Κυριάκος Βελόπουλος στο “Π”: Εγκληματική η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης

Κυριάκος Βελόπουλος στο “Π”: Εγκληματική η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης

Του
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Προέδρου της Ελληνικής Λύσης


Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης συνιστά έγκλημα κατά της κοινωνίας, της οικονομίας και ολόκληρου του έθνους.

Μιλάμε για μια σειρά ενεργειών η οποία θα μπορούσε να συμβεί μόνο σε μια χώρα υπό κατοχή, που θα είχε απολέσει πλήρως την εθνική της κυριαρχία και θα λειτουργούσε υπηρετώντας τα συμφέροντα ενός κατακτητή. Είναι πρωτοφανές για μια κυρίαρχη χώρα να απεμπολεί μεθοδικά τον εθνικό της πλούτο, ειδικά όταν οι παγκόσμιες συνθήκες τον καθιστούν ανεκτίμητο.

Ακόμα και σήμερα, που το φάσμα της ενεργειακής κρίσης είναι άμεσα συνυφασμένο με την φτωχοποίηση των νοικοκυριών και την υστέρηση της παραγωγής, η ΝΔ επιμένει στην ίδια, αυτοκτονική πολιτική, που πολλαπλασιάζει τις συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης, αφήνοντας την κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδας αθωράκιστες. Μια πρωτόγνωρη εθνική αυτοχειρία, η οποία δεν πρόκειται και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη. Πρέπει όμως και να ανακοπεί πάση θυσία.

Η εμμονή της κυβέρνησης στην απολιγνιτοποίηση, με τη δικαιολογία ότι ο πρωθυπουργός «έχει δεσμευτεί έναντι κάποιων», τους οποίους δεν κατονομάζει, συνιστά ευθεία απεμπόληση εθνικού πλούτου την κρισιμότερη για το έθνος στιγμή. Αλήθεια, ποιος πρωθυπουργός κυρίαρχης χώρας θα μπορούσε να αναλάβει τέτοια εθνοκτόνο δέσμευση και έναντι ποιου; Ποιος πρωθυπουργός θα τολμούσε να ανακοινώσει ότι θάβει δημόσια περιουσία αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω παγκόσμιας κρίσης; Διότι ο λιγνίτης είναι για την Ελλάδα ότι το πετρέλαιο για τις χώρες του ΟΠΕΚ.

Ποια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα τολμούσε να συμπεριφερθεί όπως η ελληνική, η οποία διά στόματος του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν έχει πρόθεση να εξορύξει το ελληνικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία διεκδικεί περιοχές εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακριβώς για να καταλάβει τα πλούσια κοιτάσματα που πλέον άπαντες γνωρίζουν ότι υπάρχουν; Και όμως τόσο ο πρωθυπουργός, με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο, στην ομιλία του στον ΟΗΕ, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξή του στο Arab News, ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου.

Τα κυβερνητικά εγκλήματα όμως δεν σταματούν εδώ. Όλοι γνωρίζουμε ότι το κόστος ενέργειας συνιστά ένα από τα κύρια κριτήρια ανταγωνιστικότητας μιας χώρας και συναρτάται άμεσα με τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτής. Η διατήρηση του κόστους ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια της οποιασδήποτε κυβέρνησης, αλλά είναι διαχρονική υποχρέωση του κράτους προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Εδώ λοιπόν παρατηρούμε μια αλληλουχία εγκληματικών αποφάσεων της κυβέρνησης, οι οποίες αν δεν αναιρεθούν άμεσα, θα δώσουν τη χαριστική βολή στην καταρρέουσα ελληνική οικονομία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ως Ελληνική Λύση προτείναμε επίσημα και έγκαιρα στην κυβέρνηση να προβεί σε προαγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, όταν το πετρέλαιο κόστιζε 20 ευρώ το βαρέλι. Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Αν μας είχε ακούσει, σήμερα όχι μόνο θα ήμασταν θωρακισμένοι έναντι της παγκόσμιας κρίσης, αλλά η ελληνική οικονομία θα είχε εξοικονομήσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ!

Όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και των λιγνιτωρυχείων προειδοποιήσαμε ότι αυτή η κίνηση θα είχε ολέθριες συνέπειες στο κόστος της ενέργειας αλλά και στην ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία της Ελλάδας. Η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των γερμανικών βιομηχανιών και να προωθήσει τις ανεμογεννήτριες, αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας, ενώ η ίδια η Γερμανία παρατείνει τη λειτουργία των λιγνιτικών της μονάδων!

Το αποτέλεσμα; Επειδή φυσικά οι ανεμογεννήτριες καλύπτουν ένα ελάχιστο ποσοστό της ζήτησης, η Ελλάδα έφτασε στα πρόθυρα του ολοκληρωτικού μπλακ άουτ και έσπευδε να προμηθευτεί πανάκριβο ρεύμα από λιγνιτικές μονάδες της Τουρκίας, των Σκοπίων, της Αλβανίας κ.λπ., τινάζοντας στον αέρα το ήδη αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο! Έτσι, τις τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί άρον άρον να επαναλειτουργήσει ορυχεία και μονάδες που η ίδια είχε παροπλίσει! Ομολογώντας με αυτόν τον τρόπο το έγκλημα που διέπραξε.

Ακόμα και σήμερα, όταν οι διαφαινόμενες αυξήσεις του κόστους ενέργειας αναμένεται να βυθίσουν στη φτώχεια τα νοικοκυριά και να δώσουν τη χαριστική βολή στις ελληνικές επιχειρήσεις, η κυβέρνηση αρνείται να υιοθετήσει την πρότασή μας για άμεση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και της φορολογικής επιβάρυνσης στο ρεύμα. Φορολογική επιβάρυνση που μάλιστα επιβαρύνεται με επιπλέον ΦΠΑ!

Οι συνέπειες αυτής της άρνησης όμως δεν θα είναι θεωρητικές. Θα είναι συντριπτικές και άμεσες. Αν και αυτήν τη φορά η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για συγκράτηση του κόστους ενέργειας, θα μιλάμε πλέον για εσκεμμένη και μεθοδευμένη καταστροφή του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ