Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Κυβερνητικό έγκλημα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Κυβερνητικό έγκλημα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Της
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,
Βουλευτού Β1’ Βόρειου Τομέα Αθήνας


Σε μια περίοδο που εντείνεται η ενεργειακή κρίση, οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δρομολόγησε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ ήταν από την αρχή της θητείας της η ιδιωτικοποίηση των οργανισμών και των υποδομών ενέργειας. Λίγες μόλις μέρες από την εκποίηση ολόκληρου του ποσοστού του Δημοσίου στο δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ –η οποία μέχρι σήμερα ανήκει, κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό– μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, με αποκλεισμό της συμμετοχής του Δημοσίου.

Το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά ψήφισε τη «μικρή ΔΕΗ», την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την πώληση του 17% (που μεταφέρθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ) προκειμένου το ποσοστό του κράτους να μειωθεί από το 51% στο 34%. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση με την «τρόικα», ακύρωσε τη «μικρή ΔΕΗ» και ανέστειλε την πώληση του 17%, ενώ κέρδισε επίσης τη μάχη της διατήρησης των υδροηλεκτρικών υπό τη ΔΕΗ, που είναι η πιο προσοδοφόρα παραγωγή ενέργειας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε το υπέρογκο χρέος της ΔΕΗ με ταυτόχρονη μείωση της τιμής του ρεύματος και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Πρωταρχική επιδίωξη ήταν να μείνουν σταθερές οι τιμές του ρεύματος, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη της οικονομίας και να υπάρχει ισχυρό κοινωνικό τιμολόγιο για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

Για το έγκλημα που συντελείται στη ΔΕΗ υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες και ευθύνες της διοίκησης. Τίθεται επίσης σοβαρό ζήτημα σε σχέση με ενδεχόμενη εσωτερική πληροφόρηση στο χρηματιστήριο για την κυβερνητική πρόθεση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Επιβάλλεται η Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς να κάνει όλους τους αναγκαίους ελέγχους και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματά τους.

Πρέπει να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχουν ανάγκη μια ισχυρή, δημόσια ΔΕΗ, ιδίως σε μια περίοδο πολλαπλής κρίσης, εκτόξευσης της ακρίβειας και μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ