Πρόδρομος Εμφιετζόγλου στο “Π”: Η ομαλή, λελογισμένη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

Πρόδρομος Εμφιετζόγλου στο “Π”: Η ομαλή, λελογισμένη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια

Του
ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
Προέδρου ΔΣ Ομίλου Εταιρειών Μηχανικής


Όλοι επιθυμούμε και επιζητούμε έναν κόσμο καθαρό, χωρίς ρύπους, με καθαρό αέρα, χωρίς βρώμικα νερά, χωρίς μολυσμένα εδάφη και όλοι νιώθουμε την ευθύνη και το χρέος μας να συμβάλουμε σ’ αυτήν την προσπάθεια που αφορά τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας και τη γη μας.

Η προσπάθεια αυτή όμως πρέπει να γίνει μελετημένα, λελογισμένα και με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργήσει παρενέργειες που θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική και πολιτική ζωή των ανθρώπων και δη ορισμένων χωρών. Η μετάβαση δεν είναι θέμα ενός κράτους ή μίας περιοχής, είναι θέμα πλανητικό και εάν ορισμένες χώρες με οικονομικές και άλλες επιπτώσεις συμβάλλουν στην όλη προσπάθεια, ενώ άλλες χώρες, για πολιτικούς, οικονομικούς ή ανταγωνιστικούς λόγους δεν συμβάλλουν, τότε καταλήγουμε στα εξής:

1.Στην αναταραχή της οικονομικής ισορροπίας του πλανήτη.
2.Στη δημιουργία οικονομικών ανισοτήτων που θα επιφέρουν κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές.
3.Στη δημιουργία ανταγωνισμών μεταξύ κρατών ή ομάδων κρατών και τελικά θα οδηγήσουν μεγάλη μερίδα των πολιτών να δέχονται θεωρητικά την πράσινη ενέργεια, αλλά να μη συμβάλλουν σ’ αυτήν την προσπάθεια λόγω των επιπτώσεων στην ατομική, οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή.
4.Στην άνιση μεταχείριση των πολιτών και στην εξ αυτού δυσμένεια αισθήματος αδικίας, που δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί.

Ήδη παρατηρούμε τις παρενέργειες αυτής της μονομερούς εφαρμογής της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια:

1.Οι χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υφίστανται τις οικονομικές επιπτώσεις από την έλλειψη ενέργειας. Παρατηρείται συνεχής αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο παράγεται από χώρες εκτός Ευρώπης, ουσιαστικά κατά το 95%, και λόγω ελλείψεως η τιμή του έχει δεκαπλασιαστεί σε έναν χρόνο και αυξάνει αλματωδώς καθημερινά.
2.Η Κίνα ζητά απεγνωσμένα φυσικό αέριο, ανεξαρτήτως τιμής, για να μπορέσει να διατηρήσει σε λειτουργία τις βιομηχανίες της και την οικονομική της ανάπτυξη. Άρα, σε τελευταία ανάλυση, διακινδυνεύει την οικονομία της και αυτό τούτο το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησής της.
3.Η Ευρώπη κλείνει τα δικά της εργοστάσια από κάρβουνο και αγοράζει τα ορυκτά καύσιμα που παράγουν χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήτοι επιδοτούμε, με μεγάλη οικονομική ζημία, χώρες που εξορύσσουν ορυκτά καύσιμα, που μολύνουν την ατμόσφαιρα και ζητούμε να αυξήσουν την παραγωγή τους έστω και με ακριβότερες τιμές.
4.Πώς μπορείς να πείσεις τον πολίτη της Δυτικής Μακεδονίας ότι πρέπει να κλείσει τις μονάδες, όταν οι Σκοπιανοί καίνε λιγνίτη στα 10 χλμ. από τα σύνορα, όταν οι Κινέζοι ρυπαίνουν ασύστολα και οι Γερμανοί έχουν μεταθέσει το όριο στο 2038; Θα νιώσουν ότι η μετάβαση είναι άδικη και θα διερωτώνται γιατί θα πρέπει αυτοί να φέρουν τον σταυρό της αδικίας.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου είναι προσωρινές και σύντομα θα επανέλθουν σε λογικά επίπεδα. Μ’ αυτόν τον ισχυρισμό εφησυχάζουν! «Έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης». Όσο περιορίζουμε στην Ευρώπη τις σταθερές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κλείνοντας εργοστάσια, τόσο ουσιαστικά θα ζητάμε περισσότερο φυσικό αέριο. Θα επιδοτούμε τη Ρωσία, το Κατάρ, την Αλγερία, τη Νορβηγία και όσους παράγουν φυσικό αέριο, οι οποίοι θα εκμεταλλεύονται συνεχώς την έλλειψη αυξάνοντας τις τιμές. Είναι τόσο απλό.

Η δίψα της Κίνας, ιδιαίτερα μετά την ψύχρανση των σχέσεων με την Αυστραλία, απ’ όπου αγόραζε τεράστιες ποσότητες κάρβουνου, την οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη ανάγκη αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω των αγωγών της Σιβηρίας. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα μειωθεί σημαντικά. Οι επιβαρύνσεις θα είναι συνεχείς και δεν θα δύνανται να καλυφθούν από επιδοτήσεις, διότι πλέον θα ταρακουνηθεί ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικονομία. Η Γερμανία, πρώτη, δεν θα το ανεχθεί.

Και γεννάται ένα απλό ερώτημα: Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιούν το ταχύτερο τα δικά μας κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης; Τα κοιτάσματα αυτά θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης με λογικές τιμές και να οδηγήσουν πλέον στην εξισορρόπηση όλου του συστήματος τιμών του φυσικού αερίου παγκοσμίως.

20 χρόνια χαμένα! Τώρα θα είχαμε φτηνό, αρκετό φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσουμε όλη την Ευρώπη και να έχουμε και μια οικονομική άνεση, να μειώσουμε σημαντικά τα δάνειά μας παγκοσμίως και να κάνουμε τη χώρα μας παράδεισο.

Ποιες είναι οι δυνάμεις που επί χρόνια αντιστρατεύονται και τώρα ισχυρίζονται ότι δήθεν… το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βγει είναι… αντίθετο προς την κλιματική αλλαγή;

Δεν θα αντέξουμε 20 – 30 χρόνια, αγοράζοντας πανάκριβο φυσικό αέριο και επιδοτώντας τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Άμεσα θα πρέπει να απαιτήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντική χρηματοδότηση, ώστε να συμβάλει στην άμεση εξερεύνηση και αξιοποίηση των εν λόγω κοιτασμάτων καθώς και των κοιτασμάτων της Κύπρου και γενικότερα της Ανατολικής Μεσογείου και να στείλει ένα σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία: Δεν σου επιτρέπουμε πια παιχνιδάκια. Η Ευρώπη θα αξιοποιήσει τα δικά της κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία της οικονομίας της. Casus belli της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία.

Δεν θα αυτοκτονήσουμε επιδοτώντας τους ξένους για να μας ρυπαίνουν. Λοιπόν, ναι στην πράσινη μετάβαση, ομαλά, λελογισμένα και δίκαια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ