Δένδιας προς Τουρκία: Η Μονή της Χώρας και η Αγια-Σοφιά είναι μέρος της Παγκόσμιας Πολιτικής Κληρονομιάς

Δένδιας προς Τουρκία: Η Μονή της Χώρας και η Αγια-Σοφιά είναι μέρος της Παγκόσμιας Πολιτικής Κληρονομιάς

Ένα πολύ σοβαρό θέμα άνοιξε με την παρέμβασή του στα εγκαί­νια έκθεσης στο Βυζα­ντινό και Χριστιανικό Μουσείο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς κάλεσε την Τουρκία να θέσει τέρμα στη νεο-οθωμανική πολιτική σχετικά με τα μνημεία, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάγκη σεβασμού μνημείων όπως η Μονή της Χώρας και η Αγια- Σοφιά.

«Τα μνημεία αυτά αποτελούν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και την παρούσα στιγμή χρησιμοποιούνται για άλλο σκοπό, κατά παράβαση των διεθνών κανόνων», τόνισε ο κ. Δένδιας και συνέδεσε αυτήν τη στάση της Τουρκίας με τη νεο-οθωμανική πολιτική της και την απομάκρυνση από τις αρχές του κοσμικού κράτους.

Η αλήθεια είναι όμως ότι αυτές οι δηλώσεις, όσο θετικές κι αν ακούγονται, απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο. Στην UNESCO δεν είδαμε να έχει αποτέλεσμα η ελληνική κινητοποίηση για την Αγιά Σοφιά και τη Μονή της Χώρας. Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα μνημεία αλλά και δεκάδες άλλα, υπολείμματα της βυζαντινής κληρονομιάς, τα οποία κακοποιούνται από την Τουρκία.

Μόλις στις αρχές Αυγούστου, κατά τη διάρκεια εργασιών για την οικοδόμηση ξενοδοχείου κοντά στην Αγια-Σο­φιά, βρέθηκαν τα ερείπια βυζαντινού παλατιού. Με τα πολ­λά, οι εργασίες συνεχίζο­νται υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν κάποιος εγγυάται ότι και αυτά τα μνημεία δεν θα θαφτούν προκειμένου να μην πληγούν οικονομικά συμφέροντα επιχειρηματιών, που συνήθως πλέον είναι φίλοι του καθεστώτος Ερντογάν.

Το θέμα των μνημείων στην Κωνσταντινούπολη και στην Τουρκία θα πρέπει να είναι διαρκές και μόνιμο θέμα ελληνικής καμπάνιας σε όλες τις ξένες πρωτεύουσες και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Η στάση της Τουρκίας απέναντι σε μερικά από τα σπουδαιότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται τους άλλους και ότι επιδιώκει και στη διπλωματία αυτό που επιχειρεί και στην πολιτιστική κληρονομιά. Τη βί­αιη αφομοίωση και την επιβολή…

exofrenikos@hotmail.com

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ