Στο Αιγαίο το ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart – Ποιό είναι το ιστορικό πλοίο

Στο Αιγαίο το ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart – Ποιό είναι το ιστορικό πλοίο

– Αντίγραφο της φρεγάτας του Μεγάλου Πέτρου

Η φρεγάτα Shtandart ( ρωσικά : Штандартъ ) ήταν το πρώτο πλοίο του ρωσικού στόλου της Βαλτικής . Η καρίνα της τοποθετήθηκε στις 24 Απριλίου 1703 στο ναυπηγείο Olonetsky κοντά στο Olonets με διάταγμα του τσάρου Πέτρου Α και εντολές που εκδόθηκαν από τον διοικητή Aleksandr Menshikov . Το σκάφος κατασκευάστηκε από τον Ολλανδό ναυπηγό Vybe Gerens υπό την άμεση επίβλεψη του τσάρου. Wasταν η πρώτη ναυαρχίδα του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Ναυτικού και ήταν σε υπηρεσία μέχρι το 1727. Το όνομα Shtandart δόθηκε επίσης στα βασιλικά σκάφη των Τσάρων μέχρι τη Ρωσική Επανάσταση το 1917. Το βασιλικό γιοτ του Τσάρου Νικολάου Β last ήταν το τελευταίο αυτής της σειράς.

Η ρεπλίκα φρεγάτα έχει τρεις ιστούς και η μετατόπιση της είναι 220 τόνοι. Έχει μήκος 25 μέτρα (82.0 πόδια) στην κεντρική γραμμή της, μήκος 27.5 μέτρα (90 πόδια) στο κατάστρωμα και συνολικό μήκος 34.5 μέτρα (113 πόδια). Το Shtandart έχει πλάτος 6,9 μέτρα (23 πόδια) με βύθισμα 3,3 μέτρα (11 πόδια). Το πλοίο έχει σχεδιαστεί για ταχύτητες μεταξύ 8-9 κόμβων υπό ιστιοπλοΐα και κάτω από βοηθητικούς κινητήρες που απαιτούνται από τα σύγχρονα πρότυπα έως 15 κόμβους (28 χλμ./Ώρα). Το αρχικό συμπλήρωμα του πληρώματος το 1703 ήταν μεταξύ 120 και 150 και το σύγχρονο πλήρωμα αποτελείται από 30 εκπαιδευόμενους και 10 αξιωματικούς.

Το όνομα Shtandart δηλώνει την επιθυμία του Πέτρου του Μεγάλου να αποκτήσει πρόσβαση στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία κατά τη στιγμή της κατασκευής του Shtandart κυριαρχούσε από τη Σουηδική ΑυτοκρατορίαΤο σχέδιο για τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας μακριά από τη Σουηδία αναβίωσε μετά το τέλος της Μεγάλης Πρεσβείας του Πέτρου το 1698. Το όνομα αναφέρεται πιο άμεσα σε ένα ναυτικό σημαίο που δημιουργήθηκε για τον νέο Στόλο της Βαλτικής, από το οποίο το Shtandart ήταν το πρώτο πλοίο. Ο στόχος του Πέτρου τελικά πραγματοποιήθηκε αφού νίκησε αποφασιστικά τις σουηδικές δυνάμεις στη μάχη της Πολτάβα  το 1709, σημείο καμπής για τη Ρωσία στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700–1721).

Το 1994 μια μικρή ομάδα λάτρεις της ιστιοπλοΐας με επικεφαλής τον Βλαντιμίρ Μάρτους ξεκίνησε την κατασκευή ενός αντιγράφου του πλοίου. Η Martus ανέπτυξε μια νέα διάταξη του Shtandart όπου κατασκευάστηκε με τέσσερα διαφράγματα, χωρίζοντάς την σε πέντε διαμερίσματα. Το “Shtandart Project” (ένας μη εμπορικός οργανισμός αφιερωμένος στην ανάπτυξη των νέων) ξεκίνησε ένα αντίγραφο της φρεγάτας στις 4 Σεπτεμβρίου 1999.

Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, το εντυπωσιακό ρωσικό ιστιοφόρο Shtandart ξεκίνησε από τον Πειραιά επίσημα τη διεθνή ιστορικο-εκπαιδευτική αποστολή «Φλόγα του Τσεσμέ» στο Αιγαίο. Η αποστολή διεξάγεται στο πλαίσιο του επίσημου προγράμματος του Έτους Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Διοργανωτές της αποστολής είναι ο «Ρωσικός Γεωγραφικός Σύνδεσμος» και η εταιρεία παραγωγής ταινιών «Skyfirst». Στην αποστολή συμμετέχουν εμπειρογνώμονες της UNESCO, ιστορικοί και κριτικοί τέχνης. Για πρώτη φορά η ομάδα θα συμπεριλαμβάνει νέους εξερευνητές, Ρώσους μαθητές και φοιτητές.

Στο πλαίσιο της ιστορικο-εκπαιδευτικής αποστολής, για πρώτη φορά θα ερευνηθούν αντικείμενα που αφορούν το άγνωστο σε πολλούς ιστορικό γεγονός – την ύπαρξη τον 18ο αιώνα στα ελληνικά νησιά του Νομού του Αρχιπελάγους της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Προγραμματίζεται, μεταξύ άλλων, υποβρύχια κινηματογράφηση στους τόπους όπου αγκυροβολούσαν ή βυθίστηκαν ρωσικά πλοία, ενώ αναμνηστικές πλακέτες θα τοποθετηθούν στην Πάρο, πρώην πρωτεύουσα του Νομού. Παράλληλα, θα γυριστεί ντοκιμαντέρ, που θα κάνει πρεμιέρα σε τηλεοπτικά δίκτυα της Ελλάδας και της Ρωσίας.

Οι επισκέπτες στο ιστιοφόρο Shtandart θα μπορούν να δουν και την έκθεση του φωτογραφικού διαγωνισμού του «Ρωσικού Γεωγραφικού Συνδέσμου» «Λαοί της Ρωσίας».

Με πληροφορίες ακι απο το ertnews.gr


Σχολιάστε εδώ