Belharra: Τα «φονικά» χαρακτηριστικά της και οι δυνατότητες που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό

Belharra: Τα «φονικά» χαρακτηριστικά της και οι δυνατότητες που θα αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό

Oι 3 φρεγάτες (με option για άλλη μια), αγοράζονται από την Ελλάδα στην πιο συμφέρουσα τιμή, με πλήρη οπλισμό και με χρόνο παράδοσης-ρεκόρ. Η πρώτη υπερσύγχρονη «ψηφιακή» φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί το 2025 και η τελευταία το 2026.

Στη Βρετάνη, η Γαλλία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 η ναυπήγηση της νέας φρεγάτας FDI (Defence and Intervension Frigate)και είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά..

Μια σύντομη “ματιά” στις υπερσύνχρονές φρεγάτες

Η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση που επιλέχθηκε από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire το οποίο και συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30. 

Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα για πρώτη φορά στην ιστορία του Πολεμικού μας Ναυτικού θα διαθέτει και αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο κορυφαίο sonar CAPTAS-4 και θα συνδυαστούν με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022.

Ο οπλισμός εναντίον πλοίων περιλαμβάνει τους πλέον εξελιγμένους «ψηφιακούς» Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους. 

Yπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία ολοκληρώνονται πάνω στο κορυφαίο παγκοσμίως γαλλικό Κέντρο Πληροφοριών Μάχης SETIS προσφέρουν ένα «εργαλείο» που ουδέποτε διέθετε η χώρα καθώς τα συστήματα που διαθέτει η νέα φρέγατα θα συνδυαστούν με τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale προσφέροντας κορυφαία ικανότητα ανίχνευσης αεροσκαφών, καθώς και ικανότητα πολέμου επιφάνειας-αέρος σε μία σειρά αποστολών, με σημαντική ενίσχυση απέναντι σε απειλές ασύμμετρου πολέμου ή υπεράσπισης στον κυβερνοχώρο.

Με τονάζ 4.500 τόνους και μήκος 122 μέτρα, η FDI/Belharra έχει 120μελές πλήρωμα. Μπορεί να φέρει ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, καθώς και κομάντος με τα ελαφρά ταχύπλοά τους.


Σχολιάστε εδώ