Πάνος Σκουρολιάκος στο “Π”: Επαναφορά

Πάνος Σκουρολιάκος στο “Π”: Επαναφορά

Του
ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ
Βουλευτή Ανατολικής Αττικής,
Αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Αποτελεί παράδοση, πλέον, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οι πολιτικοί αρχηγοί να ανακοινώνουν τα σπουδαία και τα σημαντικά. Το ενδιαφέρον βέβαια στρέφεται γύρω από τις ομιλίες και τις συνεντεύξεις Τύπου του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μοιραίο είναι άλλες φορές να είναι ανιαρές αυτές οι ομιλίες και άλλες να είναι από ενδιαφέρουσες έως εκρηκτικές.

Στη φετινή ΔΕΘ είχαμε έναν μάλλον αμήχανο πρωθυπουργό, ο οποίος περιορίσθηκε σε μια ομιλία-παραμορφωτικό καθρέφτη, στα όρια ενός προσχεδιασμένου λόγου. Και ακόμα μια συνέντευξη Τύπου δυόμισι ορών, όπου τα «έχω απαντήσει ήδη» και άλλες σχετικές δικαιολογίες αναδείκνυαν την αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει μόνος του την αλήθεια.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια συνέντευξη τρεισήμισι ωρών δέχθηκε ερωτήματα από τους πάντες και τεκμηριωμένα ανέλυσε όσα είχε την προηγούμενη ημέρα εξαγγείλει στην ομιλία του.

Ο κ. Τσίπρας σήκωσε το γάντι και το πέταξε με τη σειρά του στον κ. Μητσοτάκη. Στις εξαγγελίες του περιέγραψε ένα σχέδιο για την επόμενη, προοδευτική κυβέρνηση με κέντρο τις ανάγκες του ελληνικού λαού. Στο γενικό αίσθημα ανασφάλειας που αισθάνονται οι Έλληνες έδωσε τις δικές του προτάσεις για την υγεία και τη ζωή, για την αξιοπρεπή διαβίωση, το σήμερα και το αύριο. Κυρίως αυτό, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον των νέων ανθρώπων. Πρότεινε μέτρα που αγκαλιάζουν το μεγάλο μέρος των πολιτών και είναι απέναντι σε εκείνες τις πολιτικές που μεροληπτούν υπέρ των συμφερόντων των ολίγων και ισχυρών.

Πρότεινε ένα νέο ΕΣΥ, με κόστος 2 δισ. σε βάθος τετραετίας. Μεταρρύθμιση για την Παιδεία, κόστους 740 εκατ. για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ακόμα, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους έως 40.000 ευρώ και προοδευτική μείωση των συντελεστών για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ, κόστους 400 εκατ. ευρώ. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος με κόστος 400 εκατ. ευρώ και επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο με κόστος 100 εκατ. ευρώ. Για την άμεση αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχει επιφέρει η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε και προσωρινά μέτρα, όπως: Το κούρεμα των χρεών της πανδημίας με κόστος 1,7 δισ. και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, κόστους 1,5 δισ. Ακόμα ανακοίνωσε κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, επέκταση επιδόματος θέρμανσης, επίδομα έκτακτης ανάγκης σε γεωργικούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους και ενίσχυση για τα έξοδα του αγροτικού πετρελαίου.

Βέβαια, η ΝΔ και τα φερέφωνά της αμφισβήτησαν τη χρησιμότητα των μέτρων, αναρωτώμενοι πού θα βρεθούν τα ποσά αυτά. Το ίδιο έλεγαν και πριν από τις εκλογές του 2015. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ποσά βρήκε και το χρέος ρύθμισε και από τα Μνημόνια έβγαλε τη χώρα, αφήνοντας πίσω τα ταμεία γεμάτα με 37 δισ. ευρώ. Τι έγιναν αυτά τα λεφτά; Πήγαν όλα σε απευθείας αναθέσεις σε ημέτερους;

Η αλήθεια είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας, με την παρουσία του στη ΔΕΘ, πέτυχε να καθορίσει την πολιτική ατζέντα. Πρώτη φορά αρχηγός πολιτικού κόμματος στη χώρα μας κατάφερε να δώσει τόσο σαφή πολιτικό προσδιορισμό του τι σημαίνει κοινωνικά και πολιτικά ο όρος «μεσαία τάξη». Στη ΔΕΘ του 2021 ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά την απαραίτητη πολιτική γείωση με την κοινωνία, διότι το κυβερνητικό σχέδιο που κατέθεσε ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της. Έδειξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν είναι απλά ένα κόμμα κυβερνητικής εναλλαγής, αλλά ένα κόμμα που έχει το αναγκαίο για την κατάσταση της πατρίδας μας όραμα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τις οικονομικές ελίτ.

Ο ελληνικός λαός ακούει, μετράει και βγάζει τα συμπεράσματά του. Αλήθεια, κοιτάζοντας γύρω μας και ζώντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, βλέπουμε το τοπίο που μας υποσχέθηκαν στις εκλογές του 2019; Αυτοί λοιπόν είναι οι άριστοι και ικανοί; Αυτοί που διαχειρίζονται τόσο ανεπιτυχώς τη μάστιγα της πανδημίας, τη φωτιά που αργοσερνόταν στην Εύβοια και αλλού, τους 40.000 νέους που δεν μπήκαν στο πανεπιστήμιο γιατί άλλαξαν τους όρους των εξετάσεων; Αυτοί που εξαπάτησαν τη μεσαία τάξη, που υποσχέθηκαν λιγότερους φόρους και έφεραν βαθιά ύφεση, στασιμότητα μισθών και ακρίβεια;

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους Έλληνες να επιχειρήσουμε όλοι μαζί, μια νέα αρχή. Με ευθύνη και φροντίδα για όλο τον λαό.

Στην 85η ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δρομολογούν μια επαναφορά σε θέση κυβερνητικής ευθύνης, προτείνοντας ένα οραματικό πρόγραμμα, κοστολογημένο και ρεαλιστικό.

Το γάντι σηκώθηκε λοιπόν και επιστράφηκε!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ