Κ. Μπακογιάννης: 86 πλατάνια στην Πανεπιστημίου – Θα δώσουμε την αίσθηση ενός ευρωπαϊκού βουλεβάρτου

Κ. Μπακογιάννης: 86 πλατάνια στην Πανεπιστημίου – Θα δώσουμε την αίσθηση ενός ευρωπαϊκού βουλεβάρτου

«Τα έργα στην Πανεπιστημίου θα αρχίσουν εντός του έτους και θα περιλαμβάνουν διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και από τις δυο πλευρές, πολύ πράσινο και τη φύτευση 86 νέων ψηλών, μεγάλων πλατάνων», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση ενός αστικού βουλεβάρτου που θα είναι αντάξιο με τα αντίστοιχα που υπάρχουν σε πόλεις της Ευρώπης, στο Βερολίνο για παράδειγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη τα έργα στην Πανεπιστημίου με τη φύτευση των δέντρων θα ξεκινήσουν προς το τέλος του έτους και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 16 με 20 μήνες. Ερωτηθείς γιατί επιλέχθηκαν τα πλατάνια, είπε ότι αυτή ήταν η πρόταση των ειδικών, καθώς είναι ψηλά, έχουν πολύ πράσινο, είναι πλατύφυλλα και φυλλοβόλα, επομένως εξασφαλίζεται ήλιος το χειμώνα και σκιά το καλοκαίρι. «Μιλάμε για το κατεξοχήν ελληνικό δέντρο. Όπου έχουν φυτευτεί στην Αθήνα, έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο δήμαρχος Αθηναίων, ήδη υπάρχουν αρκετά πλατάνια στο κέντρο, τα οποία είχαν φυτευτεί λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με πολύ μεγάλη επιτυχία. «Τα νέα πλατάνια, σε συνδυασμό με το πράσινο – καθώς θα δημιουργήσουμε πολλά νέα παρτέρια – θα δώσουν την αίσθηση ενός αστικού κήπου», σημείωσε. Ο κ. Μπακογιάννης εκτίμησε ότι θα αλλάξει τελείως η φυσιογνωμία της Πανεπιστημίου και θα γίνει ένας δρόμος, τον οποίον θα θέλουν όλοι να περπατήσουν. «Σήμερα, όταν κατεβαίνει κάποιος την Πανεπιστημίου, κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσει στο Attica, δεν θα πάει παραπέρα. Θέλουμε να συνδέσουμε την Ομόνοια με το Σύνταγμα», επεσήμανε.

Πρόσθεσε ότι θα γίνουν φαρδιά πεζοδρόμια στην Πανεπιστημίου, με σύγχρονα υλικά που θα είναι αντιολισθηρά και τα οποία θα αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, δηλαδή τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Επιπλέον, θα υπάρχουν όλες οι πρόνοιες για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες.

«Τα έργα θα γίνουν με μια νέα αισθητική που βασίζεται στη λογική της “αχρονίας”, δηλαδή να μην καταλαβαίνει κάποιος εάν έγιναν το 1960, το 2020 ή το 2025», δήλωσε, αναφέροντας ότι θα υπάρχουν δυο ροές σε κάθε πεζοδρόμιο, μια για μια πιο αργή κίνηση των πεζών και μια για πιο γρήγορη κίνηση πεζή, ή με ποδήλατα και πατίνια.

Συνολικά για τον «Μεγάλο Περίπατο», ο κ. Μπακογιάννης διαβεβαίωσε ότι το έργο μπαίνει στην τελική ευθεία, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, λέγοντας πως τα έργα στο Σύνταγμα θα ολοκληρωθούν λίγο μετά τα Χριστούγεννα. «Μιλάμε για τον πράσινο βιώσιμο ανασχηματισμό της κάτω πλατείας του Συντάγματος, με πολλά νέα δέντρα και καινούργια στοιχεία, όπως ένα πολύ ωραίο νέο συντριβάνι», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.


Σχολιάστε εδώ