Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Νέα τουρκική βάση στα Κατεχόμενα

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Νέα τουρκική βάση στα Κατεχόμενα

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Ναυτική βάση στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο σχεδιάζει η Τουρκία. Μάλιστα τεράστιο κατασκευαστικό γκρουπ με έδρα το Κατάρ επεξεργάζεται ήδη τα σχέδια ανοικοδόμησης.

Η ναυτική βάση που θα δημιουργηθεί θα δώσει στα τουρκικά πλοία τη δυνατότητα μεγάλης ευελιξίας στην περιοχή.

Χρησιμοποιώντας 120 περίπου στρέμματα στην ακτή της Καρπασίας, θα δημιουργηθεί η βάση που παραχωρήθηκε στη διοίκηση των Σωμάτων Ασφαλείας για πάνω από 30 χρόνια.

Όλα πάντως δείχνουν ότι νέα περίοδος εντάσεων αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς, καθώς η Τουρκία βγάζει εκ νέου τα σκάφη έρευνας για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μπορεί να δηλώνει ότι τα «Oruc Reis» και «Barbaros» θα παραμείνουν εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, η παρελθούσα εμπειρία όμως αποδεικνύει ότι η Τουρκία εύκολα παραβιάζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και το διεθνές δίκαιο.

Συν τοις άλλοις, το καλοκαίρι του 2020 το «Oruc Reis» ερευνούσε για 90 ημέρες στη θεωρητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ρόδου – Καστελλόριζου, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται εντός τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας, μετά την ανακήρυξη της ΑΟΖ με τη Λιβύη.

Οι αρμόδιες τουρκικές υπηρεσίες υπέβαλαν αίτηση στη Γενική Διεύθυνση Ορυχείων και Πετρελαϊκών Υποθέσεων για άδεια εξερεύνησης πετρελαίου στη Μεσόγειο σε έξι ξεχωριστά οικόπεδα εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Οι τέσσερις από τις έξι περιοχές βρίσκονται δυτικά της Κύπρου και η μία στις παρυφές με την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Οι περισσότεροι διεθνείς και περιφερειακοί παράγοντες στην περιοχή είναι μάλλον απρόθυμοι να κοντράρουν τον Ερντογάν στην παρούσα φάση.

Η κυπριακή πλευρά ανησυχεί ότι στόχος των κινήσεων των Τούρκων είναι να ακυρώσουν τα σχέδια έρευνας και εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την περασμένη εβδομάδα, ισραηλινοί παράγοντες υποστήριζαν ότι αν η Τουρκία ανοίξει αυτό το κεφάλαιο, τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες για όλη την περιοχή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ