Νεκτάριος Φαρμάκης στο “Π”: Στο πλευρό των δήμων για γρήγορα και ωφέλιμα έργα

Νεκτάριος Φαρμάκης στο “Π”: Στο πλευρό των δήμων για γρήγορα και ωφέλιμα έργα

Του
ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΘ. ΦΑΡΜΑΚΗ
Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας


Μία από τις «χρόνιες παθήσεις» της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η αδυναμία πολλών δήμων –ιδιαίτερα των πιο μικρών– να διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες, ειδικούς ανθρώπους και κατάλληλη τεχνογνωσία προκειμένου να ωριμάζουν και να ολοκληρώνουν αποτελεσματικά και κυρίως γρήγορα τις μελέτες έργων και δράσεων.

Το αποτέλεσμα είναι άλλοτε η απώλεια σημαντικών κρατικών και κοινοτικών πόρων και άλλοτε η μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην υλοποίηση πολύτιμων έργων, τα οποία μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, τελικά γίνονται… για να γίνονται, παρουσιάζοντας σημαντικά προβλήματα εκ των υστέρων, ή έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εποχές και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Η αιτία του κακού πρέπει να αναζητηθεί στον τρόπο με τον οποίο διαχρονικά δομήθηκε η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Ωστόσο, ενώ η αναδρομή στην ιστορία της διαμόρφωσης της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας έχει μεγάλο ενδιαφέρον και είναι χρήσιμη για την εξαγωγή πολλών συμπερασμάτων… προς αποφυγή για το μέλλον, εντούτοις αυτή η αναδρομή δεν προσφέρει απτά αποτελέσματα στους πολίτες σήμερα. Και ο δικός μας ρόλος, δηλαδή ο ρόλος των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης, είναι να προσφέρουμε στους πολίτες αποτελέσματα, ξεπερνώντας κάθε πρόβλημα ή εμπόδιο. Με τον τρόπο αυτό, δεν είμαστε απλώς χρήσιμοι στην κοινωνία, αλλά τελικά βελτιώνουμε και την ίδια την Αυτοδιοίκηση, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε και πρέπει να λειτουργεί.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λοιπόν, προστρέχουμε στις ανάγκες των δήμων που δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες ωρίμασης έργων και δράσεων με δύο τρόπους. Πρώτον, διαθέτοντας το εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό της Περιφέρειας προκειμένου να συνεργαστεί και να ενισχύσει το έργο των υπηρεσιών των δήμων και, δεύτερον, με τη μέθοδο του «τεχνικού συμβούλου», εκμεταλλευόμενοι τις νομοθετικές δυνατότητες που υπάρχουν για την άμεση ολοκλήρωση μελετών από ειδικούς της ελεύθερης αγοράς.

Με αυτόν τον τρόπο, από τον πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας μας πετύχαμε έναν σημαντικό εξορθολογισμό του τεχνικού μας προγράμματος, εξοικονομώντας πολύ σημαντικούς πόρους, κυρίως όμως πετύχαμε, σε συνεργασία με τους δήμους, μια ιεράρχηση όλων των έργων, ώστε τα απολύτως ώριμα να προχωρούν σε υλοποίηση και, χωρίς χρονοκαθυστέρηση, νέα έργα να ωριμάζουν και να μπορούν να δημοπρατηθούν.

Η λογική είναι απλή. Κατανοητή σε κάθε πολίτη που διαχειρίζεται έστω τον οικογενειακό του προϋπολογισμό. Δυστυχώς, όχι πάντα… κατανοητή στην ελληνική δημόσια διοίκηση, που πολλές φορές δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούσε οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος που, για παράδειγμα, πρέπει να ολοκληρώσει δέκα διαφορετικές δουλειές και τις κάνει τελειώνοντας τη μία και αρχίζοντας την επόμενη.

Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο δεν πελαγοδρομούμε σε ατελείωτους καταλόγους έργων που διαθέτουν διαφορετικό βαθμό ωριμότητας και δεν βάζουμε στη «χρονοκάψουλα» κανένα έργο αλλά και πετυχαίνουμε να προσφέρουμε απτά έργα στους πολίτες, και μάλιστα έργα που ξεκινούν και τελειώνουν στην ώρα τους. Και, επιπλέον, επιταχύνουμε κατά πολύ τις δράσεις και την απορροφητικότητα των κρατικών και κοινοτικών πόρων. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη, αυτό σημαίνει πρόοδος!

Έχοντας συμπληρώσει πλέον δύο χρόνια στο «τιμόνι» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μπορούμε να πούμε πλέον ότι «μπήκε το νερό στο αυλάκι» και οι πολίτες αρχίζουν ήδη να βλέπουν την αξία του «νοικοκυριού» που υιοθετήσαμε, ενώ η συνεργασία μας με τους δήμους γίνεται όλο και πιο έντονη, όλο και πιο παραγωγική, προς όφελος πάντα της κοινωνίας.

Κοιτάζουμε μπροστά, λοιπόν, προς την επόμενη διετία με μεγάλη αισιοδοξία. Βέβαιοι πως η δουλειά βάσης που έγινε θα αποφέρει αποτελέσματα, παρά τις εξωγενείς ανασφάλειες που η πανδημία αλλά και η ενεργειακή κρίση των ημερών μας τροφοδοτούν σε όλους.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ