Ελίζα Βόζεμπεργκ στο “Π”: Δύσκολοι οικονομικοί καιροί και όμως…

Ελίζα Βόζεμπεργκ στο “Π”: Δύσκολοι οικονομικοί καιροί και όμως…

Της
ΕΛΙΖΑΣ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ
Ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας


Όταν στις αρχές του 2020 ενέσκηψε η κρίση της πανδημίας, πολλοί φοβήθηκαν ότι η εξερχόμενη από δεκαετή κρίση ελληνική οικονομία δεν θα τα καταφέρει.

Όμως παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, όταν ακόμη και τα πιο ισχυρά κράτη κατέγραφαν τα υψηλότερα ποσοστά ύφεσης μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η ελληνική οικονομία κατάφερε από αχίλλειος πτέρνα να γίνει το δυνατό μας χαρτί, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Μάλιστα αυτές οι θετικές επιδόσεις καταγράφηκαν πριν εισρεύσουν στην ελληνική αγορά τα ύψους 31 δισ. ευρώ έκτακτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 40 δισ. του πολυετούς προϋπολογισμού.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα μέτρα στήριξης, συνολικού ύψους 42 δισ. ευρώ, που έλαβε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης με στόχο την ανακούφιση νοικοκυριών, εργαζομένων, ανέργων και επιχειρήσεων.

Αξίζει να θυμηθούμε τις «Κασσάνδρες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υποστήριζαν ότι μόλις ανοίξει η αγορά μετά και το δεύτερο lockdown θα έχουμε χιλιάδες λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας.

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλώς διαψεύστηκαν, αλλά οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων φέτος είναι περισσότερες από τις διαγραφές, ενώ και η ανεργία μειώθηκε στο 14%, από 17% που ήταν όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ.

Μάλιστα, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, η κυβέρνηση τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για προώθηση μεταρρυθμίσεων και φοροελαφρύνσεις, με μείωση φορολογίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Η φιλοεπενδυτική στάση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ως αποτέλεσμα να προσελκύσουμε επιχειρηματικούς κολοσσούς, που επέλεξαν την Ελλάδα για να επενδύσουν, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την Pfi­zer, τη Volkswagen, τη Microsoft και τη Cisco, που εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα ακόμη και εν μέσω πανδημίας, όταν στα τεσσεράμισι χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε ούτε μία νέα, σοβαρή επένδυση.

Μία ακόμη επιτυχία είναι τα σημαντικά βήματα εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, με μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων και αύξηση των καταθέσεων.

Οι οίκοι αξιολόγησης με τη σειρά τους, εκτιμώντας θετικά τη μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης, προέβησαν ήδη σε τρεις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας και σε αλλεπάλληλες ευνοϊκές εκθέσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Οι ανωτέρω εξελίξεις οδήγησαν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να δανειζόμαστε με επιτόκιο της τάξεως του 1% στο δεκαετές ομόλογο και με αρνητικά επιτόκια στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
Μάλιστα, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η ανάπτυξη για το τρέχον έτος αναμένεται να ανέλθει στο 6,1% (από 3,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση).

Η βελτίωση των προβλέψεων για τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις του τουρισμού, δοθέντος ότι ξεπερνάμε κατά πολύ τον στόχο του 50% των εσόδων του 2019.
Όλα δείχνουν ότι στην ελληνική οικονομία θα έχουμε το φαινόμενο του «συμπιεσμένου ελατηρίου», που παρατηρείται όταν μια πολυετής κρίση ακολουθείται από δυναμική ανάπτυξη.

Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι η θετική πορεία της οικονομίας αφήνει δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση ιδίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, που δοκιμάζονται από την ακρίβεια, η οποία καταγράφεται σε διεθνές επίπεδο και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, των ναύλων και του ενεργειακού κόστους.
Δύσκολοι οι οικονομικοί καιροί και όμως θα τα καταφέρουμε!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ