Δεκαπενθήμερο «ελευθερίας» στις «κόκκινες» περιοχές – Η τρίτη δόση από τα πενήντα και άνω

Δεκαπενθήμερο «ελευθερίας» στις «κόκκινες» περιοχές – Η τρίτη δόση από τα πενήντα και άνω

– Ξεπεράσαμε τους 15.000 θανάτους!

Του Άρη Μπερζοβίτη


Είναι γεγονός ότι η εθνική μας οικονομία –είτε σε κλαδικό είτε σε τοπικό επίπεδο– δεν μπορεί να αντέξει την παράταση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας. Υπάρχουν ακόμη πολλές κατηγορίες επαγγελματιών και εργαζομένων –κυρίως στον τομέα της εστίασης και της ψυχαγωγίας– που είτε εργάζονται περιστασιακά είτε παραμένουν άνεργοι.

Εξάλλου και το 60% των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί δεν μπορεί να βράζει στο ίδιο καζάνι με όσους συνεχίζουν να αρνούνται τον εμβολιασμό και πρέπει κάποια στιγμή να κερδίσουν πίσω τη φυσιολογική ζωή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας, έπειτα από συνεργασία με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, αποφάσισε να πάρει νέα, πιλοτικά μέτρα, τα οποία ξεκίνησαν χθες (Σάββατο), θα ισχύσουν για το επόμενο δεκαπενθήμερο και στη συνέχεια θα αξιολογηθούν. Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι οι «κόκκινες» περιοχές θα λειτουργούν πλέον χωρίς περιορισμούς, ενώ οι εμβολιασμένοι θα έχουν ελευθέρας σε όλα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι «κόκκινες» περιοχές θα έχουν τα χαρακτηριστικά της ενημέρωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και δεν θα επισύρουν επιπλέον μέτρα από αυτά που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια. Έτσι δεν θα υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες και θα επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στην ψυχαγωγία και στην εστίαση. Όλα αυτά θα λειτουργούν κανονικά. Παράλληλα θα υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση για την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής.
Ελευθέρας θα έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς περιορισμούς στους χώρους διασκέδασης και εστίασης, ενώ θα τηρούνται μόνο τα μέτρα ατομικής προστασίας (δηλαδή αντισηπτικά) καθώς και η χρήση μάσκας από το προσωπικό. Στους μεικτούς χώρους θα ισχύουν τα μέτρα όπως έχουν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, το καθεστώς ελευθερίας μπορεί να ισχύσει και στους ανοικτούς χώρους, αρκεί αυτοί να γίνουν αμιγώς για εμβολιασμένους.

Ωστόσο, τόσο ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, όσο και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τα μέτρα αυτά, στη βάση ότι μπορεί να στείλουν λάθος μήνυμα στους πολίτες (ότι τελείωσε η πανδημία) και να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.


Η τρίτη δόση

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αφού συνεκτίμησε τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι τώρα, συστήνει τη διενέργεια τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 50 ετών, για ευπαθή άτομα που ανήκουν στην ομάδα Α και για άτομα με υποκείμενα νοσήματα που ανήκουν στην ομάδα Β, με δεδομένο ότι έχουν συ­μπληρωθεί 6 μήνες από τη διενέργεια της δεύτερης δόσης.
Η ομάδα αυτή υπολογίζεται, στην πρώτη της φάση, γύρω στα 100.000 άτομα. Η πλατφόρμα ανοιξε την Κυριακή το απόγευμα. Η λίστα θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση με όσους δικαιούχους κλείνουν τους 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.
Παράλληλα, η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζει τις εξορμήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη (μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 10.000 άτομα). Έτσι, συνεργεία για εμβολιασμό θα βρίσκονται την Τρίτη 12/10 σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης, την Τετάρτη 13/10 στη Δράμα και στην Πέλλα και την Πέμπτη 14/10 σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.


Ανταγωνισμός για την πρωτιά!

Αθήνα και Θεσσαλονίκη συναγωνίζονται καθημερινά για την πρωτιά στα κρούσματα και ακολουθεί από πολύ κοντά η Λάρισα. Όλη η Βόρεια Ελλάδα παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, ενώ μέσα στην εβδομάδα ένα 20χρονο παιδί έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό, μιας και οι γονείς του ήταν αρνητές του εμβολιασμού.
«Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους και είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό», δήλωσε χαρακτηριστικά για το περιστατικό η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και πρόσθεσε: «Δεν είναι ότι ο εμβολιασμός θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι πολύ λιγότεροι οι θάνατοι, είναι πολύ λιγότερη η ταλαιπωρία».

Το κυριότερο όμως είναι ότι εδώ και δύο χρόνια η πανδημία έχει ασκήσει έντονη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι καρκινοπαθείς και ασθενείς άλλων κατηγοριών δεν μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία για τη θεραπεία τους και να έχουν ποιοτική φροντίδα.
Παρ’ όλα αυτά, εξετάζοντας την επικράτεια, η πορεία της πανδημίας τις 4 τελευταίες εβδομάδες παραμένει σταθερή, χωρίς αξιόλογη μεταβολή, με την πληρότητα κλινών ΜΕΘ στο 66% (στη Θεσσαλονίκη είναι στο 94%).

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των τελευταίων 7 ημερών ανέρχεται στα 2.150 νέα κρούσματα την ημέρα και ο δείκτης θετικότητας παραμένει στο 1,1%, παρά τον σημαντικό αριθμό εργαστηριακών τεστ που γίνονται καθημερινά σε δομές υγείας.

Σήμερα, σχεδόν 4 εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας 4 – 18 ετών παραμένει σταθερός και αποτελεί το 28% του συνόλου των κρουσμάτων. Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον του σχολείου.

Περισσότερο μειώθηκαν τα κρούσματα στους μεγαλύτερους εφήβους άνω των 15 ετών, είτε λόγω μείωσης της κινητικότητάς τους, αφού τέλειωσαν οι διακοπές τους, είτε και λόγω της έναρξης του εμβολιασμού τους, που σήμερα αγγίζει το 33%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σχεδόν 1 στα 3 παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων. Ενώ σήμερα το 84% των νέων κρουσμάτων στα παιδιά δημοτικού 4 – 11 ετών και το 75% των εφήβων 12 – 18 ετών διαγνώστηκαν λόγω του γνωστού self test, που είναι υποχρεωτικό για την προσέλευση στο σχολείο.

Έτσι, σήμερα, με τη βοήθεια των self tests, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται πριν αναπτύξουν συμπτώματα και συνεπώς απομονώνονται έγκαιρα, μειώνοντας αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού τόσο στο ενδοσχολικό όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων στην επικράτεια υπολογίζεται στους 1.700 ασθενείς (χαμηλότεροι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα) και ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών των τελευταίων 7 ημερών ήταν μόλις 160 εισαγωγές ανά ημέρα.

Ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά λόγω Covid-19 δεν έχει μειωθεί, ενώ ξεπεράσαμε τους 15.000 θανάτους από κορονοϊό συνολικά από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι σταθερά οι συνάνθρωποί μας που χάνονται καθημερινά είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άνθρωποι με συνοσηρότητες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ