Η. Μόσιαλος: Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο από τα φάρμακα – η τρίτη δόση μπορεί να γίνει και πριν από τους έξι μήνες

Η. Μόσιαλος: Πιο αποτελεσματικό το εμβόλιο από τα φάρμακα – η τρίτη δόση μπορεί να γίνει και πριν από τους έξι μήνες

Για τη σημασία της τρίτης δόσης και την αποτελεσματικότητα των αντιικών φαρμάκων έναντι του κορονοϊού μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκμπομπή «Συνδέσεις», ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής Υγείας και και Διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics and Political Science στο Λονδίνο.

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητά και τις ελπίδες που γεννούν τα αντιικά φάρμακα υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα με τα φάρμακα είναι ότι δεν τα έχουμε διαθέσιμα εδώ και τώρα, αλλά θα τα έχουμε μετά το χειμώνα». Τόνισε επίσης ότι καμία από τις τρεις φαρμακολογικές προτάσεις δεν είναι εξίσου επαρκής με τα εμβόλια, ιδιαίτερα αν κάνουμε και την αναμνηστική τρίτη δόση.

«Με το εμβόλιο, η πιθανότητα να νοσήσεις και να βρεθείς στο νοσοκομείο είναι πολύ μικρή, περίπου 2 – 3%. Τα φάρμακα σου μειώνουν τη πιθανότητα να βρεθείς στο νοσοκομείο κατά 50%. Το φάρμακο της Pfizer είναι πιο αποτελεσματικό αλλά δεν έχει πάρει ακόμα έγκριση και ούτε έχουμε ακόμη επαρκείς ποσότητες. Όσον αφορά, τα μονοκλωνικά παρέχουν κάλυψη στο 81%, αλλά δεν φτάνουν τα ποσοστά του εμβολίου και δεν μπορείς να έχεις μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, η χρήση τους δεν είναι απλή και στοιχίζουν πάρα πολύ»

Όπως τόνισε, η ενδεδειγμένη λύση είναι το εμβόλιο ώστε να μην βρεθούμε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. «Έχουμε να ακούσουμε κακή είδηση για εμβόλιο μήνες», είπε και πρόσθεσε ότι τα mRNA εμβόλια που χρησιμοποιεί πια η χώρα μας είναι εξαιρετικά.

«Έχει υπολογιστεί στη χώρα μας ότι τα εμβόλια γλίτωσαν πάνω από 8.000 ζωές. Η σύσταση είναι για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Δεν χρησιμοποιούμε πια τα εμβόλια της AstraZeneca».

Θέλοντας να σχολιάσει το προφίλ των ανθρώπων που ενώ έχουν τη δυνατότητα δεν εμβολιάζονται ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «δεν είναι αντιεμβολιαστές, αλλά άνθρωποι που έχουν κάποιους φόβους».

Αναφορικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης και το πότε πρέπει να γίνει αυτή ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι διεθνώς η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει ότι πρέπει να είναι στους έξι μήνες, πλην των ανοσοκατασταλμένων που γίνεται νωρίτερα.

«Εκεί πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Η τρίτη δόση μπορεί να γίνει και πριν τους έξι μήνες, πάντως, αν χρειαστεί. Σταδιακά θα πάμε στην τρίτη δόση». Ωστόσο, όπως τόνισε, οι άνω των πενήντα ετών πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση καθώς «ο κορονοϊός έχει ηλικιακές προτιμήσεις και ιδίως τους λίγο μεγαλύτερους».

Όσον αφορά τις φοβίες που κυριεύουν τον κόσμο για τις επιπτώσεις των εμβολίων ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας δήλωσε ότι τα εμβόλια mRNA δεν μένουν στο σώμα μας για χρόνια.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο νέου lockdown, εξέφρασε την άποψη ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Είναι έσχατο μέσο. «Αν υπερβούμε όλους τους δείκτες ανοχής του ελληνικού συστήματος υγείας, εκεί πας τελευταία. Αυτό που χρειάζεται είναι να τηρηθούν τα μέτρα, που δεν είναι λίγα».

«Αν αυτά τα μέτρα δεν υλοποιηθούν με την επάρκεια την οποία πρέπει, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει αυτό που έκαναν άλλες κυβερνήσεις, όπως η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».

Χαρακτήρισε τέλος θετική τη στάση της Εκκλησίας, ενώ επισήμανε επίσης ότι είναι τεράστιο το ρίσκο για τις εγκύους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.


Σχολιάστε εδώ