Σε μετωπική επίθεση η Τουρκία

Σε μετωπική επίθεση η Τουρκία

Αμφισβητεί όλα τα νησιά του Αιγαίου, μπλοκάρει έρευνες στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα

-Κατώτερη των περιστάσεων, η πολιτική ηγεσία δεν μπόρεσε να συμφωνήσει ούτε για την Ελληνογαλλική Συμφωνία

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Αντιμέτωπη με ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και με την προσπάθεια περιορισμού της στα ασφυκτικά όρια των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. είναι η Ελλάδα, καθώς η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το κενό εξουσίας στη Γερμανία και την αδιάφορη Ουάσινγκτον προκειμένου να επιβάλει τετελεσμένα πριν καν τεθεί σε εφαρμογή η Ελληνογαλλική Συμφωνία και ενώ θα χρειασθούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να παραδοθούν ετοιμοπόλεμες οι γαλλικές φρεγάτες στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Και η ελληνική πολιτική ηγεσία, κατώτερη των περιστάσεων, δεν μπορεί να συνεννοηθεί για τα αυτονόητα. Με αλαζονικές και διχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μικροκομματικές και ιδεοληπτικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η κύρωση της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία, αντί να γίνει θέμα που θα ένωνε απέναντι στην τουρκική απειλή, δίχασε και υπονόμευσε την εθνική ενότητα.

Είναι σαφές και από τις υστερικές αντιδράσεις της τουρκικής ηγεσίας ότι η Άγκυρα θεωρεί ότι τώρα είναι μια περίοδος που μπορεί πιο εύκολα, με απειλές, εκβιασμούς, ακόμη και με επιθετικές κινήσεις επί του πεδίου, να προωθήσει τις πάγιες θέσεις της και στη χειρότερη για την ίδια περίπτωση να επιτύχει το γκριζάρισμα όλης της Ανατολικής Μεσογείου, όπου μόνο η ίδια, όποτε και εφόσον το αποφασίσει, μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες. Επιβάλλοντας έτσι, διά της ισχύος, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που βάφει με τα τουρκικά χρώματα όλη την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, αφήνοντας στην Κύπρο και στην Ελλάδα μια ζώνη μόνο 6 ν.μ. γύρω από τις ακτές τους…

Συγχρόνως, με την ανάδειξη στην κορυφή της ατζέντας του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, η Τουρκία επιχειρεί όχι μόνο να φέρει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα, δημιουργώντας αμφιβολίες στη διεθνή κοινότητα και στη διεθνή κοινή γνώμη για το δικαίωμα στην άμυνα που έχει η χώρα μας, αλλά και να ενοχοποιήσει και να ακυρώσει κάθε στρατιωτική συνεργασία είτε με τη Γαλλία είτε με τις ΗΠΑ.

Επίσης, με τις δύο επιστολές Σινιρλίογλου (μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη), στις 14 Ιουλίου και στις 30 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία πλέον δεν απαιτεί μόνον την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά για πρώτη φορά αμφισβητεί και την ελληνική κυριαρχία όλων των μεγάλων νησιών στο Αιγαίο με το εφεύρημα ότι η παραχώρηση των νησιών στην Ελλάδα έγινε υπό τον όρο της τήρησης της υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησής τους… Εφόσον δεν τηρείται η υποτιθέμενη αποστρατιωτικοποίηση, υποστηρίζει η Τουρκία, τότε πρακτικά τίθεται υπό αμφισβήτηση και ακυρώνεται η ελληνική κυριαρχία επί των νησιών.

Ο παραλογισμός του τουρκικού επιχειρήματος είναι δεδομένος, αλλά παραλογισμός θα φαινόταν πριν από μερικά χρόνια και μια ενδεχόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων της Τουρκίας με τη Λιβύη, κάτι όμως που από τον Νοέμβριο του 2019 είναι γεγονός.

Σε ό,τι αφορά την αποστρατιωτικοποίηση, η Τουρκία έχει επιτύχει ήδη ένα μεγάλο βήμα, καθώς ειδικά μετά το 1974 και ιδίως μετά την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1980 έχει κατορθώσει να βγάλει εκτός χάρτη του ΝΑΤΟ τα ελληνικά νησιά και έχει οδηγήσει και τις ΗΠΑ στην επιλογή αποκλεισμού των νησιών από κάθε στρατιωτικό σχεδιασμό. Η Αθήνα έφθασε να πανηγυρίζει πριν από μερικά χρόνια επειδή οι Αμερικανοί επέτρεψαν να γίνει άσκηση που προέβλεπε υπερπτήση (έστω και για λίγα λεπτά) αμερικανικού αεροσκάφους πάνω από τη Λήμνο ή όταν κάποιο πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έφθανε στο λιμάνι της Ρόδου για… αναψυχή του πληρώματος…

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και τώρα υπάρχει αυτό το αποτύπωμα της τουρκικής πίεσης για αποστρατιωτικοποίηση. Στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας MDCA η Ουάσινγκτον επέμεινε μέχρι τέλους στην απόρριψη του ελληνικού αιτήματος περί ένταξης έστω και ενός ελληνικού νησιού στη συμφωνία. Απορρίφθηκε ακόμη και η ελληνική πρόταση για τη Σκύρο, η οποία δεν είναι καν στον κατάλογο της Τουρκίας με τα νησιά τα οποία θέλει να αφοπλισθούν, καθώς οι Αμερικανοί δεν θέλουν καμιά εμπλοκή σε αυτό που θεωρούν ελληνοτουρκική διαφορά σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών…

Όμως το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την Τουρκία και το οποίο δείχνουν αδύναμες να αντιμετωπίσουν η Αθήνα και η Λευκωσία είναι η έμπρακτη προσπάθεια για ακύρωση των ερευνών του σκάφους «Nautical Geo», το οποίο αποτυπώνει τον βυθό από την Κύπρο έως την Κρήτη για να διαμορφωθεί ο σχεδιασμός της διαδρομής που θα ακολουθήσει η πόντιση του EastMed. Ένα έργο στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Τουρκία και για λόγους ενεργειακούς, αλλά κυρίως επειδή υποστηρίζει ότι όλη η υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τουρκική και επομένως αυτή θα αποφασίσει και θα έχει λόγο για τους αγωγούς που διέρχονται από την περιοχή αυτή.

Η Τουρκία παρενόχλησε το ερευνητικό σκάφος όταν αυτό κινήθηκε ανατολικά της Κρήτης και μάλιστα σε μικρή απόσταση έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το πλοίο επέστρεψε στο Ηράκλειο και κατόπιν έκανε χρήση μόνο λίγων ωρών από τη νέα NAVTEX που είχαν εκδώσει οι ελληνικές Αρχές, προκειμένου να τηρηθούν τα προσχήματα. Αμέσως μετά αναχώρησε για την Κύπρο, όπου έκανε έρευνες νότια της Λεμεσού. Όταν όμως εκδόθηκε NAVTEX για έρευνες νοτιοδυτικά της Λεμεσού, τότε η Τουρκία, αφού με ανακοινώσεις και δηλώσεις είχε εξαπολύσει απειλές, προγραμμάτισε ασκήσεις σε περιοχή που επικάλυπταν την περιοχή ερευνών του «Nautical Geo». Έτσι, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, όταν το ερευνητικό επιχείρησε να προσεγγίσει την περιοχή, σε απόσταση μόλις 21 μιλίων από τις ακτές της Κύπρου, δέχθηκε παρενόχληση από δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, που το υποχρέωσαν να επιστρέψει στο λιμάνι της Λάρνακας. Και έτσι η Τουρκία φρόντισε να εκδώσει και άλλη NAVTEX για ασκήσεις στην ίδια περιοχή, κρατώντας το ερευνητικό καθηλωμένο στη Λάρνακα.

Η υπόθεση του πλοίου αυτού καθίσταται κρίσιμη, καθώς αποτελεί ουσιαστικά ένα μπρα ντε φερ μεταξύ της Τουρκίας από τη μια και της Ελλάδας και της Κύπρου από την άλλη. Είναι ανησυχητικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμιά αντίδραση από το Ισραήλ, το οποίο συμμετέχει στο σχέδιο του EastMed, ενώ ούτε η ΕΕ δείχνει να έχει διάθεση να εμπλακεί…
Εάν όμως το πλοίο δεν μπορέσει να ξεκινήσει τις έρευνές του λόγω της απειλητικής παρουσίας των τουρκικών πολεμικών, τότε δυστυχώς θα έχει καταγραφεί ένα πολύ αρνητικό τετελεσμένο. Και αν η Κύπρος είναι ο αδύναμος κρίκος, θα είναι ακόμη πιο δυσάρεστο είτε να μην εκδοθεί νέα NAVTEX από την Ελλάδα για έρευνες του σκάφους σε περιοχή της ελληνικής οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας (με την Αίγυπτο) ή, ακόμη χειρότερα, αν εκδοθεί ελληνική NAVTEX και το ερευνητικό παρεμποδιστεί και πάλι από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, ώστε να μην πραγματοποιήσει τις έρευνές του.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι η τουρκική απειλή είναι παρούσα και κλιμακώνεται και δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και ιδεοληψίες, αλλά είναι περίοδος που και οι συμμαχίες και οι εξοπλισμοί είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ