«Άοπλα» τα νοικοκυριά, στο έλεος του άγριου χειμώνα – Σαρώνει το κύμα ανατιμήσεων ό,τι έχει απομείνει

«Άοπλα» τα νοικοκυριά, στο έλεος του άγριου χειμώνα – Σαρώνει το κύμα ανατιμήσεων ό,τι έχει απομείνει

Αποκλειστική προσφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη  

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Τα κατάφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μας επιβεβαιώσει. Τα νοικοκυριά δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το μαγκάλι για να προστατευθούν από τον βαρύ χειμώνα που έρχεται, από τη στιγμή που η τσέπη δεν σηκώνει τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και, πολύ περισσότερο, του ηλεκτρικού ρεύματος. Και πλέον οι κουβέρτες θα είναι το μόνο… καταφύγιο απέναντι στο κρύο.

Προ των πυλών είναι ο χειμώνας, που σύμφωνα με όλους τους ειδικούς θα είναι άγριος. Και εκεί στο Μαξίμου δεν γίνεται καμία κουβέντα για την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών, ώστε να μην αρρωστήσουν τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Την ώρα, μάλιστα, που οι νοσοκομειακές υποδομές δεν επαρκούν, φορτωμένες ήδη από την άγρια επέλαση του κορονοϊού, για να αντιμετωπίσουν τυχόν αρρώστους από το κρύο.

Και το πιο ανησυχητικό, κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς δεν ανησυχεί για το τι θα αφήσει πίσω του ο χειμώνας. Όταν, μάλιστα, οι πικρές εμπειρίες τού «χθες» έπρεπε να είχαν ήδη σημάνει κόκκινο συναγερμό. Οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και αυτό που απομένει στα νοικοκυριά είναι το… μαγκάλι.


-Ρώμη και Παρίσι στηρίζουν οικονομικά τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Αθήνα πέρα βρέχει…


Λύσεις υπάρχουν… Ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδειξε τον δρόμο, όπως και η κυβέρνηση της Ιταλίας. Δεν έμειναν απαθείς παρατηρητές. Ο λογαριασμός για την κυβέρνηση της Ρώμης θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Και ο Μακρόν προχωρεί στη χορήγηση «ενεργειακής επιταγής», ύψους 100 ευρώ, την οποία θα πάρουν 38 εκατ. πολίτες με προσωπικό εισόδημα μέχρι 2.000 ευρώ μηνιαίως, ανεξάρτητα από το εισόδημα της οικογένειας. Οι δε 13.000.000 συνταξιούχοι θα λάβουν το βοήθημα μαζί με την καταβολή της σύνταξης του Φεβρουαρίου.

Στην Ιταλία η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έχει βάλει από τον Σεπτέμβριο στην άκρη 3 δισ. ευρώ και μελετά την εξασφάλιση τουλάχιστον άλλων 2 δισ. ευρώ για ένα σχέδιο αρωγής και ελάφρυνσης πάνω από 5,5 εκατ. νοικοκυριών και 6 εκατ. μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από την ακρίβεια.

Εσείς, κύριε Κυριάκο Μητσοτάκη, πρωθυπουργέ της χώρας μας, τι κάνατε, τι προσφέρατε μέχρι σήμερα, από τη στιγμή που άναψε το «κόκκινο» για την επέλαση της βαρυχειμωνιάς στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις; ΤΙΠΟΤΑ μέχρι και σήμερα. Τα έχετε αφήσει στο… έλεος του χειμώνα και, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, η χώρα μας θα περάσει πολύ δύσκολες ώρες και μέρες. Μόνη και εντελώς αβοήθητη. Η Ρώμη και το Παρίσι έπραξαν το αυτονόητο. Στήριξαν τα αδύναμα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Για εσάς, κύριε Μητσοτάκη, πέρα βρέχει…

Και όλα αυτά την ώρα που έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων, που φτάνει στο 19,9%! Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα της ΓΣΕΕ, οι 8 στους 10 εργαζομένους θεωρούν δυσβάστακτη την επιβάρυνση από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των καταναλωτικών αγαθών. Ακόμη, στην έρευνα της ALCO η πλειοψηφία των εργαζομένων, το 85%, δηλώνει ότι θα έχει πολύ μεγάλη (49%) ή μεγάλη επιβάρυνση (36%) από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των βασικών ειδών διατροφής, ενώ μόλις το 14% εκτιμά ότι η επιβάρυνση θα είναι μικρή ή πολύ μικρή.

Η μέση επιβάρυνση των νοικοκυριών μόνο από τις αυξήσεις στην ενέργεια, στα ενοίκια και στα βασικά είδη διατροφής κυμαίνεται από 59 έως 166 ευρώ τον μήνα. Ενώ τα συνολικά έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα στην Ελλάδα έφτασαν στα 4,28 δισ. ευρώ το 2019, όταν το 2008 ήταν γύρω στα 2,8 δισ. ευρώ.

«Άοπλος» ο ελληνικός λαός, με άδεια τα χέρια.
Τα νοικοκυριά θα βρεθούν στο έλεος του άγριου χειμώνα.
Αποκλειστική προσφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ