Γρηγόρης Σταμούλης στο “Π”: Έξι μήνες μετά και οι πυρόπληκτοι του Δήμου Μεγαρέων περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις

Γρηγόρης Σταμούλης στο “Π”: Έξι μήνες μετά και οι πυρόπληκτοι του Δήμου Μεγαρέων περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις

Του
ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ
Αντιστράτηγου ε.α., Δημάρχου Μεγαρέων


Η μεγάλη φωτιά, που τον περασμένο Μάιο έκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων στα Γεράνεια, στην περιοχή του Δήμου Μεγαρέων, προξένησε τεράστιες ζημιές σε υποδομές, σε τομείς της αγροτικής παραγωγής και σε περιουσίες, αφού στις καμένες εκτάσεις υπέστησαν από μερική έως ολική καταστροφή δεκάδες σπίτια.

Έξι ολόκληροι μήνες έχουν περάσει και δήμος και πολίτες μετρούν ακόμη τις πληγές τους και περιμένουν την κρατική αρωγή, η οποία φαίνεται ότι αργεί πολύ, αφού δεν έχουν καταβληθεί οι σχετικές αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, ούτε έχουν γίνει μέχρι σήμερα τα αναγκαία έργα αποκατάστασης (αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά κ.ά.).

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια (από το 2017) ο Δήμος Μεγαρέων βρέθηκε στη δίνη μεγάλων καταστροφικών φυσικών φαινομένων, πλημμύρες και φωτιές, στα Μέγαρα, στη Νέα Πέραμο, στην Κινέτα και στο Αλεποχώρι. Αν, δε, συνυπολογιστεί και προστεθεί το γεγονός της πανδημίας, η δημιουργηθείσα κατάσταση έχει επιβαρύνει τα μέγιστα τις υποχρεώσεις της διοίκησης του δήμου απέναντι στους δημότες και κυρίως απέναντι στους πλημμυροπαθείς και στους πυρόπληκτους.

Επίσης, οι θεομηνίες δημιούργησαν τεράστιες ζημιές σε υποδομές, σε κτίρια, σε περιουσίες, στην αγροτική και δασική περιοχή και, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα έργο για να επουλωθούν οι πληγές και να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Μετρώντας λοιπόν αυτές τις πληγές και μιλώντας με κατοίκους της Κινέτας και του Αλεποχωρίου, βλέπει ο καθένας τρομερές εικόνες στα καμένα δάση, που σύμφωνα με υπολογισμούς της Πυροσβεστικής είναι 60.000 στρέμματα στα Γεράνεια, νοτίως, προς την πλευρά της Κινέτας (πυρκαγιά Ιουλίου 2018), και 70.000 στρέμματα στα Γεράνεια, βορείως, προς την πλευρά του Μαζίου και του Αλεποχωρίου, (πυρκαγιά Μαΐου 2021).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου έχει κοπεί στην Κινέτα, όπου έχει γκρεμιστεί το Γεφύρι της Πίκας, με πολλά ατυχήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα με αυτοκίνητα που έχουν πέσει στο ρέμα. οι ρητινοκαλλιεργητές και οι δασεργάτες βρίσκονται σε απόγνωση γιατί έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά. Οι μελισουργοί ψάχνουν τα μελίσσια τους, αμπελουργοί και αγρότες προσπαθούν να επιβιώσουν και οι πληγέντες από αυτές τις φυσικές καταστροφές περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, το κράτος βαδίζει με ρυθμούς χελώνας.

Το ποτήρι ξεχείλισε. Η υπομονή εξαντλήθηκε και η οργή των κατοίκων είναι μεγάλη. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεσες παρεμβάσεις δυστυχώς έχουν μείνει κενό γράμμα, έχουν πνιγεί στην ελληνική γραφειοκρατία και ο δήμος έχει μείνει δίχως στηρίγματα.

Ο χειμώνας έρχεται και τα πιο δύσκολα είναι μπροστά. Η διοίκηση του δήμου, σε συνεργασία με τους φορείς και τους πολίτες, προετοιμάζεται ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός και να είναι έτοιμη για να αντεπεξέλθει και να αντιμετωπίσει την κατάσταση, με προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων είναι σε συνεχή εγρήγορση και άμεση ετοιμότητα, διαθέτοντας προσωπικό, μέσα, μηχανήματα, και σε άμεση συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις για να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά την οποιαδήποτε κρίση.

Μέσα στον Οκτώβρη οργανώθηκε και υλοποιήθηκε άσκηση επί χάρτου (κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε επίπεδο δήμου) για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Στη συνέχεια και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων οργανώθηκε άσκηση ευρείας κλίμακας στην περιοχή του Αλεποχωρίου, για την αντιμετώπιση επί του πεδίου των πιθανών επεισοδίων, που εξετάστηκαν στην άσκηση επί χάρτου, προκειμένου να εκπαιδευθούν στην πράξη τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας του δήμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας, της Αστυνομίας, των εθελοντικών οργανώσεων κ.λπ.

Η άσκηση αυτή διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία, παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη, του υφυπουργού κ. Ευάγγελου Τουρνά, του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Κώτσηρα, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και όλων των εμπλεκομένων συναρμοδίων φορέων.

Η διοίκηση του δήμου πιέζει προς κάθε κατεύθυνση, την Περιφέρεια Αττικής και την Κεντρική Διοίκηση να ανταποκριθούν και να δώσουν άμεσα λύσεις, να καθαριστούν τα ρέματα, να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να γίνουν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στην Κινέτα και στο Αλεποχώρι. Δεν θα σταματήσουν οι ενέργειες, οι πιέσεις και οι παραστάσεις όπου πρέπει κι όπου χρειάζεται, μέχρι να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των πληγέντων και να αποζημιωθούν όλοι. Δεν απομένει τίποτε άλλο από το να ενεργήσει αμέσως τα δέοντα η κυβέρνηση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ