Οι μάγισσες της… Θράκης

Οι μάγισσες της… Θράκης

Πάντως είναι ένα κυνήγι… Γιατί αυτό που συντελείται εδώ και 20 μέρες περίπου στην ελληνική Θράκη έχει και υποθετικά σενάρια και… κατοστάρι και μεγάλη κινητικότητα – ένθεν κακείθεν…

Και στη μέση η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης. Το πόρισμα της οποίας, που θα έπρεπε να το έχουν όλοι (οι αρμόδιοι, ντε) στα χέρια τους από την περασμένη άνοιξη, αγνοείται…

Το καλό πράγμα αργεί να γίνει, έλεγαν οι πρόγονοι, που όμως είχαν την αίσθηση του… τάιμινγκ.

Διότι άλλο αργά, άλλο… πολύ αργά. Τότε ο χρόνος τα προσπερνάει τα πράγματα. Τ’ αφήνει πίσω του αναξιοποίητα, ανέγγιχτα, «τιμωρημένα»… Και έτσι όπως –πριν από δυο μήνες (πάνω-κάτω)– μπήκε πρωτοσέλιδα και λαθραία το θέμα εκλογής μουφτή στη Θράκη, με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει η Θράκη να πορεύεται, αλλά στα τυφλά.

Και οι μητροπολίτες της Θράκης με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους επί του θέματος, αν και η ενημέρωση που είχαν επ’ αυτού μόνο επίσημη δεν ήταν. Με το… «μάθαμε κι ακούσαμε» πορεύθηκαν οι ιεράρχες και αν αυτό σημειολογικά δεν μας λέει κάτι, τότε… καληνύχτα μας…

Η αντίδραση άφησε τα «τυφλά» κι έπιασε τα «μουγκά».

Προφανώς, μέχρι να καθίσει ο… κουρνιαχτός. Μέχρι να σταματήσουν και οι διαμαρτυρίες και οι απορίες…

Των αντιθέσεων…

«Καμία παγκοσμίως πρωτοτυπούσα διακομματική επιτροπή δεν θα αφήσουμε να πειραματίζεται παίζοντας στα ζάρια εκείνα τα θεσμικά δεδομένα στον τόπο μας που λειτούργησαν θετικά μέχρι και σήμερα εδώ και έναν αιώνα»…

Αυτό δήλωσε ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στη ΕΡΤ Ορεστιάδας, με αφορμή σχετική τοποθέτησή του στο συνέδριο με θέμα «Το Ισλάμ στην Ελλάδα και την Ευρώπη», που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη…

Ο κ. Άνθιμος έστειλε έτσι απάντηση στο ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα σχετικά με την πρόθεση της Διακομματικής Επιτροπής της Θράκης να αποδεχθεί επί της ουσίας ένα πάγιο αίτημα της Τουρκίας και οδήγησε στην άμεση παρέμβαση και των τεσσάρων μητροπολιτών.

Μίλησε για «ξαφνική παρέμβαση» της Διακομματικής σε θεσμικά θέματα, ενώ σημείωσε πως με αυτήν τη λογική οι «παραμουφτήδες», τους οποίους δεν αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος, θα προωθηθούν μέσω του προξενείου για να… τους εκλέξει ο λαός… «Θέλουμε να κάνουμε την παρανομία και την εικόνα του ψευδομουφτή που τον προάγει και τον συντηρεί το γειτονικό κράτος μέσα στην πατρίδα μας και λειτουργεί αντεθνικά, να τους κάνουμε εκλεγμένους του λαού; Η Διακομματική βλέπουμε ότι κάνει πίσω αλλά το θέμα έρχεται ξανά και ξανά στο προσκήνιο», υπογράμμισε.

Το πιο «καλό», ωστόσο, το εξέφρασε εν είδει απορίας. «Ποιος ζήτησε να γίνει μια τέτοια αλλαγή και ποιον εξυπηρετεί», διερωτήθηκε…

Το γαϊτανάκι…

Είπε όμως και κάτι άλλο: «Δεν υπάρχει κανείς στον χώρο της Θράκης που να ζητάει εκλογή μουφτή από τον λαό, μήτε από τους μουφτήδες μήτε από τους μουσουλμάνους βουλευτές».

Και αυτή ήταν η φράση που προκάλεσε την παρέμβαση των τριών μειονοτικών βουλευτών της Θράκης, όπως αναμενόταν… Οι βουλευτές «τσίμπησαν» και η δημόσια διαφωνία δημιούργησε μια κάποια κινητικότητα… Τη γνωστή, αυτή που απαιτείται για να μετρήσει κανείς λίγα ακόμα… τουρκοένσημα… Η πρώτη αντίδραση, με τη μορφή «δύο σε ένα», έγινε από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπη) και Μπαράν Μπουρχάν (Ξάνθη):

«Ακούσαμε με έκπληξη και απογοήτευση τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου σε κρατικό ραδιόφωνο, περί της άποψής μας για την εκλογή μουφτήδων στη Θράκη.

Συνιστούμε στον κ. Άνθιμο να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις χωρίς να ερμηνεύει τις απόψεις τρίτων. Πέραν του προφανούς λάθους της ερμηνείας, δεν είναι ούτε πρέπον ούτε ευγενικό εκ μέρους του.

Φυσικά και τασσόμαστε υπέρ της ελεύθερης και ακώλυτης έκφρασης της βούλησης των πολιτών της μειονότητας και επίλυσης επιτέλους των ζητημάτων των μουφτήδων στη Θράκη, σύμφωνα με τις συνθήκες»

Στη συνέχεια υπερασπίσθηκαν τη Διακομματική, εγκαλώ­ντας τους… παπάδες: «Επιπλέον, θέλουμε κατηγορηματικά να δηλώσουμε ότι τα θεσμικά ζητήματα της Διακομματικής Επιτροπής δεν μπορούν να αποτελούν παίγνιο μεταξύ θεσμικών παραγόντων, που φιλοδοξούν να υποκαταστήσουν τη Βουλή, τα κόμματα και τους αιρετούς εκπροσώπους του λαού σε όλα τα επίπεδα. Οι παρεμβάσεις σε ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας αντιστρατεύονται το κράτος δικαίου και πληγώνουν την μειονότητα στη Θράκη.

Η συμπερίληψη στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής των αιτημάτων μας, που αποτελούν την πραγματική βούληση των συμπολιτών μας, είναι επιτακτική και αδήριτη ανάγκη»…
Στη συνέχεια εξέφρασε τη… δυσφορία του και ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, που εκλέγεται στην Ξάνθη, επισημαίνοντας ότι εκείνος είχε ταχτεί υπέρ της εκλογής του μουφτή αλλά και των διαχειριστικών επιτροπών. Όντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ… εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια προς αυτήν την κατεύθυνση…

Και μας… ενημερώνει ότι η εκλογή προβλέπεται ήδη από τη Συνθήκη της Λωζάννης και αποτελεί θρησκευτικό δικαίωμα της μειονότητας… «Αντίθετα, νομίζω ότι παγκόσμια πρωτοτυπία συνιστά η μη εκλογή του θρησκευτικού ηγέτη στην περιοχή μας», επισημαίνει (γιατί μπορεί) και ως κερασάκι (γιατί οφείλει) κατηγορεί την κυβέρνηση, λέγοντας ότι με δική της ευθύνη «οι εργασίες της Επιτροπής δε φαίνεται να είναι ικανές να εξυπηρετήσουν τους διακηρυκτικούς της στόχους»…

Φόντο…

Και όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο των δύο μειονοτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν, εν μέσω πανδημίας, για να μην ξεχνιόμαστε: Τη συναυλία για τα 30 χρόνια του DEB, που προσέλκυσε, όπως λένε, πλήθος κόσμου, αλλά και το Φεστιβάλ Ειρήνης… του Οντέρ Μουμίν, με μεγάλη επιτυχία επίσης…

Δύο εκδηλώσεις που προκάλεσαν αρκετές φασαρίες στους ίδιους τους «εκπροσώπους της μειονότητας». Ο κ. Μουμίν περνά δύσκολες ώρες, καθώς οι εσωτερικές έριδες (ένα κακό σπυρί στους κόλπους της μειονότητας) εκφράστηκαν με σκληρό τρόπο, μέσα από γνωστή τουρκοφυλλάδα… Η οποία όμως δεν χαρίστηκε ούτε στον βουλευτή Ροδόπης με το ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ, τον οποίο και εγκάλεσε, καθώς εκείνος, όπως ισχυρίστηκε ο συντάκτης του, δεν παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις του τουρκοκόμματος. «Ο Ιλχάν Αχμέτ πήρε πολλές ψήφους από τους ψηφοφόρους του DEB και της μειονότητας στις βουλευτικές εκλογές», σχολίασε με νόημα…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ