Να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τον ρόλο της Γερμανίας…

Να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τον ρόλο της Γερμανίας…

Οι γερμανικές εκλογές δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο, καθώς η Γερμανία συνεχίζει να αποτελεί τον κεντρικό βραχίονα της ΕΕ και συνεπώς κάθε στραβοπάτημα, κάθε πρόβλημα στο εσωτερικό της αντανακλάται σε όλα τα μέλη της ΕΕ. Πολλοί από το εγχώριο κατεστημένο πιθανόν να ρίχνουν δάκρυα για την Άνγκελα…

Εξάλλου δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχτισαν καριέρες με την πλάτη της Άνγκελα Μέρκελ, είτε στηρίζοντας τα Μνημόνια που μας φόρτωσε η καγκελάριος είτε κάνοντας αγώνα εναντίον της. Ποιος θα ξεχάσει εκείνους που την υποδέχονταν ως υποτακτικοί αλλά και όσους διαδήλωναν ενα­ντίον της στην Αθήνα, αλλά μόλις ανέβηκαν στην εξουσία στριμώχνονταν στον αυλόγυρό της..

Το θέμα είναι ότι ακόμη είναι άγνωστο το επόμενο σκηνικό στη Γερμανία. Ο κ. Σολτς, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, δεν έχει τίποτε από την αριστερή παράδοση του SPD και θα τον χαρακτηρίζαμε μάλλον συντηρητικό. Και αυτό φαίνεται και στην οικονομία, που ήδη στέλνει μηνύματα για… δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η στάση του SPD ήταν πάντοτε προβληματική. Ενώ επιδείκνυε ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, πάντοτε υπήρχε μια ιδιαίτερη αδυναμία προς την Τουρκία… Αντιθέτως, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι –σε διαφορετική κλίμακα– θέτουν μια σειρά από ζητήματα με την Τουρκία, που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα. Με πρώτο το εξοπλιστικό και τις εξαγωγές γερμανικών όπλων στην Τουρκία.

Δεν θα πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις, καθώς η γερμανική αμυντική βιομηχανία είναι πολύ ισχυρή για να υποκύψει στις πιέσεις των δύο μικρών κομμάτων που πιθανόν θα αποτελούν μέρος του νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Όμως θα υπάρξει τουλάχιστον δημόσια συζήτηση και στη Γερμανία και θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους και οι γερμανοί πολιτικοί, οι οποίοι από άλλα βήματα και φόρουμ επιδεικνύουν την ευαισθησία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο και στηλιτεύουν τις παράνομες παρεμβάσεις και επεμβάσεις σε ανεξάρτητα κράτη.

exofrenikos@hotmail.com

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

Φωτο: twitter/olafscholz,@ Alexander Probst


Σχολιάστε εδώ