Γιώργος Παπανικολάου στο “Π”: Στη Γλυφάδα ούτε ένα παιδί 4 ή 5 ετών εκτός νηπιαγωγείου

Γιώργος Παπανικολάου στο “Π”: Στη Γλυφάδα ούτε ένα παιδί 4 ή 5 ετών εκτός νηπιαγωγείου

-Και 3 ετών εκτός παιδικού σταθμού

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Δημάρχου Γλυφάδας


Τα αποτελέσματα της προσχολικής εκπαίδευσης είναι πλέον αδιαμφισβήτητα: Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ακόμα και υψηλότερα ποσοστά αποφοίτησης από το πανεπιστήμιο για όσους είχαν σωστή προσχολική αγωγή. Πέραν τούτου, προσφέρει μια τεράστια ανάσα στους εργαζόμενους γονείς, που γνωρίζουν ότι τα μικρά τους παιδιά θα είναι το πρωί σε έναν ασφαλή χώρο και σε περιβάλλον γνώσης και μάθησης.

Η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση –το προνήπιο και το νηπιαγωγείο δηλαδή– είναι, συνεπώς, μια πολιτική προς τη σωστή κατεύθυνση. Από μόνη της, ωστόσο, δεν αρκεί. Η λέξη-κλειδί είναι οι υποδομές. Θα στέλνατε το τετράχρονο ή πεντάχρονο παιδί σας σε ένα ακατάλληλο κτήριο; Σε ένα πρόχειρα και βιαστικά φτιαγμένο σχολικό περιβάλλον; ‘Η μήπως κάθε γονιός δεν επιδιώκει –και στην εκπαίδευση και παντού– το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά του;

Σε αυτήν την αγωνία και την ανησυχία κάθε γονιού προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε με επάρκεια στη Γλυφάδα. Είχαμε έναν βασικό αντίπαλο: Τον χρόνο. Έπρεπε μέσα σε μερικούς μήνες μόνο να βρούμε τους κατάλληλους χώρους, να ετοιμάσουμε σοβαρές μελέτες, να τρέξουμε διαγωνισμούς, να προχωρήσουμε στην άρτια κατασκευή σύγχρονων σχολικών συγκροτημάτων για τα νήπια και τα προνήπια της πόλης μας.

Πρόκειται σίγουρα για μια σύνθετη και ιδιαίτερα απαιτητική αποστολή για κάθε Δημοτική Αρχή. Πρόκειται όμως ταυτόχρονα και για μια μεγάλη ευθύνη απέναντι στους γονείς και απέναντι στα παιδιά μας. Με αυτό ακριβώς το αίσθημα ευθύνης κινηθήκαμε και πετύχαμε αυτό που πέρυσι τέτοια εποχή έμοιαζε φαινομενικά ακατόρθωτο: Να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί τεσσάρων ή πέντε ετών στη Γλυφάδα που να μείνει εκτός νηπιαγωγείου και παράλληλα ούτε ένα παιδί τριών ετών που να μείνει εκτός παιδικού σταθμού. Ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες και καλύψαμε πλήρως –και ποιοτικά– και τα τρία χρόνια της προσχολικής αγωγής για όλα τα παιδιά στην πόλη μας.

Γιατί υπογραμμίζουμε την ποιότητα; Γιατί αυτό θα θέλαμε όλοι για το δικό μας παιδί και δεν θέλουμε να το στερήσουμε σε κανέναν. Ένα νηπιαγωγείο όπως αυτό που παραδώσαμε πριν από λίγες ημέρες στην περιοχή της Τερψιθέας (επί της οδού Αγίου Νεκταρίου), ένα ολοκαίνουργιο, βιοκλιματικό σχολικό συγκρότημα, που στεγάζει έξι τμήματα νηπίων, λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα στην Άνω Γλυφάδα. Καταργήσαμε έτσι παλιές εγκαταστάσεις νηπιαγωγείων σε ισόγεια πολυκατοικιών, ενώ χάρη στα φωτοβολταϊκά στη στέγη μηδενίσαμε ουσιαστικά το ενεργειακό κόστος.

Είναι πολύ μεγάλο βήμα να έχουν όλα τα παιδιά ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά, πλέον, στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, δεν είναι αρκετό. Για να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες, για να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες στα παιδιά μας, πρέπει να τους παρέχουμε πρόσβαση σε σύγχρονα, λειτουργικά και ποιοτικά από κάθε άποψη σχολεία. Στη Γλυφάδα εργαζόμαστε χρόνια τώρα με αυτό ως γνώμονα και τα αποτελέσματα πλέον είναι ορατά.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ