Ιταλία: Έρχεται το Super Green Pass – Nέα μέτρα αντιμετώπισης του νέου κύματος της πανδημίας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου

Ιταλία: Έρχεται το Super Green Pass – Nέα μέτρα αντιμετώπισης του νέου κύματος της πανδημίας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου

Η Ιταλική Κυβέρνηση ανακοίνωσε τα νέα μέτρα αντιμετώπισης του νέου κύματος της πανδημίας ενόψει του χειμώνα. Την ανακοίνωση των μέτρων ακολούθησε συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Mario Draghi, παρουσία του Υπουργού Υγείας Roberto Speranza και της Υπουργού Περιφερειακών Υποθέσεων Mariastella Gelmini.  

Εν ολίγοις, όπως αναφέρει το ertnews, τα μέτρα αφορούν σημαντικούς περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους και θα έχουν ισχύ από τις 6 Δεκεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου. Μια κίνηση η οποία πάρθηκε ώστε να διασωθούν τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δήλωσε ο Mario Draghi.

Με τη διάρκεια του Green Pass να μειώνεται από 12 στους 9 μήνες, πλέον στην Ιταλία θα μιλάμε για δύο Green Pass. Το “βασικό”, για την πρόσβαση σε χώρους εργασίας και ξενοδοχεία, θα συνεχίζεται να χορηγείται σε όλους όσους είναι είτε εμβολιασμένοι, αναρρωμένοι ή που φέρουν αρνητικό τεστ (rapid ή PCR). Το ίδιο θα ισχύσει και για τα δημόσια ΜΜΜ, όπως υπεραστικά και προαστιακά τρένα, μετρό και λεωφορεία.

Η πρόσβαση στην πλειοψηφία των κλειστών χώρων εστίασης (catering, ζαχαροπλαστεία, μπαρ, εστιατόρια, pub), διασκέδασης (κινηματογράφους, θέατρα, ντίσκο), δημοσίων τελετών και αθλητισμού (γυμναστήρια, γήπεδα, αποδυτήρια, αθλητικές αίθουσες) θα επιτραπεί μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Γι’ αυτό λοιπόν στην Ιταλία γίνεται πλέον λόγος για “ενισχυμένο‘ ή Super Green Pass στην προκειμένη περίπτωση.

Σημαντικό νέο αποτελεί η χρήση του Green Pass ή αρνητικού τεστ για την πρόσβαση στις σιδηροδρομικές διαδρομές και στις τοπικές δημόσιες συγκοινωνίες.

Το σύστημα χρωματικής διαίρεσης της επικράτειας παραμένει, με κριτήριο την πληρότητα των Μ.Ε.Θ. και νοσοκομειακών μονάδων. Στις λευκές περιοχές, η χρήση της υποχρεωτικής μάσκας θα είναι στους εσωτερικούς χώρους, ενώ στις κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές είναι υποχρεωτική και στους εξωτερικούς.

Υπενθυμίζοντας, το σύστημα χρωματικής διαίρεσης της επικράτειας προβλέπει μετάβαση: στην κίτρινη ζώνη με 50 εβδομαδιαία κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, με πληρότητα του 15% των θέσεων που καταλαμβάνονται στον ιατρικό χώρο και το 10% πληρότητας στις Μ.Ε.Θ. Η μετάβαση στην πορτοκαλί ζώνη γίνεται με 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, 30% στον ιατρικό χώρο και 20% στις Μ.Ε.Θ., και η μετάβαση στην κόκκινη ζώνη με άνω των 150 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκων.

Σημειωτέον, η τρίτη δόση αλλά και ο πλήρης εμβολιαστικός κύκλος γίνεται υποχρεωτικός για:

  • το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης και τους εργαζόμενους που έχουν πρόσβαση σε οίκους ευγηρίας
  • υγειονομικό διοικητικό προσωπικό
  • σχολικό προσωπικό (καθηγητές και διοίκηση)
  • Ένοπλες Δυνάμεις
  • Αστυνομικές και Σωφρονιστικές δυνάμεις

Αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως η πολυσυζητημένη αλλαγή στη διάρκεια των τεστ τελικά δεν επιβλήθηκε. Έτσι, το αντιγονικό (rapid) τεστ θα συνεχίσει να ισχύει 48 ώρες, και το μοριακό (PCR) για 72 ώρες. Επίσης, αναμένεται ενίσχυση των ελέγχων και στα σύνορα της Ιταλίας για όσους εισέρχονται στη χώρα. Σε αυτό το σημείο αναμένεται σχετική νότα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τα μέτρα συζητήθηκαν εκτενέστερα μεταξύ Περιφερειών και Κυβέρνησης, ενώ για αρκετές μέρες κυκλοφορούσαν ποικίλα σενάρια σχετικά με το περιεχόμενο του διατάγματος.
Σημειωτέον, φαίνεται το Κυβερνητικό κόμμα της Lega (Matteo Salvini) αρχικά να έφερε σημαντικές ενστάσεις και μάλιστα να απείλησε να αποσυρθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. Όμως την τελευταία στιγμή παρέμεινε υπογράφοντας τελικά τα μέτρα.

Πηγή: ertnews


Σχολιάστε εδώ