Αλέκος Φλαμπουράρης στο “Π”: Η «πανδημία» της ακρίβειας και η εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Αλέκος Φλαμπουράρης στο “Π”: Η «πανδημία» της ακρίβειας και η εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Του
ΑΛΕΚΟΥ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗ
Βουλευτή Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Εγκλωβισμένη διπλά στην «πανδημία» της  ακρίβειας, η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί απεγνωσμένη την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στο δικέφαλο «τέρας» που καταβροχθίζει καθημερινά τα δύο πολυτιμότερα αγαθά για τον πολίτη: Την υγεία και την επιβίωση. Η πανδημία βρίσκεται ήδη στην τέταρτη φάση της, πιο επίμονη και ύπουλη σε σχέση με τις προηγούμενες, ενώ η γενικευμένη ακρίβεια πλήττει με σφοδρότητα νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τον αγροτικό κόσμο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία, όλα στη χώρα έγιναν με τον καλύτερο τρόπο και πλέον η Ελλάδα έχει μπει σε μια κανονικότητα.

Δηλαδή, θεωρεί κανονικό ότι κάθε μέρα χάνονται 35 – 40 συμπολίτες μας;

Είναι κανονικό να προβλέπει περικοπή δαπανών υγείας ύψους 907 εκατ. ευρώ για το 2022, ενώ μαίνεται η πανδημία;

Είναι κανονικό να διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα, χωρίς διαφάνεια και με απευθείας αναθέσεις κυρίως σε κομματικούς φίλους;

Είναι κανονικό να χρησιμοποιείται η πανδημία ως ευκαιρία για να περιστέλλεται η δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών;

Είναι κανονικό η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης να μην ευθύνονται για τίποτε και για όλα τα κακά να επιρρίπτονται οι ευθύνες στους πολίτες, στον Αλέξη Τσίπρα και στην αντιπολίτευση;

Δυστυχώς, το μόνο κανονικό που εκπέμπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ είναι ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται με μικροπολιτική σκοπιμότητα την πανδημία, παρακάμπτει τους επιστήμονες, κατηγορεί τους πολίτες και το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, χρεώνει τις αποτυχίες της στα υπόλοιπα κόμματα και εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας για τους εμβολιασμένους αλλά και τις επιχειρήσεις. Αυτή η διαχείριση της πανδημίας, εκτός από αναποτελεσματική, έχει αποδειχθεί και επικίνδυνη.

Κρυπτόμενη πίσω από το άλλοθι ότι τόσο η πανδημία όσο και το άγριο κύμα ανατιμήσεων είναι παγκόσμια φαινόμενα, η κυβέρνηση όχι μόνο παρακολουθεί αμέτοχη τα δύο μέτωπα να συνθλίβουν τη χώρα και τους ανθρώπους της, αλλά ψεύδεται ασύστολα, επικαλούμενη μονταρισμένα –κατά το δοκούν– στοιχεία, που καταρρίπτονται όμως από την ίδια την πραγματικότητα. Πρόσφατη έρευνα κατέδειξε, π.χ., ότι η Ελλάδα στα μέσα Οκτώβρη κατατάσσεται ως πέμπτη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ (!) όσον αφορά τις τιμές των υγρών καυσίμων (1,75 το λίτρο)! Γιατί, άραγε; Μήπως επειδή «οι Έλληνες καταναλώνουν και άρα έχουν χρήματα», όπως προκλητικά δήλωσε πρόσφατα επιφανές στέλεχος της κυβέρνησης;

Αλήθεια, γιατί ενώ οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη επιδότησαν τους παρόχους, προκειμένου να μη χρεωθεί ο καταναλωτής τις θηριώδεις ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί μερικώς τους καταναλωτές μ’ έναν δαιδαλώδη αλγόριθμο, που περιορίζει με γεωμετρική πρόοδο τον αριθμό των δικαιούχων;

Αλήθεια, γιατί δεν έκανε αποδεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα; Προφανώς, γιατί δεν ήθελε να συγκρουστεί με την ιδεολογική και πολιτική της κατεύθυνση, που υποστηρίζει τα συμφέροντα των πολύ λίγων κι όχι της κοινωνίας.

Για τον ίδιο λόγο αφήνει ασύδοτο το καρτέλ των σούπερ μάρκετ και την ολιγοπωλιακή ισχύ τους στην αγορά, που τα έχει οδηγήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους στην Ευρώπη, αλλά οι καταναλωτές έχουν ήδη περιορίσει τις αγορές τους κατά 30%.

Κατά τα λοιπά, η προπαγάνδα καλά κρατεί. Αφού μας βομβαρδίζουν το τελευταίο διάστημα με μαξιμαλισμούς για την ανάπτυξη, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, αποφάσισε πως δεν έχουμε –λέει– ανάπτυξη, αλλά ανάκαμψη και ως εκ τούτου δεν υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης! Παίζουν με τις λέξεις, τη νοημοσύνη μας και τις αντοχές μας, αλλά τα όρια τους δείχνουν ήδη πεπερασμένα.

Με τον χειμώνα να προβλέπεται ακόμα πιο βαρύς στο θέμα των τιμών, αν είχαν την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών θα έβρισκαν λύσεις. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η υπαγωγή στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επιδότηση ρεύματος και για τους καταναλωτές μεσαίας τάσης, η άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος σημαντικού αριθμού επαγγελματιών, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής, είναι εφικτές. Αλλά το καθεστώς Μητσοτάκη όχι μόνο δεν τις βλέπει, αλλά προχωράει και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ο κανονικός κόσμος αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν πρόκειται για ανικανότητα στην αντιμετώπιση των δύο μεγάλων μετώπων που συνθλίβουν την οικονομία και την κοινωνία, πρόκειται για επιλογή η οποία εκπορεύεται από τις ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές που βρίσκονται στον πυρήνα της δεξιάς, νεοφιλελεύθερης ΝΔ.

Εξυπακούεται πως οι υποστηρικτές του καθεστώτος που επιδιώκει να επιβάλει η ΝΔ δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν είναι όμως εξωφρενικό να παρεμβαίνουν και σε εσωκομματικές διαδικασίες; Γιατί τι άλλο σηματοδοτούν τοποθετήσεις οι οποίες αντί να στοχεύουν στην ενδυνάμωση του κόμματος που υποστηρίζουν, επιτίθενται στην αξιωματική αντιπολίτευση, τον Τσίπρα και τη δυνατότητα δημιουργίας προοδευτικής συνεργασίας;

Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι οι προοδευτικές δυνάμεις, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν για άλλη μια φορά το ιστορικό χρέος να εγκολπωθούν το κοινό αίσθημα και να συγκροτήσουν συνεργασίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, οι οποίες θα αναχαιτίσουν την καταστροφή, ξαναδίνοντας νέα πνοή, με κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο στην ανάταξη της χώρας και θα ανατρέψουν στο τέλος τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ