Εγκλήματα εν ονόματι της θρησκείας

Εγκλήματα εν ονόματι της θρησκείας

Οι επίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας του Καναδά ζήτησαν επίσημα συγγνώμη από τους αυτόχθονες λαούς, μετά τη συνταρακτική ανακάλυψη, τους τελευταίους μήνες, περισσότερων από 1.000 τάφων, που βρέθηκαν κοντά σε παλιά οικοτροφεία.

«Εμείς, οι καθολικοί επίσκοποι του Καναδά, εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας και ζητάμε κατηγορηματικά συγγνώμη», δηλώνουν. Αναγνωρίζουν επίσης «την οδύνη που βίωσαν στα οικοτροφεία» και τις «σοβαρές κακοποιήσεις τις οποίες διέπραξαν ορισμένα μέλη» της καθολικής κοινότητας.

«Πολλές θρησκευτικές κοινότητες και καθολικές επισκοπές υπηρέτησαν αυτό το σύστημα, το οποίο οδήγησε στην καταστολή των γλωσσών, του πολιτισμού και της πνευματικότητας των αυτόχθονων, χωρίς να σεβαστούν τον πλούτο της ιστορίας, των παραδόσεων και της σοφίας των αυτόχθονων λαών», τονίζεται. Η δήλωση αυτή αναγνωρίζει, επιπλέον, τα «ιστορικά και συνεχή τραύματα, όπως και την κληρονομιά των δοκιμασιών και των προκλήσεων που διατηρούνται ακόμη σήμερα για τους αυτόχθονες λαούς». Συνολικά, βρέθηκαν περισσότεροι από 1.000 ανώνυμοι τάφοι, κοντά σε παλιά οικοτροφεία της Καθολικής Εκκλησίας για αυτόχθονες, ρίχνοντας φως σε μια σκοτεινή σελίδα της καναδικής ιστορίας. Οργανώσεις αυτοχθόνων έχουν επανειλημμένως καλέσει τον Πάπα να ζητήσει συγγνώμη.

Η δήλωση δημοσιεύτηκε μετά την ετήσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων του Καναδά, που ζητούν μια αντιπροσωπεία αυτο­χθόνων γίνει δεκτή από τον Πάπα Φραγκίσκο τον Δεκέμβριο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ