Οικονόμου για Βόρεια Εύβοια και Πήλιο: Ο κρατικός μηχανισμός θα ανταποκριθεί γρήγορα και έγκυρα στη διαδικασία της αποτίμησης των ζημιών

Οικονόμου για Βόρεια Εύβοια και Πήλιο: Ο κρατικός μηχανισμός θα ανταποκριθεί γρήγορα και έγκυρα στη διαδικασία της αποτίμησης των ζημιών

“Η διαδικασία της αποτίμησης των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα γίνει με την εγκυρότητα και την ταχύτητα, την οποία παρουσιάζει ο κρατικός μηχανισμός τα τελευταία δύο χρόνια. Ειδικότερα για την Εύβοια από την πρώτη στιγμή χθες βρέθηκαν εκεί ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές ο κ. Τριαντόπουλος, καθώς και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο κ. Τουρνάς” ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Για τις καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια στο βαθμό που αυτές συνδέονται με τις πληγές που άφησε πίσω της η πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου θέλω να επισημάνω το εξής. Παρά τις εργώδεις προσπάθειες της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Μέχρι σήμερα για να προκηρυχθεί μια μελέτη για ένα αντιπλημμυρικό έργο χρειαζόντουσαν 6 μνήμες και για να υλοποιηθεί το έργο τουλάχιστον 2 χρόνια.

Εμείς έχουμε συντμήσει τους 6 μήνες σε 1,5 και με ολοκληρωμένες μελέτες έχουμε ήδη ξεκινήσει να κάνουμε πράγματα. Συγκεκριμένα από το τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα, έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αυτοδιοίκηση, για ν’ απομακρυνθούν τα καμένα και ν’ να αποφευχθούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν. Απομακρύνθηκαν καμμένοι κορμοί, έγιναν κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν -και βρίσκονται σε εξέλιξη- ενέργειες για την αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα. Αναφέρω συγκεκριμένα πράγματα:

1. Ολοκληρώθηκε η υλοτομία της παρόδιας βλάστησης, κατόπιν των συνεχών παρεμβάσεων του ΥΠΕΝ για την ενεργοποίηση των Δασικών Συνεταιρισμών και τη χρηματοδότηση τους από το Πράσινο Ταμείο και τις εταιρείες δωρητές. Τα κομμένα δένδρα με ευθύνη των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης και Ιστιαίας δίνονται δωρεάν στους μόνιμους κατοίκους για την κάλυψη των ατομικών αναγκών θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση απομακρύνονται από τα πρανή των δρόμων με ευθύνη των Δήμων.

2. Υλοποιούνται ήδη τα αντιδιαβρωτικά έργα σε τρεις υδρολογικές λεκάνες του Δασαρχείου Λίμνης και θα ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας και στις άλλες δύο. Επίσης ξεκινούν εντός των επόμενων ημερών και τα φράγματα βάρους. Αυτή τη στιγμή στη περιοχή της Λίμνης εργάζονται πάνω από 500 άτομα, σε μια κινητοποίηση που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, οργάνωση και αποτελεσματικότητα.

3. Υλοποιούνται ήδη τα αντιδιαβρωτικά έργα σε μια υδρολογική λεκάνη του Δασαρχείου Ιστιαίας και ξεκινούν άμεσα και στις υπόλοιπες προτεραιοποιημένες περιοχές.


Σχολιάστε εδώ