Βασίλης Κεγκέρογλου στο “Π”: Συνεχίζουμε δυναμικά μπροστά, χωρίς πισωγυρίσματα

Βασίλης Κεγκέρογλου στο “Π”: Συνεχίζουμε δυναμικά μπροστά, χωρίς πισωγυρίσματα

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Γραμματέα ΚΟ Κινήματος Αλλαγής


Ο τόπος που γεννήθηκα και μεγάλωσα, το Αρκαλοχώρι, ήταν το επίκεντρο ενός σεισμού που έπληξε τον μισό Νομό Ηρακλείου. Άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν, ζωές και περιουσίες καταστράφηκαν. Μέριμνα όλων η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης στους πληγέντες και ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής. Όμως τα συντρίμμια δεν μπορούν να σβήσουν τις αναμνήσεις μου, που θα είναι πάντα ζωντανές, φάρος πορείας και ζωής. Τις τελευταίες μέρες αναλογίζομαι ότι χρειάστηκαν χρόνια και κόποι για να χτιστούν χωριά και περιουσίες και σε μια στιγμή όλα κατέρρευσαν. Θα απαιτηθεί καιρός και μόχθος για να χτιστούν και πάλι.

Δυστυχώς, ό,τι γκρεμίζεται σε λίγα δευτερόλεπτα χρειάζεται χρόνο, επιμονή, υπομονή και πολύ δουλειά για να ξαναχτιστεί. Από τον κανόνα αυτό δεν εξαιρείται ούτε η πολιτική.

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκαν σταδιακά, από 44% το 2009 σε 13,2% και 12,3% το 2012, στο 8,2% το 2014 και στο ναδίρ του 4,6% και στην έβδομη θέση το 2015. Λαϊκιστές, δεξιοί και αριστεροί και κυρίως οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίχασαν τον λαό με το πλαστό και αδιέξοδο δίλημμα Μνημόνιο – αντι-Μνημόνιο, κερδοσκόπησαν από την κρίση στην πλάτη των πολιτών, φορτώνοντας όλο το βάρος της κρίσης στο ΠΑΣΟΚ.

Με την ηγεσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, αφού αποτρέψαμε την πλήρη διάλυση τον Σεπτέμβριο του 2015, πετύχαμε την αναστροφή και τον διπλασιασμό των δυνάμεών μας με το 8,1% στις εκλογές του 2019, διαμορφώσαμε προϋποθέσεις ανάκαμψης της παράταξής μας μέσα από μια δύσκολη αλλά συνεπή και ελπιδοφόρα πορεία.

Με επιμονή, υπομονή και σκληρή δουλειά στη Βουλή και στην κοινωνία, της προέδρου, των βουλευτών μας, των στελεχών μας αλλά και των απλών μελών μας, καταφέραμε όλο και περισσότεροι πολίτες, καθημερινά, να εμπιστεύονται το Κίνημα Αλλαγής και να αναγνωρίζουν ότι είμαστε μια υπεύθυνη και σοβαρή αντιπολίτευση με θέσεις και προτάσεις, που στέκεται δίπλα στους πολίτες και προτείνει λύσεις για τα προβλήματά τους. Η δουλειά μας πιάνει τόπο. Oι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν και θα άλλαζαν ταχύτερα αν δεν υπήρχαν οι εσωστρεφείς προσωπικές στρατηγικές, που, δυστυχώς, αντί να αναδεικνύουν τα θετικά μας πολλαπλασιάζουν τα αρνητικά και σε ορισμένες περιπτώσεις, δυστυχώς, εφάπτονται με επιδιώξεις άλλων πολιτικών χώρων.

Η γραμμή πλεύσης που έχουμε χαράξει για αυτόνομη και ανεξάρτητη πορεία είναι σωστή. Οι πολίτες και οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής που θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές για να την ανάδειξη προέδρου δεν πρέπει να εφησυχάσουν, ούτε να ξεγελαστούν από συνθήματα χωρίς περιεχόμενο. Κρίνονται πολλά, κρίνεται το ίδιο το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης, που τα προηγούμενα χρόνια έφτασε στο ναδίρ. Πρέπει να τοποθετηθούν και να απαντήσουν για το αν θα ολοκληρώσουμε τη στρατηγική που χαράξαμε με τη Φώφη Γεννηματά, με επιμονή και δουλειά, ώστε στις επόμενες εκλογές να είμαστε ενωμένοι και να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για να καταστούμε και πάλι ο κυρίαρχος πόλος της Κεντροαριστεράς, αλλιώς θα σταματήσουμε στη μέση. Πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουμε την αυτόνομη πορεία, που μας επιβάλλει το σοσιαλδημοκρατικό μας DNA, ή θα καταστούμε συμπλήρωμα και δεκανίκι του ενός ή του άλλου, θολώνοντας το μήνυμά μας προς τους πολίτες. Στις εκλογές για ανάδειξη προέδρου οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ανάμεσα στην καταστροφική εσωστρέφεια και την προωθητική εξωστρέφεια, ανάμεσα σε ένα ελπιδοφόρο αύριο και ένα αβέβαιο μέλλον.

Η παλινόρθωση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης θέλει συνεχή προσπάθεια, χρόνο, κόπο, θέληση και καθαρές θέσεις και κουβέντες. Το μέλλον της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης συνδέεται άρρηκτα με το μέλλον του Κινήματος Αλλαγής και τη σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, γι’ αυτό και η απάντηση στα ερωτήματα πρέπει να είναι μία: «Συνεχίζουμε δυναμικά μπροστά, χωρίς πισωγυρίσματα».

Η Φώφη Γεννηματά είναι γεγονός ότι έχει εκνευρίσει όσους παίζουν πολιτικά παζλ και ενοχλούνται από την εμμονή της για αξιόπιστη αντιπολίτευση, όσους αλληθωρίζουν δεξιά ή αριστερά, όσους δεν επιθυμούν την αυτόνομη περπατησιά μας, τον τεκμηριωμένο λόγο μας και την αποτελεσματική κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση. Η παρουσία της Φώφης Γεννηματά ενοχλεί όσους δεν βλέπουν με καλό μάτι την πρόταση εξουσίας που έχουμε καταθέσει για την επόμενη μέρα.

Μια πρόταση που εμφορείται από τις σοσιαλδημοκρατικές αρχές και εμπνέεται από τις παρακαταθήκες και το έργο του ΠΑΣΟΚ, γιατί χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπήρχε Κίνημα Αλλαγής και χωρίς το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είχε διατηρηθεί ζωντανό το υπερχρεωμένο ΠΑΣΟΚ.

Το «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» προτείνει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης και ζωής, που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τη γεωστρατηγική θέση της, το περιβάλλον και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, το ανθρώπινο δυναμικό, την ιστορία και τον πολιτισμό, τις δυνατότητες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και την καινοτομία, ώστε να απογειωθεί η ανταγωνιστικότητα και να γίνει το αναπτυξιακό άλμα με κοινωνική συνοχή και με ανθρωποκεντρικό πρόσημο.

Ταυτόχρονα, για να πορευτεί η πατρίδα μας με ασφάλεια στο συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, με την επιθετικότητα της Τουρκίας να οξύνεται, απαιτείται μια νέα εθνική στρατηγική και αρραγές εθνικό μέτωπο.

To ελπιδοφόρο μέλλον που επιδιώκουμε προϋποθέτει όραμα, σχέδιο, υπευθυνότητα, συνέχεια, δουλειά και ενότητα από όλους.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ