Στο «κόκκινο» 10 περιφέρειες σε Μακεδονία και Θράκη!

Στο «κόκκινο» 10 περιφέρειες σε Μακεδονία και Θράκη!

Έρχεται πέμπτο κύμα πανδημίας

-Με πιστοποιητικό εμβολιασμού στις δημόσιες υπηρεσίες
-Κατά 29% αυξήθηκαν τα κρούσματα σε παιδιά
-Στα παιδικά πάρτι καραδοκεί ο κορονοϊός

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Κρατά γερά τα σκήπτρα της πανδημίας η Βόρεια Ελλάδα με 10 περιφέρειες στο «κόκκινο» (Καστοριά, Δράμα, Ημαθία, Ξάνθη, Πιερία, Πέλλα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Κιλκίς), στις οποίες έχουν επιβληθεί προληπτικά μέτρα, που αφορούν τον περιορισμό της κυκλοφορίας (1:00 – 6:00, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας) και την απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Παράλληλα, υπάρχουν σκέψεις είτε για απαγόρευση των παρελάσεων λόγω της εθνικής επετείου είτε για πραγματοποίησή τους με αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς του ιού.

«Δεν απέχουμε πολύ από το να δούμε νέα έξαρση και επανάληψη του περασμένου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, με την τεράστια πίεση του συστήματος υγείας και τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά», προειδοποιούν οι ειδικοί, αφού υπάρχει μια αυξητική πορεία στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, στους νοσηλευόμενους ασθενείς καθώς και στην κάλυψη των κλινών. Ο χειμώνας είναι μπροστά και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, το 60% των πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι σε Μακεδονία και Θράκη δεν συγκινείται και αδιαφορεί για την ύπαρξη του κορονοϊού.

Γενικότερα, την εβδομάδα 20 – 26 Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε ότι αν και η εξέταση των λυμάτων το προηγούμενο διάστημα προέβλεπε μείωση των κρουσμάτων, την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο στα λύματα έχει μια αύξηση που σε πολλές περιοχές ξεπερνά το 30%. Όπως τόνισε, αυτό θα οδηγήσει σε καθημερινή αύξηση κρουσμάτων της τάξης των 500 – 550. Ο κ. Θωμαΐδης αναμένει κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας μέσα στον Οκτώβριο, ενώ προέβλεψε ότι από τα τέλη Οκτωβρίου, με την περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας, θα έχουμε και πέμπτο κύμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από 27 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου είχαμε 12.163 κρούσματα και 178 θανάτους. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 658.403 κρούσματα και 14.860 θάνατοι.

Αυξάνονται τα κρούσματα στα παιδιά
Κατά 29% έχουν αυξηθεί την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας 4 – 18 ετών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ενώ καθημερινά αποτελούν το 30% – 33% των κρουσμάτων. Ειδικότερα, ενώ από 30 Αυγούστου μέχρι και 13 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 7.218 κρούσματα σε παιδιά, το διάστημα 14 – 29 Σεπτεμβρίου, με ανοιχτά πλέον τα σχολεία και τη διεξαγωγή περισσότερων τεστ, καταγράφηκαν 11.134 κρούσματα. Στην ηλικιακή ομάδα 5 – 11 ετών, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας οι νέες λοιμώξεις ήταν στο 9%, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα αυξήθηκε στο 11%. Αντίστοιχα, οι λοιμώξεις στην ηλικιακή ομάδα 12 – 17 ήταν 11% και 14%.

Από την αρχή της πανδημίας, έχουν καταγραφεί 85.633 νέες λοιμώξεις σε παιδιά και εφήβους έως 17 ετών, αριθμός που α­ντιστοιχεί στο 13,2% των κρουσμάτων σε όλες τις ηλικίες. Παράλληλα, όμως, έχουν καταγραφεί και 3 θάνατοι. Σήμερα στα παιδιατρικά νοσοκομεία νοσηλεύονται 30 παιδιά, εκ των οποίων ένα βρέφος 2 μηνών στο «Αγλαΐα Κυριακού» με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού δήλωσε ότι η μετάδοση του κορονοϊού μεταξύ των παιδιών γίνεται κάθε 15 δευτερόλεπτα. Ο ιός καραδοκεί στα παιδικά πάρτι, γι’ αυτό και είναι καλό να γίνονται με λιγότερα παιδιά και με ανοιχτά παράθυρα.

Σφίγγει κι άλλο ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους
Εκτός από τα μέχρι τώρα μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, ένα ακόμα αναμένεται να εφαρμοσθεί. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε οι πολίτες που θα προσέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες να πληρούν τρεις προϋποθέσεις: Να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid test. Η Επιτροπή έχει ζητήσει να τεθεί άμεσα σε ισχύ, ώστε να ασκηθεί πίεση σε όσους δεν εμβολιάζονται.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ertnews.gr


Σχολιάστε εδώ