Θλίψη και πένθος για την Φώφη Γεννηματά – Η πορεία που χάραξε και η πολιτική παρακαταθήκη

Θλίψη και πένθος για την Φώφη Γεννηματά – Η πορεία που χάραξε και η πολιτική παρακαταθήκη

Σε πένθος βρίσκεται η χώρα με την ηχηρή πρόωρη απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

Επίσημα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος με απόφαση του πρωθυπουργού για την Τετάρτη οπότε η σορός της θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία και στη συνέχεια η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ωστόσο θλίψη βαραίνει τις καρδιές του πολιτικού κόσμου αλλά και των απλών πολιτών που την έβλεπαν σταθερή μέχρι την τελευταία στιγμή στις επάλξεις, να εμπνέει με το πείσμα και τη δύναμή της στους πολιτικούς, αλλά και στους σιωπηλούς προσωπικούς της αγώνες κόντρα στον καρκίνο.

Σε εθνικό πένθος η χώρα

Η Φώφη Γεννηματά έφυγε μετά από μία ακόμη μάχη, σύντομη αυτή τη φορά. Έφυγε ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου του μαστού, στο ίδιο νοσοκομείο που είχε φύγει και ο πατέρας της από καρκίνο του πνεύμονα.

Στην πρόσοψη του κτηρίου των γραφείων του ΚΙΝΑΛ στη Χαριλάου Τρικούπη δεσπόζει από χθες ένα τεράστιο μαύρο πανί σε ένδειξη πένθους. Σύντροφοι, φίλοι και συνεργάτες δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την απώλεια. Τα δάκρυα περισσεύουν. Λευκά λουλούδια έχουν τοποθετηθεί δίπλα στις φωτογραφίες της.

Στη Βουλή, σε κλίμα έντονης φόρτισης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με ένα μπουκέτο λευκά λουλούδια τοποθετημένα από τους συντρόφους της του ΚΙΝΑΛ πάνω στο άδειο έδρανό της και στο γραφείο της. Πολιτικοί από όλα τα κόμματα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μηνύματά τους, εξέφρασαν τη συντριβή τους για τον άδικο χαμό της, ενώ η Βουλή ανέστειλε τις εργασίες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Στο σπίτι της στη Βούλα από χθες συρρέουν γείτονες της και πολίτες, συγκλονισμένοι να αφήσουν ένα λουλούδι. «Ήταν αξιοθαύμαστη γυναίκα» λέει μια γειτόνισσά της. Πάντα φιλική και ευγενική με όλους.

Η τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη ήταν στην ΕΡΤ, μόλις τρεις ημέρες προτού διακομιστεί στον Ευαγγελισμό. Τίποτα από την καλή της διάθεση και τη σπιρτάδα της εκείνο το πρωινό της Κυριακής δεν μαρτυρούσε την επιδείνωση της υγείας της και η ίδια αμέσως μετά το πέρας της φαινόταν γεμάτη ενέργεια. Στην ίδια εκπομπή άφησε και μια τελευταία παρακαταθήκη, απαντώντας σε ερώτηση για το αύριο του ΚΙΝΑΛ εκφράζοντας αυτό για το οποίο πάλευε, την επιθυμία της για ενότητα στην παράταξη, συμπυκνώνοντας το μήνυμα σε μια φράση ότι ζητά πολιτικές θέσεις και όχι προσωπική αντιπαράθεση.

Σε αυτή είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Τώρα που η σοσιαλδημοκρατία και οι ιδέες της ανακάμπτουν σε όλη την Ευρώπη και διεθνώς, τώρα είναι η ώρα για το Κίνημα Αλλαγής να κάνει το βήμα, να κάνει το άλμα που περιμένουμε, γιατί μας αξίζει, γιατί αξίζει σ` αυτή την παράταξη».
Παλιότερα, μιλώντας για τον πατέρα της και το όραμά του, είχε πει ότι δεν ξέρει αν η ίδια έχει μεγαλύτερες δυνάμεις από εκείνον, σίγουρα όμως είχε υποχρέωση να συνεχίσει το έργο του. Να παλέψει. Και αυτό έκανε.

Αύριο Τετάρτη η κηδεία της Φώφης Γεννηματά

Σε λαϊκό προσκύνημα, στη Μητρόπολη Αθηνών, από τις 10 το πρωί της Τετάρτης, θα εκτεθεί η σορός της Φώφης Γεννηματά.
Όπως έγινε γνωστό, από το Κίνημα Αλλαγής, η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στη Μητρόπολη, στις 2 το μεσημέρι και στη συνέχεια η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη η κηδεία

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού και δημοσία δαπάνη θα τελεστεί η κηδεία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φωτεινής Γεννηματά.

Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ως ελάχιστο φόρο τιμής «για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος διατελέσασα αναπληρώτρια Υπουργός, Υφυπουργός, Νομάρχης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς, Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής».

Πηγές: ertnews.gr,  ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ