Κοκτέιλ απόγνωσης με ακρίβεια και πανδημία

Κοκτέιλ απόγνωσης με ακρίβεια και πανδημία

Βαρύς κι ασήκωτος ο χειμώνας που έρχεται για εκατομμύρια Έλληνες

-Οι αυξήσεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τινάζουν στον αέρα τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών
-Με ευχολόγια προσπάθησαν να ξορκίσουν το κακό και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν στην κυβέρνηση
-Μία στις τρεις οικογένειες δεν τα βγάζει πέρα

Αντιμέτωποι με τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων χρόνων θα βρεθούν φέτος εκατομμύρια Έλληνες, καθώς ο συνδυασμός ακρίβειας και πανδημίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, ένα… κοκτέιλ απόγνωσης.

Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης εκτροχιάζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών, εγείρουν θέ­μα επιβίωσης για έναν μεγάλο αριθμό εξ αυτών. Πόσω μάλλον που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ήδη ένα στα τρία νοικοκυριά μετά βίας βγάζει τον μήνα με το εισόδημα που έχει.

Πολλά από αυτά δεν τα καταφέρνουν και μπαίνουν στο φάσμα της ανέχειας. Τα πράγματα αναμένεται να επιδεινωθούν λόγω των αυξήσεων στον τομέα της ενέργειας, καθώς οι επόμενοι λογαριασμοί σε ρεύμα και φυσικό αέριο θα είναι φουσκωμένοι. Μέτρα όπως η επιδότηση και οι δόσεις στην πληρωμή που προωθεί η κυβέρνηση ελάχιστα μπορούν να ανακουφίσουν τους πολίτες. Θεωρείται δε βέβαιο ότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη κ.ά.) θα φέρουν αυξήσεις σε διάφορα επίπεδα, όπως, π.χ., στις μεταφορές.

Ταυτόχρονα με τις βαρύτατες συνέπειες που επιφέρει το τσουνάμι των αυξήσεων τα εκατομμύρια των Ελλήνων θα έχουν να α­ντιμετωπίσουν (και αυτόν τον χειμώνα) τις επιπτώσεις της πανδημίας σε διάφορους τομείς αλλά και τους περιορισμούς. Τα κρούσματα και οι θάνατοι εξακολουθούν να κινούνται με υψηλούς ρυθμούς, οι εμβολιασμοί προχωρούν με βραδείς ρυθμούς, ο κίνδυνος της πανδημίας παραμένει ενεργός και άμεσος.

Τρέχουν και δεν… φτάνουν!
Τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε το πρώτο κύμα της ακρίβειας η κυβέρνηση επιχείρησε να αμβλύνει τις ανησυχίες, να εξωραΐσει, με άλλα λόγια, το κακό. Αρμόδιοι και μη υπουργοί επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το πρόβλημα λέγοντας ότι οι ανατιμήσεις δεν θα είναι και τόσο μεγάλες, ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και θα έχει εκτονωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Σήμερα, λίγες μόνο εβδομάδες αργότερα, το κλίμα στην κυβέρνηση έχει αλλάξει άρδην.

Για την ακρίβεια… τρέχουν και δεν φτάνουν. Ήδη έχουν εξαγγείλει σειρά μέτρων όπως η επιδότηση των λογαριασμών και η τμηματική (σε δόσεις) αποπληρωμή τους, ενώ προαναγγέλλουν νέα, έκτακτη ενίσχυση για τις χαμηλότερες οικονομικά τάξεις.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν φαίνεται να καθησυχάζουν τις ανησυχίες των πολιτών και να τους ανακουφίζουν.

Στην πρόσφατη έρευνα της Alco μόλις το 12% είπε ότι τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι σωστά και επαρκή, ενώ το 43% είπε ότι τα μέτρα είναι μεν σωστά, αλλά δεν επαρκούν και το 34% ότι τα μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση και φυσικά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Ο φόβος της κοινωνικής αγανάκτησης και… έκρηξης έχει εισχωρήσει για τα καλά στα ενδότερα της κυβέρνησης, ενώ το ενδεχόμενο όλο αυτό το δυσμενές κλίμα να αποτυπωθεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις προκαλεί εφιάλτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπό το κράτος του πανικού, από το κυβερνητικό στρατόπεδο διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες φήμες για πρόσθετα μέτρα προς ανακούφιση των πολιτών. Μεταξύ αυτών και η καταβολή έκτακτης, εφάπαξ ενίσχυσης για τις χαμηλότερες εισοδηματικά κατηγορίες πολιτών, χαμηλοσυνταξιούχους κ.ά. την περίοδο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης έσπευσε να βάλει στοπ στα σχετικά σενάρια, φοβούμενος ενδεχόμενη πλειοδοσία ευνοϊκών μέτρων εκ μέρους υπουργών. Κάτι που αναπόφευκτα θα καλλιεργούσε αυξημένες προσδοκίες στους πολίτες – που δεν θα μπορούσαν να εκπληρωθούν.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ήδη η κυβέρνηση είναι επαρκή και ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν πρόκειται να ανακοινωθούν άλλα, που σημαίνει, με άλλα λόγια, ξεχάστε τα περί έκτακτου βοηθήματος. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων εντός του 2022, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου της ακρίβειας αλλά και την πορεία της οικονομίας.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ