Σεισμός Κρήτη – 5,8 Ρίχτερ: 65χρονος ο νεκρός στο Αρκαλοχώρι, 11 οι τραυματίες

Σεισμός Κρήτη – 5,8 Ρίχτερ: 65χρονος ο νεκρός στο Αρκαλοχώρι, 11 οι τραυματίες

Ισχυρότατος σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 6 Ρίχτερ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, σημείωθηκε το πρωί στις 9.20 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η δόνηση ήταν επιφανειακή με βάθος μόλις 10 χλμ και επίκεντρο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, 22 χλμ δυτικά-βορειοδυτικά της Άρβης. Η δόνηση που κράτησε αρκετή ώρα κόστισε ήδη τη ζωή σε έναν άνθρωπο.

Οπως μετέδωσε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ηρακλείου Γ. Παπαδάκης που βρίσκεται στο σημείο πρόκειται για κάτοικο του Αρκαλοχωρίου ο οποίος εκτελούσε εργασίες μέσα στην εκκλησία του προφήτη Ηλία, όπου κατέρρευσε η οροφή. Τη σορό του παρέλαβε ήδη ελικόπτερο. Παράλληλα 11 τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας 11 άτομα, από τα οποία δύο με κατάγματα και ένας πολυτραυματίας ήδη δικομίστηκαν στο Βεβιζέλειο, ενώ οι υπολοιποι φέρουν εκδορές.

Οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή είναι σημαντικές. Σημειώθηκαν καταρρεύσεις κτισμάτων και κατολισθήσεις σε δρόμους. Στο σημείο μεταβαίνει εντός ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Α. Τσελέντης: Σε όποιο σπίτι υπάρχει ρωγμή, να μην μείνει κανείς μέσα

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.

«Είναι ξεκάθαρη η εικόνα στην περιοχή γιατί έχω βάλει εκεί πάρα πολλά όργανα, πριν 3-4 μήνες απ’ όταν ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία. Έγινε πάνω σε γνωστό ρήγμα, του Καστελίου, το οποίο έχει δυναμικότητα το πολύ 6 ρίχτερ, άρα ο σεισμός που έγινε είναι ο κυρίως. Ωστόσο θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς, μέχρι και 5,4 ρίχτερ».

Είχε συστήσει οδηγία στο Αρκαλοχώρι ο κ. Τσελέντης, ότι πρέπει να αποφεύγουν τα παλιά πέτρινα σπίτια. «Στο Ηράκλειο μέσα να μην ανησυχούν, να μείνουν στα σπίτια τους το βράδυ, γιατί έχουμε σχετικά ρήγματα εκεί».

«Μας έπιασε εξ απήνης ο σεισμός, γιατί δεν είχε δώσει ποτέ τόσο μεγάλο γεγονός». Το 1950 υπήρξε το ίδιο φαινόμενο με πολλούς μικρούς σεισμούς που έληξαν με τον κύριο, ο οποίος ωστόσο δεν είχε ξεπεράσει τα 5 ρίχτερ.

Σε σχέση με την πιθανότητα, το συγκεκριμένο ρήγμα, να επηρεάσει άλλα γειτονικά, ο κ. Τσελέντης, απαντά ότι στην σεισμολογία, όλα είναι πιθανά. «Τώρα δεν βλέπουμε μετατόπιση σε άλλο ρήγμα».

Πηγή: ertnews.gr


Σχολιάστε εδώ