Φόβοι για απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος – Περισσότερος λιγνίτης – Σενάρια για αύξηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια

Φόβοι για απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος – Περισσότερος λιγνίτης – Σενάρια για αύξηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια

– Σενάρια για αύξηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια από το οικονομικό επιτελέιο

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου μετά και τη νέα εκτίναξη των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στα 204,38 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα, αύξηση κατά 14,6% σε σχέση με χθες, που μεταφράζεται σε τετραπλασιασμό του κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά τους επόμενους μήνες και αυξημένα κεφάλαια κίνησης για τις εταιρείες για αγορές ενέργειας.

Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σε ρεπορτάζ της, το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εταιρειών Προμήθειας Ενέργειας, που συνεδρίασε χθες για να αξιολογήσει την κατάσταση, εκτίμησε ότι η αγορά βρίσκεται εκτός ελέγχου καθώς τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά από μέρα σε μέρα και αποφάσισε να εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη λήψη μέτρων άμεσα, διότι οι πιέσεις που ασκούν οι υψηλές τιμές εξαντλούν τις αντοχές του κλάδου, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και «ροκανίζουν»την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις εταιρείες προμήθειας είναι οι ανεξόφλητες οφειλές, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται και αναμένεται να διογκωθούν.

Περισσότερος λιγνίτης

Η αγορά προμήθειας εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει πιο αποφασιστικά και στον τομέα της χονδρεμπορικής αγοράς για να μετριάσει τις αυξήσεις. «Δεν βρισκόμαστε σε κανονικές συνθήκες και θα μπορούσε η κυβέρνηση να παρέμβει για να μπουν στην αγορά περισσότερες λιγνιτικές μονάδες, που είναι πλέον πιο φθηνές από το φυσικό αέριο» επισημαίνουν επίσης.

Το τελευταίο διάστημα, με το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου που άγγιξε χθες ενδοσυνεδριακά τα 161 ευρώ η μεγαβατώρα για να υποχωρήσει στο κλείσιμο στα 100 ευρώ, το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο κυμαίνεται μεταξύ 70-90 ευρώ η μεγαβατώρα και από λιγνίτη στα 60 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι εταιρείες προμήθειας και στη ρευστότητά τους, καθώς καλούνται καθημερινά να αγοράζουν ενέργεια σε όλο και υψηλότερες τιμές για την εξυπηρέτηση του πελατολογίου τους, την οποία τιμολογούν ένα μήνα αργότερα, για να εισπράξουν με δύο μήνες καθυστέρηση, σημειώνει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Το πρόβλημα των αυξημένων κεφαλαίων κίνησης επιδεινώνεται και από την υποχρέωση καταβολής εγγυήσεων προς τους Διαχειριστές μέσα στον Οκτώβριο αλλά και των τελών προς τους τρίτους (δήμοι κ.λπ), τα οποία καταβάλλουν χωρίς να τα έχουν εισπράξει και μπορεί και να μην τα εισπράξουν ποτέ. Μεταξύ των προτάσεων που θα υποβληθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι και η δυνατότητα εξόφλησης των ρυθμιστικών χρεώσεων με δόσεις καθώς και η πληρωμή προς τρίτους με την είσπραξη των ποσών από τους καταναλωτές.

Η αγορά δεν «βλέπει» σύντομα αποκλιμάκωση των τιμών και θεωρεί ότι είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να βρει πρόσθετα κονδύλια για να στηρίξει τους καταναλωτές και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη κινούνται σε ασύλληπτα επίπεδα. Η μέση τιμή ξεπέρασε τα 300 ευρώ στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία και στην Κροατία, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 60% μέσα σε μία ημέρα, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφονται στη γειτονική Σερβία, στα 327,44 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σενάρια για αύξηση της επιδότησης στην ηλεκτρική ενέργεια

Σενάρια για αύξηση του κονδυλίου, με το οποίο θα επιδοτηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με το ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί στην αγορά η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σε επίπεδα – ρεκόρ.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι το κονδύλι της επιδότησης θα υπερβεί κατά πολύ τα 150 εκατ. ευρώ που ήταν η εκτίμηση του κόστους κατά την αρχική εξαγγελία του μέτρου, στις αρχές Σεπτεμβρίου, που προέβλεπε επιδότηση του συνόλου των καταναλωτών χαμηλής τάσης (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) με ποσό ύψους 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εν τω μεταξύ, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας το Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στα 134,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ σήμερα Πέμπτη σύμφωνα με τα δεδομένα από την προημερήσια αγορά διαμορφώνεται στα 204,38 ευρώ. Πηγές χρηματοδότησης για την επιδότηση της κατανάλωσης αναζητώνται από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και τον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών. Οι τελικές αποφάσεις για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου αναμένονται εντός των ημερών με την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Η κυβέρνηση πιέζει παράλληλα για ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές της ενέργειας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επανέλαβε χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. την πρόταση για δημιουργία ταμείου αντιστάθμισης των ανατιμήσεων ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά με αξιοποίηση εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων, ενώ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για να μην επαναληφθούν οι ανατιμήσεις.

Πηγές: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχολιάστε εδώ