Μια ανθρωπιστική οργάνωση στην Υεμένη κερδίζει το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν για το 2021

Μια ανθρωπιστική οργάνωση στην Υεμένη κερδίζει το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν για το 2021

– Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοινώνει τον νικητή του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν για το 2021. Ανακοινώνονται επίσης πέντε ακόμα περιφερειακοί νικητές.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, μια ανθρωπιστική οργάνωση από την Υεμένη, η οποία έχει προσφέρει σωτήρια βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των συγκρούσεων στη χώρα, είναι η νικήτρια του Βραβείου Προσφύγων Νάνσεν της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για το 2021.

Η οργάνωση Jeel Albena – Ένωση για την Ανθρωπιστική Ανάπτυξη, η οποία ιδρύθηκε το 2017, κέρδισε αυτή τη σημαντική διάκριση για την αδιάληπτη στήριξή της στον εκτοπισμένο πληθυσμό της Υεμένης, ακόμα και όταν τα μετακινούμενα μέτωπα της μάχης έφερναν την ανταλλαγή πυρών και τις εκρήξεις στο κατώφλι της. Ο ιδρυτής της, Ameen Jubran, 37 ετών, έχει και ο ίδιος εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και παραλίγο να σκοτωθεί εξαιτίας των συγκρούσεων.

«Οι περιοχές στις οποίες εργαζόμαστε είναι από τις πιο φτωχές αλλά και τις πιο επικίνδυνες», λέει ο Jubran. «Αισθανόμασταν τον κίνδυνο κάθε μέρα, αλλά πέρα από αυτό, είχαμε εκτοπισμένους και άλλους ανθρώπους που χρειάζονταν τη βοήθειά μας. Δεν μπορούσαμε απλά να τους αφήσουμε πίσω χωρίς να τους παρέχουμε βοήθεια.»

Η απονομή του βραβείου στην οργάνωση Jeel Albena μας υπενθυμίζει τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί από τις διαμάχες στην Υεμένη, μια χώρα αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως. Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και χρειάζονται απεγνωσμένα προστασία και βοήθεια. Παρ’ όλα αυτά, η σύρραξη αυτή και η ανθρώπινη δυστυχία που προκαλεί συχνά παραβλέπονται.

Η οργάνωση απασχολεί περισσότερα από 160 άτομα και στηρίζεται επιπλέον από 230 εθελοντές, πολλοί από τους οποίους είναι και αυτοί εκτοπισμένοι. Έχοντας την έδρα της στο λιμάνι της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα, στη Hudaydah, έχει προσφέρει εργασία καθώς και περίπου 18.000 καταλύματα έκτακτης ανάγκης σε εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους που ζουν σε άτυπες δομές στις επαρχίες Hudaydah και Hajjah.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η οργάνωση στηρίζει τις εκτοπισμένες γυναίκες προκειμένου να γίνουν αυτάρκεις, καθώς επίσης ανακαινίζει σχολεία, προς όφελος τόσο της τοπικής κοινότητας όσο και των εκτοπισμένων πληθυσμών.

«Το εξαιρετικό έργο που πραγματοποιείτε με όλη την ομάδα σας και η επιμονή που επιδεικνύετε παρέχοντας βοήθεια σε όλους τους κατοίκους της Υεμένης ανεξαιρέτως, αποτελεί παράδειγμα ανθρωπιάς, συμπόνοιας και αφοσίωσης», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, αναφερόμενος στον Jubran.

Το βραβείο υπογραμμίζει επίσης το αξιοθαύμαστο έργο που επιτελούν πολλές τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις μέσα στην Υεμένη.

Το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν τιμά άτομα, ομάδες, ή οργανώσεις που υπερβαίνουν το καθήκον τους για να προστατεύσουν τους πρόσφυγες, άλλους εκτοπισμένους και ανιθαγενείς ανθρώπους. Πάνω από 60 παγκόσμιοι νικητές από διαφορετικές χώρες έχουν τιμηθεί από το 1954 που καθιερώθηκε το Βραβείο για πρώτη φορά.

Φέτος, υπήρχαν 200 υποψηφιότητες για το Βραβείο Προσφύγων Νάνσεν. Ανάμεσά τους, αναδείχθηκαν πέντε περιφερειακοί νικητές:

Ο Jorge Santiago Ávila Corrales, 33 ετών, ένας κοινωνικός λειτουργός από την Ονδούρα και διευθυντής της οργάνωσης Jóvenes Contra la Violencia. Τιμάται εκπροσωπώντας συνολικά την Αμερική για το κουράγιο και την αφοσίωση που έχει επιδείξει στην αντιμετώπιση της βίας των συμμοριών, η οποία καταστρέφει τις ζωές πολλών νεαρών από την Ονδούρα.

Η γιατρός Saleema Rehman, 29 ετών, ζει και εξασκεί την ιατρική στο Πακιστάν. Eίναι η νικήτρια που εκπροσωπεί την Ασία χάρη στο κουράγιο και την αφοσίωση που έχει επιδείξει ως επαγγελματίας στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και για τις προσπάθειές της να προωθήσει την εκπαίδευση των κοριτσιών.

Ο Nikola Kovačević, 32 ετών, είναι ένας ανεξάρτητος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Σερβία. Τιμάται ως ο νικητής που εκπροσωπεί την Ευρώπη για τον αγώνα του υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην περιοχή των Βαλκανίων.

Υπάρχουν δύο ακόμα νικητές από την Αφρική. Η Roukiatou Maiga, 55 ετών, από την Μπουρκίνα Φάσο, η οποία μάχεται υπέρ των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων και συνδράμει στην εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας για αυτούς. Ο Diambendi Madiega, τοπικό ηγέτης, επίσης από την Μπουρκίνα Φάσο, ο οποίος παρέχει στέγη σε όσους έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω των συγκρούσεων και μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων τους.

Ο Jubran θα παραλάβει το βραβείο εκ μέρους της ομάδας του σε μια διαδικτυακή τελετή βράβευσης στις 4 Οκτωβρίου 2021. Το βραβείο περιλαμβάνει ένα αναμνηστικό μετάλλιο και ένα χρηματικό έπαθλο 150.000 δολαρίων. Οι τέσσερις περιφερειακοί νικητές θα τιμηθούν κι αυτοί στην ίδια εκδήλωση.

Το βραβείο καθιερώθηκε το 1954 προς τιμήν του Fridtjof Nansen και της παρακαταθήκης του έργου του, καθώς ήταν Νορβηγός επιστήμονας, εξερευνητής, διπλωμάτης και ο πρώτος Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες της Κοινωνίας των Εθνών.


Σχολιάστε εδώ