Αλ. Τσίπρας: «Έγκλημα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» – Το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για τη κυβέρνησή σας (video)

Αλ. Τσίπρας: «Έγκλημα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» – Το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για τη κυβέρνησή σας (video)

Ύψωσε τους τόνους γύρω από το ζήτημα της ΔΕΗ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας, από του βήματος της Βουλής στο πλαίσιο της επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια, όπου και προειδοποίησε την κυβέρνηση πως θα αναζητηθούν σε βάθος όλες οι ευθύνες φωτογραφίζοντας πρωτοβουλία του κόμματός του ακόμα και για μια μελλοντική πρόταση σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. «Όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Και θα αναζητηθούν σε βάθος. Ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας  έκανε λόγο για “άνεμο οργής και αποδοκιμασίας” κατά της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στις ομιλίες των υπουργών που προηγήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι “πρέπει να βρίσκονται σε απόγνωση και πανικό, μην έχοντας να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στο λαό”. Όπως είπε, “οι περισσότεροι ανέβηκαν για να εκτοξεύσουν επιθέσεις και ύβρεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ” και τους κατηγόρησε ότι “δεν έχουν κανένα σχέδιο για να τιθασεύσουν το κύμα ακρίβειας”.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στη ΔΕΘ, “ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τον άνεμο αισιοδοξίας που φυσά στη χώρα”, τονίζοντας ότι τον προειδοποίησε μία βδομάδα μετά “ότι το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για τη κυβέρνηση”.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το κύμα ακρίβειας / Στήνει το μεγάλο παζάρι με τα «ασημικά» του κράτους
Στις αρχές του μήνα, στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε για τον άνεμο αισιοδοξίας που φυσά στη χώρα. Τον προειδοποίησα ότι το μόνο που φυσά στη χώρα είναι άνεμος οργής και αποδοκιμασίας για την κυβέρνησή του.
Ο άνεμος της οργής και της αποδοκιμασίας που φυσάει -αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πως δεν το βλέπει- θα γίνει τυφώνας.
Εγώ λοιπόν θα σας καλέσω, κύριοι της κυβέρνησης, να πάτε σε ένα σουπερμάρκετ, σε μια λαϊκή αγορά, σε ένα πρατήριο καυσίμων, να επισκεφτείτε έναν αγρότη και μια μικρή και μεσαία επιχείρηση. Και να τους ρωτήσετε αν βγαίνουν με αυτό το κόστος, με αυτές τις ανατιμήσεις στα προϊόντα και στην ενέργεια.
Δεν δίνετε την παραμικρή διασφάλιση στον καταναλωτή για τα είδη πρώτης ανάγκης και τον καλείτε να «γκουγκλάρει» για να βρει τις χαμηλότερες τιμές.
Τη στιγμή μάλιστα που 1 στις 4 επιχειρήσεις δήλωσε ότι αύξησε τις τιμές στο Α’ εξάμηνο και άλλες τόσες δηλώνουν ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές το επόμενο εξάμηνο.
Χθες, στη Γερμανία, κέρδισε τις εκλογές ο κ. Σόλτς, με σχέδιο την αύξηση κατά 24% στο ημερομίσθιο. Στην Πορτογαλία, στην Ισπανία έχουν γίνει αυξήσεις στους μισθούς τα τελευταία δυο χρόνια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 75 ευρώ (11%) και κατά 162 ευρώ (27%) για τους νέους. Υποσχεθήκαμε αύξηση 7,5%+7,5% τη διετία.
Και η ΝΔ, υπό τη πίεση της δικής μας εξαγγελίας, είχε υποσχεθεί αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης.
Και σας ερωτώ: Ανακοινώνετε ρυθμούς ανάπτυξης το 2021, κοντά στο 6%.
Γιατί δεν ανακοινώσατε αντίστοιχα αύξηση του μισθού στο 12%;
Παρά μονάχα ανακοινώσατε το ντροπιαστικό 2%, δηλαδή 13 ευρώ από 1/1/2022;
Γιατί; Ποιος σας κρατάει, ποιός σας εμποδίζει να το κάνετε αυτό;
Ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ δεν είπε κουβέντα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά.
Γιατί έλειψε αυτή η αναφορά από τα «μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης», αφού οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι η εκχώρησή της στους ιδιώτες θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρίας αλλά και στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες;
Ποιος πρωθυπουργός θα αρνιόταν ένα τέτοιο «δώρο» από το βήμα της ΔΕΘ;
Όμως, αφελείς δεν είναι.
Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και για ποιους το κάνουν.
Γι’ αυτό και το έκρυψαν. Γι’ αυτό και η εκχώρηση της ΔΕΗ πάει να γίνει αστραπιαία και αιφνιδιαστικά.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια μεγάλη μάχη για τη ΔΕΗ. Για να μπορεί να επιτελεί το κοινωνικό έργο που οφείλει να έχει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Καταφέραμε να μην αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε κατά ένα ευρώ, αλλά να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12% με βάση τα στοιχεία της Eurostat. Καταφέραμε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, εδώ και δύο χρόνια, εκτελεί ένα σχέδιο που κορυφώνεται σήμερα με την εκχώρησή της.
Από τους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξαν αυξήσεις στο ρεύμα ως και 20%, που κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές. Εξανέμισαν τη μείωση του ΦΠΑ που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ οδήγησαν και σε χρεωκοπία το λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) αλλά και σε χαράτσια.
Αυτή ήταν η εξυγίανση που πέτυχαν.
Τώρα, πληρώνουν 150 εκατ. ευρώ για να εκχωρήσουν το 17% της ΔΕΗ που με βάση όσα λέει η Διοίκησή της αυτό το ποσοστό στα επόμενα χρόνια θα αξίζει 1,5 δισ. ευρώ.
Τι επιχειρηματική λογική έχει αυτό; Δεν μιλάω ούτε με πολιτικούς ούτε με ιδεολογικούς όρους τούτη την ώρα. Με όρους αγοράς, ποιος επιχειρηματίας θα το έκανε αυτό για την επιχείρησή του;
Δεν θα επιτρέψουμε να υποθηκεύεστε το ενεργειακό μέλλον της χώρας για να ευνοήσετε φίλους ολιγάρχες ή και νεόκοπους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές.
Χαρίζετε την περιουσία του ελληνικού λαού αλλά είναι και εξοργιστικά ερασιτεχνικός και ύποπτος ο τρόπος που το κάνετε.
Πούλησαν το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε ένα fund που φόρτωσε με 2 δισ. χρέη τη μεγαλύτερη εταιρία ύδρευσης στην Αγγλία. Ένα fund που διαχειρίζεται τα αποθεματικά των ασφαλισμένων στην Αυστραλία, με αυτό το παρελθόν, μπορεί να επενδύσει στον ΔΕΔΔΗΕ με σταθερή απόδοση πάνω από 6%, αλλά δε μπορεί να επενδύσει για παράδειγμα ο ΕΦΚΑ, ώστε και οι πόροι να αντληθούν και να μείνει ο έλεγχος στο δημόσιο.
Όλα στο σφυρί, αρκεί να ωφεληθούν ιδιωτικά συμφέροντα και το δημόσιο συμφέρον στα παλαιότερα των υποδημάτων.
Είναι προφανές ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα. Αν είναι εκ προμελέτης θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ότι είναι έγκλημα εις βάρος των επόμενων γενιών, είναι βέβαιο.
Σε ό,τι μας αφορά, αυτή η ιστορία δε θα περάσει έτσι.
Ούτε θα λήξει με μία απόφαση που ούτε καν θα υπογράψουν Υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά κάποια ακριβοπληρωμένα στελέχη σε κάποιο Διοικητικό Συμβούλιο.
Όλες οι ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αναζητηθούν σε βάθος.
Ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει σχέδιο για την οικονομία, δεν έχει σχέδιο αντιμετώπισης του κύματος της ακρίβειας ενώ βλέπει ότι οι μέρες της τελειώνουν και στήνει το μεγάλο παζάρι με τα ασημικά του κράτους και μάλιστα χωρίς προσχήματα.
Θα υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους στην κάλπη. Εκεί όπου η λαϊκή ετυμηγορία θα δώσει την εντολή σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το μείζον ζήτημα της κοινωνικής συνοχής, του δημοσίου συμφέροντος και του εθνικού μας πλούτου.

Σχολιάστε εδώ