Πού πάει το ΚΙΝΑΛ – Ποια η επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Παράταξης

Πού πάει το ΚΙΝΑΛ – Ποια η επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Παράταξης

-Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τους υποψηφίους – Ποιος προηγείται

Συνωστισμός υποψηφίων, που τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίζονται ως οι… νέοι σωτήρες που θα διασώσουν τη Δημοκρατική Παράταξη, την οποία έχουν φέρει σε μονοψήφιο ποσοστό. Όλοι τους, με άοσμα και χωρίς πυξίδα άρθρα, δηλώνουν «παρών», μήπως και περισσέψει καμιά καρέκλα, κάποιος ρόλος, ένα πόστο για την επόμενη μέρα, για τη νέα εποχή. Όποιος κι αν πάρει την πρωτιά, όμως, δεν θα σημαίνει ότι θα έχει βρεθεί ξαφνικά ο σωτήρας.

Πολύ πικρή η αλήθεια.

Υπάρχει μεγάλη φτώχεια ηγετών στο πολιτικό γήπεδο. Όχι μόνο στη Δημοκρατική Παράταξη αλλά και στη Δεξιά, την οποία σήμερα εκπροσωπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίθοι και πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα.

Στο γήπεδο της Αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας κυριαρχεί. Κακά τα ψέματα, ο σημερινός ηγέτης της «παίζει» χωρίς αντίπαλο. Οι όποιες διαφορετικές «φωνές» είναι μόνο για να ακούγονται, για να δηλώνουν: «Υπάρχουμε κι εμείς, μη μας ξεχνάς»… Στα άκρα (Δεξιά και Αριστερά) τα ποσοστά είναι αμελητέα. Τους φτάνει να είναι παρόντες στη Βουλή. Έχουν και καλές αποδοχές…

Τι βλέπουν, τι ορέγονται, τι θα γίνουν τα ιμάτια του ΠΑΣΟΚ
Ξαφνικά, εμφανίσθηκε… ουρανοκατέβατος ο Γιώργος Παπανδρέου να διεκδικήσει την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης. Τον είχε ψηφίσει ο κόσμος του Κέντρου, του είχε παραδώσει τα ηνία της χώρας, κι εκείνος… κατόρθωσε να παραδώσει τα κλειδιά στη Δεξιά. Με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού να μην τα βγάζει πέρα, το τραπέζι να γίνεται όλο και πιο φτωχό, τον κορονοϊό να θερίζει ζωές, την αγορά να βουλιάζει και τον Τούρκο να απειλεί κάθε μέρα και να εκβιάζει.

Χρειάζεται ηγέτης με καθαρά χέρια…
Κανείς, ακόμη και από τους υποψήφιους αρχηγούς, δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να καταλήξει το ΠΑΣΟΚ. Οι προτάσεις που κυκλοφορούν από επωνύμους της Δημοκρατικής Παράταξης είναι πολλές. Χαρακτηριστική είναι η πρόταση του καθηγητή Γ. Πανούση, πρώην υπουργού: «Χρειάζεται Ηγέτης με καθαρή εικόνα, καθαρό μυαλό και βέβαια καθαρά χέρια. Ηγέτης που θα τον εμπιστευθούν οι δικοί του, θα εμπνεύσει τον λαό και θα δώσει ιδεολογικό νόημα και κοινωνικό αποτύπωμα στο νέο ξε-Κίνημα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Αριστεράς».

Κανονικά οι εκλογές
Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από υποψηφίους για αναβολή των εκλογών –λόγω του θανάτου της Φ. Γεννηματά– απορρίφθηκε εν ριπή οφθαλμού. Τόσο από τον Γ. Παπανδρέου όσο και από τον Ανδρ. Λοβέρδο. «Πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να τελειώσουμε με τις διαδικασίες και να κερδίσουμε», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο από το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου.

«Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, τώρα είναι ακόμη πιο πιεστικό να εκλεγεί νέα ηγεσία», τόνιζαν συνεργάτες του Ανδρ. Λοβέρδου. Οπότε, εκτός απροόπτου, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Κίνημα θα διεξαχθούν κανονικά, στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, με έξι υποψηφίους: Γ. Παπανδρέου, Ανδρ. Λοβέρδο, Ν. Ανδρουλάκη, Χ. Καστανίδη, Π. Γερουλάνο και Π. Χρηστίδη. Στο μεταξύ, στις αρχές της εβδομάδας είδαν το φως της δημοσιότητας τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης για την κούρσα διαδοχής.

Στην έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Interview, στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ πρώτος είναι ο Ν. Ανδρουλάκης με 32,4%, δεύτερος ο Γ. Παπανδρέου με 29,2% και ακολουθούν ο Ανδρ. Λοβέρδος με 17,4%, ο Π. Γερουλάνος με 12,7%, ο Χ. Καστανίδης με 5,3% και ο Π. Χρηστίδης με 1,2%. Στο σύνολο των ψηφοφόρων προηγείται με 28% ο Ανδρ. Λοβέρδος, δεύτερος με 24,6% είναι ο Ν. Ανδρουλάκης, τρίτος με 24,3% ο Γ. Παπανδρέου και έπονται με 8,6% ο Π. Γερουλάνος, με 5,9% ο Χ. Καστανίδης και με 2,9% ο Π. Χρηστίδης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ