτημα αυτό εκφράζει και μπορεί να ικανοποιήσει μόνο μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατική Παράταξη, μόνο το Κίνημα Αλλαγής.

Είναι ιστορική ευκαιρία η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει το εφαλτήριο για τη Νέα Αλλαγή. Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει να ανταποκριθούμε σε τρία ζητούμενα.

Πρώτα από όλα, πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα για τη μαζική προσέλευση των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μετατραπεί σε ανάμειξη παραγόντων άλλων κομμάτων και εξωθεσμικών κέντρων στις εκλογικές διαδικασίες. Τον νέο πρόεδρο πρέπει να τον εκλέξουν οι πολίτες που στήριξαν και στηρίζουν το Κίνημα Αλλαγής αλλά και οι πολίτες που απογοητεύθηκαν ή έκαναν άλλες επιλογές, αλλά τώρα πείστηκαν από τις θέσεις μας, βλέπουν σε εμάς τη μόνη διέξοδο και αποφάσισαν να επανέλθουν.

Δεύτερον, πρέπει να τοποθετηθούμε καθαρά στο τι είδους κόμμα θέλουμε και με ποια ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα. Σε αυτό θα πρέπει να τοποθετηθούν όχι μόνο οι πολίτες με την ψήφο τους αλλά και όλοι οι υποψήφιοι ξεκάθαρα. Δυστυχώς, κάποιοι υποψήφιοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και «ψαρεύουν σε θολά νερά». Αν θέλουμε να πρωταγωνιστήσουμε ξανά, η απάντηση είναι μόνο μία: Κόμμα Ανοιχτό, Συμμετοχικό, Δημοκρατικό, με διαβούλευση πριν από κάθε σημαντική απόφαση, με ξεκάθαρη Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα και με Αυτόνομη πορεία.

Τρίτον, ο πρόεδρος που θα εκλεγεί πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένες δυνατότητες και χαρακτηριστικά αλλά και να πληροί κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις.

Πρέπει να είναι έτοιμος, άμεσα, να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση, μέσα και έξω από τη Βουλή, υπεύθυνα και δυναμικά, αποδεικνύοντας την υπεροχή του έναντι του κ. Μητσοτάκη, και να προβάλλει με πειστικότητα τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατική μας πρόταση, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες τη λαϊκίστικη πρακτική της αδύναμης αξιωματικής αντιπολίτευσης του κ. Τσίπρα.

Πρέπει να πιστεύει και να αξιοποιήσει τη στρατηγική της Φώφης Γεννηματά για αυτόνομη πορεία και προοδευτική ταυτότητα και για το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την επανασύνδεσή μας με την κοινωνία και την επιστροφή του κόσμου μας στις επόμενες εκλογές.

Πρέπει να έχει την εμπειρία, τη διεθνή ακτινοβολία, να επηρεάζει τους μεγάλους ηγέτες του κόσμου και της Ευρώπης, σε μια περίοδο που η πατρίδα μας χρειάζεται Εθνική Στρατηγική και συμμαχίες για να πορευτεί με ασφάλεια.

Ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι απαλλαγμένος από δεσμεύσεις συμφερόντων και κατεστημένων, που θέλουν να ελέγξουν το Κίνημα και να το καταστήσουν ελεγχόμενο κόμμα, συμπλήρωμα και δεκανίκι άλλων.

Πιστεύω ότι οι πολίτες θα κρίνουν και θα κάνουν την επιλογή εκείνη που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη Νέα Αλλαγή και το δυνάμωμα της παράταξής μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ