Στρώνουν το χαλί για κυβέρνηση συνεργασίας!

Στρώνουν το χαλί για κυβέρνηση συνεργασίας!

Τι συζητούν πίσω από κλειστές πόρτες επιχειρηματίες, εκδότες και πολιτικοί

-Μπλόκο σε διπλές εκλογές!

Σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας στις επόμενες εθνικές εκλογές εκπονούνται το τελευταίο διάστημα πίσω από κλειστές πόρτες και σε γραφεία επιχειρηματικών ομίλων και παραγόντων Μέσων Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις ενδείξεις, οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχουν δε σε μεγάλο βαθμό να κάνουν με το γεγονός ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οπότε αποκλείεται a priori το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση. Όσοι μετέχουν στις παρασκηνιακές διεργασίες, ωστόσο, δεν βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης και μάλιστα σε χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων. Και αυτό διότι ανησυχούν σοβαρά για τις επιπτώσεις (αναταράξεις) που αναπόφευκτα θα υπάρξουν στην ομαλή πορεία της οικονομίας και της αγοράς από μακρά περίοδο ακυβερνησίας που συνεπάγονται οι εκλογές, διπλές στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εξ ου κι έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν το έδαφος για την αποτροπή επαναληπτικών εκλογών μέσω του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από δύο ή περισσότερα κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν ορισμένοι τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης (Metron Analysis) όπου το 57% των πολιτών τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και μόνο το 39% ζητάει επαναληπτικές εκλογές. Το σενάριο της κυβέρνησης συνεργασίας έχει υψηλή αποδοχή μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, καθώς, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, υπέρ τάσσεται το 33% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 75% του ΣΥΡΙΖΑ, το 56% του Κινήματος Αλλαγής και το 71% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ. Ως προς τα σχήματα, το 29% προτιμά κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – Κινήματος Αλλαγής, το 14% ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, το 13% ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, το 12% ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡΑ25 και ένα 9% κυβέρνηση ΝΔ – Ελληνικής Λύσης.

Νάρκη στα σχέδια Μητσοτάκη
Οι διεργασίες που εξελίσσονται στο παρασκήνιο με προσανατολισμό τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ναρκοθετούν επί της ουσίας το βασικό αφήγημα του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιθυμεί διακαώς και πάση θυσία να ηγηθεί μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης και δεν δέχεται κουβέντα, επίσημα τουλάχιστον, προς διαφορετική κατεύθυνση. Ωστόσο, αν ανοίξει από τώρα μια συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας και διαμορφωθεί θετικό κλίμα ως προς αυτό στην ελληνική κοινωνία, θα δυσκολευθεί όταν έρθει η κρίσιμη ώρα να πείσει για την αναγκαιότητα των δεύτερων εκλογών. Εκτός κι αν υποχρεωθεί από τα γεγονότα.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αν στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία πάρει ένα ποσοστό μακριά από το όριο της αυτοδυναμίας ο κ. Μητσοτάκης θα δυσκολευθεί να πάει σε επαναληπτικές. Θα αναγκαστεί να αναζητήσει εταίρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ