Πάνος Σκουρολιάκος στο “Π”: Η πραγματικότητα εκδικείται

Πάνος Σκουρολιάκος στο “Π”: Η πραγματικότητα εκδικείται

Του
ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ
Βουλευτή Ανατολικής Αττικής,
Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Δυστυχώς ή ευτυχώς, η πραγματικότητα δεν είναι μονοδιάστατη και μια κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μια πραγματικότητα πολυδιάστατη. Κάποιες όψεις της μάλιστα μπορεί να είναι και ξεχωριστού ειδικού βάρους. Όπως μια πανδημία, έντονα καιρικά φαινόμενα, θέματα διαφάνειας στον δημόσιο βίο και όλα αυτά ταυτόχρονα.

Όσο καλοκουρδισμένη και να είναι η μηχανή άμυνας μιας κυβέρνησης, όσο και να αποκρύπτουν ή να εξωραΐζουν την πραγματικότητα και να παραπληροφορούν κάποια καλοταϊσμένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, όταν έχουμε πλήγματα που έρχονται πυκνά το ένα πάνω στο άλλο, τότε η ανικανότητα της κυβέρνησης δεν κρύβεται. Της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Και για να μη συζητούμε αόριστα, να ξεκαθαρίσουμε πως μια τέτοια περίπτωση είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο θέμα της πανδημίας κανείς δεν την κατηγόρησε ως υπαίτια, βεβαίως. Για ανεπάρκεια κατηγορήθηκε. Γεγονός είναι ότι την πρώτη περίοδο σύσσωμη η αντιπολίτευση στήριξε τα μέτρα. Όμως στη συνέχεια μέτρα επί μέτρων, πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενων και σίγουρα αμήχανων, συνέτειναν σε ένα κλίμα αμφισβήτησης. Ποτέ δεν μάθαμε για τις εισηγήσεις της επιτροπής ειδικών προς την κυβέρνηση,. Η επιτροπή χαίρει της εκτίμησης όλου του πολιτικού κόσμου και βέβαια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως γιατί δεν μαθαίνουμε τι εισηγείται; Έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια και κρατιέται τόσο μυστικό; Μαθαίνουμε για τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Επί ποίων όμως εισηγήσεων; Για να δούμε αν δικαιολογούνται τα μέτρα ή όχι. Εν πάση περιπτώσει, στη Σουηδία, χωρίς κανένα lockdown, έχουν λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων από εμάς. Θα πάρουμε κάποια απάντηση για όλα αυτά;

Μαζί όμως με την πανδημία είχαμε και τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις πρόσφατες πλημμύρες του φθινοπώρου. Έντονα τα φαινόμενα, όντως. Όμως οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει ένα δεκαήμερο πριν. Κανείς δεν μπορεί να πει πως πιάστηκε στον ύπνο. Και όμως στον ύπνο πιάστηκαν, γιατί το μόνο που έκαναν ήταν να περιμένουν απλώς τις βροχές. Όπως το καλοκαίρι, που παρακολουθούσαν απλώς τη φωτιά στην Εύβοια να ξεκινά από τον Ευβοϊκό και να καταλήγει στο Αιγαίο. Επί επτά ημέρες η περιοχή είχε παραδοθεί στις φλόγες και η κυβέρνηση απλώς την ακολουθούσε. Για να επιστρέψουμε στην πλημμύρα, έχουμε τον κ. Πέτσα να εγκαλεί την Περιφέρεια Αττικής και τον κ. Πατούλη να τελειώσει τα έργα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου να ζητά από τον περιφερειάρχη να δώσει εξηγήσεις. Ούτε μεταξύ τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν εκεί στη ΝΔ.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας κ. Βασιλόπουλος και η περιφερειάρχης κ. Δούρου είχαν προετοιμάσει για τον κόμβο της Ρενό αντιπλημμυρικό έργο για διαπλάτυνση και επέκταση των αγωγών, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, το οποίο δημοπρατήθηκε το 2019. Η νέα Δημοτική Αρχή υπό τον κ. Βούρο και η περιφέρεια υπό τον κ. Πατούλη δεν έκαναν απολύτως τίποτα ώστε να προχωρήσει το έργο. Ήρθε όμως η κακοκαιρία και τα νερά σάρωσαν νοικοκυριά, σχολεία και επιχειρήσεις.

Άτυχη είναι η σημερινή κυβέρνηση και όσον αφορά τη σχέση της με την τέταρτη εξουσία. Την πληροφόρηση δηλαδή, σε όλες τις μορφές της. Έντυπη, ηλεκτρονική ή μέσω ραδιοκυμάτων. Εκεί που είχε μια χαρά τακτοποιήσει τις σχέσεις της μέσω της περίφημης «λίστας Πέτσα», εξασφαλίζοντας στήριξη από πάμπολλα Μέσα, ήρθε το πάθημα του αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο ομοϊδεάτης της ΝΔ, Κουρτς, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του στην καγκελαρία όταν αποκαλύφθηκε πως υπάρχει εισαγγελική έρευνα για διαφθορά και χειραγώγηση των ΜΜΕ. Έρχεται λοιπόν η αυστριακή εφημερίδα «Der Standart» να κατηγορήσει την κυβέρνηση της ΝΔ για αμφιλεγόμενη πολιτική στα ΜΜΕ. Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου δηλώνει πως τα κριτήρια αξιολόγησης της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την ενίσχυση των ΜΜΕ απέχουν από την αντικειμενικότητα και τη δικαιοσύνη. Τα θεωρεί αυθαίρετα και λειτουργεί τιμωρητικά για τα μη αρεστά στην ΝΔ ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι πως μέσω της «λίστας Πέτσα», για διαφήμιση που στηρίζει τον εμβολιασμό και τα μέσα προστασίας, πήραν χρήματα και ΜΜΕ που κάνουν ανοιχτή αντιεμβολιαστική προπαγάνδα, όπως η τηλεόραση Βεργίνα. Το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στον κ. Στέργιο Καλόγηρο, κουμπάρο του κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Πολλά τα πάθη, οι αστοχίες, τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησης. Αλλά… είπαμε. Η πραγματικότητα είναι πολυδιάστατη και εκδικητική απέναντι σε αδικίες και παρανομίες. Και ο ανεύθυνος πρωθυπουργός δεν θα κρύβεται για πολύ από την αμείλικτη πραγματικότητα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ