Kτηµατολογικό γραφείο: Το πρώτο αντίγραφο δωρεάν

Kτηµατολογικό γραφείο: Το πρώτο αντίγραφο δωρεάν

Εάν ένας ιδιοκτήτης ζητήσει τη διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων του ακινήτου του, οφείλει να το κοινοποιήσει ο ίδιος σε όσους συνορεύουν με αυτό (και άρα επηρεάζονται από την αλλαγή). Το πρώτο αντίγραφο της αίτησής του, μαζί με όλα τα συνημμένα έγγραφα, εκδίδεται και χορηγείται δωρεάν από το αρµόδιο κτηµατολογικό γραφείο.

Έναν χρόνο το περισσότερο…

Έναν χρόνο περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο και να αποφύγουν το πρόστιμο. Όσοι δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους, δεν μπορούν να προβούν σε αγοραπωλησία, μεταβίβαση, γονική παροχή και έκδοση οικοδομικής άδειας, καθώς θα πρέπει να επισυνάπτεται το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης.

Παράταση σε Ρέθυμνο και Κυκλάδες

Στο Ρέθυμνο και στις Κυκλάδες (μετά από τεσσερισήμισι μήνες) η συλλογή δηλώσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλή – κυμαίνεται μεταξύ 5% – 10% (!). Αυτός είναι και ο λόγος που δόθηκε παράταση στο Ρέθυμνο έως τις 30 Δεκεμβρίου 2021, ενώ αναμένεται αντίστοιχη παράταση για τις Κυκλάδες μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Χρειάζονται κόσμο…

Η υποστελέχωση αναδεικνύεται σε Νο1 πρόβλημα του Κτηματολογίου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί –μεταβατικά– εδώ και οκτώ μήνες και δεν μπορεί να παρέχει τις ψηφιακές υπηρεσίες σε χιλιάδες ιδιοκτήτες, εάν πρώτα δεν εκκαθαριστούν οι σχεδόν 10.000 πράξεις που εκκρεμούν για νομικό έλεγχο.

Ζητούν… ραντεβού

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο διαμαρτύρεται στην πολιτική ηγεσία καθώς «σε όλο το Δημόσιο η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται κατόπιν ραντεβού, δυστυχώς όμως η αιφνιδιαστική κατάργηση των ραντεβού στο Κτηματολόγιο έγινε με σκοπό την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας και θέτει σε κίνδυνο την υγεία όλων μας, χωρίς να εξυπηρετεί κανέναν».

Δύο ώρες δρόμος…

Διαβάζουμε: «Από το Κτηματολόγιο προκηρύχθηκε η θέση Διευθυντή Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, με μισθό 89.160 ευρώ… τον χρόνο, στον οποίο προστίθενται οι οποιεσδήποτε γενικές αυξήσεις εγκρίνονται. Επιπλέον, καταβάλλεται τιμαριθμικό επίδομα, σύμφωνα με το ποσοστό που εγκρίνεται από την κυβέρνηση». Αμέσως μετά προσγειωνόμαστε, καθώς συνειδητοποιούμε ότι αφορά το Κτηματολόγιο… της Κύπρου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ