Μάκης Κουρής: Πάρτε μαγκάλι για να μην ξεπαγιάσετε τον χειμώνα!

Μάκης Κουρής: Πάρτε μαγκάλι για να μην ξεπαγιάσετε τον χειμώνα!

-Γιατί με τις τιμές του ρεύματος, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν θα ανοίξετε το καλοριφέρ

ΜΑΚΗΣ ΚΟΥΡΗΣ - Θαρραλέα

Δύσκολος ο χειμώνας που είναι προ των πυλών… Και από τα πρώτα δείγματα που έδωσε, φαίνεται ότι δεν θα είναι της… τσέπης των νοικοκυριών. Με πρώτο τον Βορρά, όπου το κρύο δεν αντιμετωπίζεται εύκολα.

Φέτος όλα δείχνουν ότι το κόστος της ζεστασιάς θα πάει ψηλά, την ώρα που στην τσέπη έχουν απομείνει μόλις κάτι ψιλά, που φτάνουν – δεν φτάνουν για να ανάψεις το καλοριφέρ.

Τα μηνύματα έχουν ήδη φτάσει στο Μαξίμου, στους λογιστάδες του, που κοιτάνε από δω κι από κει πώς θα ψαλιδίσουν τον λογαριασμό και για το κρύο «ας ρίξουν και μια κουβέρτα παραπάνω».

Ένα στα δύο φτωχά νοικοκυριά δηλώνει ότι δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού και του φυσικού αερίου. Το ποσό των 395 ευρώ αποτελεί το μηνιαίο ισοδύναμο διαθέσιμο εισόδημα του ετήσιου κατωφλίου του κινδύνου φτώχειας, ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Κι αν εκεί στην ηγεσία της κυβέρνησης αμφισβητούν ότι τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αμείλικτα: Το 28,9% του πληθυσμού είναι σε κίνδυνο φτώχειας, ενώ το 39,1% των φτωχών νοικοκυριών δεν είχε ικανοποιητική θέρμανση το 2020, που σημαίνει ότι φέτος θα… παγώσει.

Και για να προλάβουμε τους κυρίους του Μαξίμου, που τον χειμώνα ζουν στα θερμαινόμενα γραφεία τους και το καλοκαίρι με τα air condition τους, έτσι ζουν στις ευρωπαϊκές χώρες: Το ποσοστό του πληθυσμού τους που βρισκόταν το 2020 σε υλική στέρηση ήταν ψύλλος στ’ άχυρα. Στη Γαλλία ήταν μόλις 4,8%, στο Βέλγιο 3,8%, στη Γερμανία 7,2%, στη Μάλτα 3,3%, στην Αυστρία 2,7%, στη Φινλανδία 2,6%, στην Κύπρο 8,4%, στη Δανία 2,4%, στην Ολλανδία 2,1% και στη Νορβηγία 2,1%. Ποιο ήταν στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό; Στην Ελλάδα σε στέρηση βρισκόταν το 16,6%, με πρώτη τη Βουλγαρία με 19,4%.

Πού θα πάει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο;

Στο 1,05 ευρώ το λίτρο θα πωλείται το πετρέλαιο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και στο 1,20 με 1,25 ευρώ το λίτρο στα νησιά. Πέρυσι η τιμή ήταν 0,79 ευρώ το λίτρο, με τη διεθνή τιμή στα 42 δολάρια το βαρέλι, και στο τέλος Απριλίου έφτασε στα 0,96 ευρώ, με τη διεθνή τιμή στα 67 δολάρια.

Δεν είναι, όμως, μόνο η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Προ των πυλών βρίσκεται και κύμα ανατιμήσεων στα σούπερ μάρκετ! Ήδη τα νοικοκυριά πήραν μια πρώτη γεύση τον Σεπτέμβριο με την αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης: ζάχαρη, ρύζι, τυριά, σιτηρά, κατηγορίες κρεάτων, ακόμη και ζωοτροφών!

Όπως αντιλαμβάνεται το κάθε νοικοκυριό, έρχονται ΠΟΛΥ δύσκολες μέρες. Οι τιμές πάνε στα ύψη.

Έρχεται ο χειμώνας και κουβαλάει στην πλάτη του ένα σωρό ανατιμήσεις. Μαζί με το κρύο και τα χιόνια, το καλοριφέρ ανεβάζει τον λογαριασμό.

Το μαγκάλι έρχεται ξανά, μετά από χρόνια, για να ζεστάνει το σπίτι, μαζί με τις παραπάνω κουβέρτες…

Τόσο καλά τα κατάφεραν οι… «μεγάλοι» που κυβερνούν τον κόσμο.

Οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος είναι σε ασύλληπτα επίπεδα σε όλη την Ευρώπη.

Για την πάρτη τους τα πάντα. Χθες, σήμερα, αύριο… Τα δισεκατομμύρια που θα κερδίσουν πάνω από όλα… Η ζωή του κόσμου είναι το τελευταίο…

ΥΓ.: Ήδη υπάρχουν φόβοι για απλήρωτους λογαριασμούς. Και τότε τι θα γίνει, κύριε πρωθυπουργέ; Θα ζουν τα νοικοκυριά στο κρύο και στο σκοτάδι; Θα γυρίσουν πίσω, να μαγειρεύουν με ξύλα και να διαβάζουν τα παιδιά με τη λάμπα πετρελαίου;

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ